Kdo hradí zhotovení el. přípojky RD v zastavěném území v územním plánu obce ?
Cyril Kučera:
Jsme 2 chalupy na jedné louce v Beskydech, asi 3 km od obce. Nejbližší možnost připojení je zhruba 1500m ( buď k hájence a nebo do nedaleké osady), blíž zřejmě nic není. Obě nemovitosti se nacházejí v zastavěném územním plánu obce. Zřejmě celé okolí ( lesy, louky) přes které by přípojka vedla patří biskupským lesům.
Zatím jsem podal žádost o připojení nn pro nové odběrné místo jen já. ČEZ mi napsal, že nechť se připojím k nejbližšímu místu na vlastní náklady. Těch 1500 metru bude stát samozřejmě obrovský balík, předpokládám tak milión a půl, což si nemohu dovolit. Bylo mi doporučeno, že mám požádat ČEZ znovu, tentokrát společně i sousedy. Obě chalupy jsou docela hojně využívány a pokud by nás ČEZ připojil, tak ja osobně bych i přemýšlel o celoročním užívání a nastěhování se zde natrvalo. Dokonce mám už i napsané trvalé bydliště na chalupě. Na obci říkali, že jelikož jsme v zastavěném území obce podle územního plánu, tak by nás měl ČEZ připojit na své náklady. A zde jsem zase četl na jedné diskusi, že pokud jsme žadatelé dva / tedy já i soused) , tak platí i v tomto případě, že celé náklady na připojení je na ČEZu. Nevíte někdo prosím jak to tedy přesně je? Je mi jasné, že ČEZ se bude asi cukat, abychom si to zaplatili sami. Zajímá mne, zda-li je nějaký zákon, který zcela jasně vymezuje, zdali nás v tomto případě musí ČEZ připojit na vlastní náklady a nebo ne.
Jiří Schwarz:
Zákon?
On existuje třeba energetická zákon, ale ten dodavatele nenutí vás že vás "musí" připojit a investovat do toho tolik, že se mu to v historicky přijatelné době nevrátí.
Pokud jste podle územního plánu v zastavěném území, co říká vedení obce na tzv. inženýrské sítě?
Jiří_Hrubý:
Přípojka do padesáti metrů v zastavěném území, se kterou si to buď úmyslně či nevědomky někteří pletou, do toho těch 1500m nespadá.
V tomto případě vám zřídí přípojku na posledním možném bodu, což je povinnost a poslední míle bude na vás.
Velká starost bude věcné břemeno, pokud půjde kabel přes pozemky flanďáků.
Rovněž počítejte i s umístěním měření hned u HDS, tak dlouhé HDV je těžo průchozí řešení.
Z podstaty se ČEZ musí chovat ekonomicky a investovat nějaké statisíce kvůli dvěma maloodběrům, přičemž se za to dá rekonstruovat půl vesnice, je neprůchozí.
Není to o cukání ČEZu, je to jako si nechat přestavět oktávku na elektromobil, mít nájezd 5k ročně a věřit v návratnost investice.
Navíc není jisté, že se povede dotlačit tam tu elektriku s nějakými použitelnými parametry, klidně by to mohlo vyžadovat novou DTS a to už miliony lítaj.
Vít Rotrekl:
Zapřemýšlel bych nad fotovoltaikou. ..s baterkama
Teda jestli orientace střechy chalupy bude použitelná.
Lukáš Rotrekl:
+ další zdroj jako třeba DA nebo KGJ s podzemní nádrží na plyn, za předpokladu, že se tam zá vevést.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana