Aké sú plusy a mínusy pripojenia vane na centrálne pospojovanie v jadre?
Peter Munka:
Vychadza mi z toho, aby som zabezpecil uzemnenie spoja vodicov pospojenia do bytovych jadier. Od PEN to mam dat odpojit ? Vy ako revizny technik by ste to napisali ako nebezpecnu zavadu ? Ako jeden z majitelov bytov sa mozem riadit len stanoviskom revizneho technika, ktory bol fyzicky u nas a ani to nespomenul, celu reviznu spravu som cital a postupne odstranujem sam alebo najatou firmou mensie zavady.
Na schodzi majitelov mi rekonstrukciu pospojenia neschvalia, to je jasne vopred. Panelak z roku 1968 nebude nikdy v stave, aby vyhovel dnesnym normam.
Pavel Horský:
Citace: Peter Munka 14.01.2021, 14:29
Od PEN to mam dat odpojit ?
Pomalu začínám pochybovat o tom, jestli máte potuchy o čem se tu vůbec bavíme.
Co se asi stane, když nynější stav necháte odpojit od PEN?
Což takhle nechat přizemnit PEN v místě napojení vámi zmiňovaných vodičů pospojení, které pak vedou do jader jednotlivých bytů?
Peter Munka:
Zmiatlo ma vyjadrenie p.Franeka - ako keby bolo zle mat to prepojene na PEN :
"Navíc jsem přesvědčen o tom, že v pivnici se nepřipojujete na PEN. V tom jste úplně mimo. "
Od vas sa dozvedam, ze spojenie na PEN bude asi ok, len ho treba prizemnit.
Pavel Horský:
Např. u nás v paneláku to máme provedené takto:
- přizemněná přípojková skříň na patě vchodu
- ze svorkovnice PEN přípojkové skříně napojeno lano FeZn, které je protaženo koupelnovou stoupačkou. Na lano jsou pak napojeny body rozdělení v nově rekonstruovaný ch bytech + případné provedení ochranného pospojení.
Peter Munka:
To znie ako riesenie, ktore sa da realizovat za primerane naklady. Celkom sa mi to paci, ale len po tu cast, kde spominate vyuzitie ako prizemnenie bodu rozdelenia v bytovom rozvadzaci. Nahradna schema je potom "hlavny" PEN v stupackovej sachte, premosteny v kazdom byte na vas "pomocny" PEN. Vznikne cosi ako rebrik. Vratane efektov ako rozdelenie pracovneho prudu medzi "hlavny" a "pomocny" PEN a ich vyrovnanie cez pripojky do bytov. Ak ste spomenuli vyssie riziko poskodenia PEN v stupacke, tak tuna to skonci pracovnym prudom, ktory prejde z prierezu povedzme 35 - 50 mm2 na privod do bytu 10mm2, odtial na lano do jadra. Navyse o tomto nebezpecnom stave sa dlhsiu dobu nik nedozvie,lebo vsetko bude fungovat ako predtym.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana