Ako argumentovať výmenu transformátora 12kV/400kVA v bytovom dome?

(1/5) > >>

Jozef Chaban:
Potreboval by som zistiť výrobcu a typ transformátora (12kV/400kVA),   ktorý máme umiestnený v suteréne nášho bytového domu (panelový dom).

Chceme docieliť jeho výmenu za modernejší alebo jeho premiestnenie mimo domu. Hľadám argumenty, ktoré by k tomu prispeli. Transformátor je olejom chladený a keďže sa jedná o starší typ, je možné že olej obsahuje PCB látky. Okrem toho nie je pod ním umiestnená žiadna olejová vaňa na záchyt úniku oleja.

Rozvádzače sú umiestené pri strope, pritom priamo nad nimi je byt, takže chceme požiadať aj premeranie intenzity elektromagneti cké poľa v danom byte. Transformátor v závislosti od záťaže vibruje a vytvára nepríjemný dunivý zvuk spôsobený nízkymi frekvenciami  (stojaté vlnenie). Meranie vibrácií a zvuku chceme tiež preveriť, či spĺňa vyhlášku 534/2007 (hluk max 25dB v noci). Viete mi nejako pomôcť, ako čo najlepšie argumentovať jeho výmenu/premiestnenie ?  

Vlado Konrád:
Tatry?  Sieť je tam 10kV. Nemáte tam rozvádzač pod stropom, ale je tam vn rozvodňa + trafokobka. Postupne sa obnovujú. Kým bude prevádzka bezporuchová, budete argumenty hľadať ťažko. Premiestnenie trafostanice nie je taká jednoduchá záležitosť a tento priestor bude zrejme patriť distribučnej spoločnosti. Výmena trafa bez rekonštrukcie vn rozvodne nedáva zmysel. Bojím sa že nepochodíte.

Jozef Chaban:
Môže byť transformátor chladený olejom umiestnený v bytovom dome ? Neporušujú sa takto nejaké  požiarne predpisy ?

Peter Munka:
Tak to bolo kedysi schvalene a naprojektovane, vratane moznych rizik. Obavam sa, do rekonstrukcie iniciovanej distributorom sa nic nezmeni.

Jan Bocek:
Citace: Jozef Chaban  06.01.2021, 19:43

Potreboval by som zistiť výrobcu a typ transformátora (12kV/400kVA),    ktorý máme umiestnený v suteréne nášho bytového domu (panelový dom).

Pravděpodobně se jedná o překlep a je to 22/0,4 kV. Navíc každé trafo má na obalu výrobní štítek se všemi technickými údaji a výrobci.

Tyto rozvodny a trafa jsou pravidelně kontrolovány a revidovány. Je to majetek distribuce.
Vybudování nového bloku je v řadech milionů.
Měření a analyza rizika vás bude stát hodně prostředků a času. Poraďte se nejdříve s právníky, zdá vůbec je zde cesta.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana