Je dnes možné použít IEC konektor C13 s plochou vidlicí?
Jan Franěk:
Citace: Behemot 16.01.2021, 16:56
Ovšem to, že norma něco stanovuje, většině je naprosto u prdele, takže se běžně vyskytují např. náhradní C7, poskládaný z několika dílů plastu a šroubků i přes to, že norma to nepovoluje. Obdobně Europlug (CEE 7/16) a nejspíš už i CEE 7/17.
Zrovna tak se prodává další spousta produktů, které není zakázano prodávat, ale není dovoleno je používat. Od doplňků na auta, po el. přístroje.
Jiří Schwarz:
Citace: Jan Franěk 16.01.2021, 20:41
... které není zakázano prodávat, ale není dovoleno je používat. ....
Z legislativního pohledu nejde o to jestli je zákaz používat, ale jak zajistit potřebnou bezpečnost provozu !jiným způsobem". Což pro laika je problém.
Já jsem při jedněch revizáckých zkouškách dostal dotaz, zda může existovat spotřebič s ochranou ve třídě 0 (nula, bez ochrany)
Existovat samozřejmě může, ale kdo, kde a za jakých podmínek něco takového může provozovat? Osoba znalá, proškolená, která provádí opravu, vývoj, výzkum...?
Peter Munka:
Citace: Ladislav Ch. 05.01.2021, 20:08
V době dávno minulé, za platnosti starých ČSN, by na to revizáci, které jsem tehdy potkával, neříkali nic, jen by ustřihli IEC konektor ...
Na zaklade coho chcete poskodzovat cudzi majetok ? Revizny technik ma vydat spravu o bezpecnosti instalacie a pristrojov, nie robit serifa.
Behemot:
Citace: Jiří Schwarz 16.01.2021, 22:44
Z legislativního pohledu nejde o to jestli je zákaz používat, ale jak zajistit potřebnou bezpečnost provozu !jiným způsobem". Což pro laika je problém.
Já jsem při jedněch revizáckých zkouškách dostal dotaz, zda může existovat spotřebič s ochranou ve třídě 0 (nula, bez ochrany)
Existovat samozřejmě může, ale kdo, kde a za jakých podmínek něco takového může provozovat? Osoba znalá, proškolená, která provádí opravu, vývoj, výzkum...?
Tuším, že snad dokonce jsem někde během dálky na učňáku viděl i příklad, ale tak i z hlavy, pokud zajistíte bezpečnost jinak, např. zábranou či polohou, tak to může být třeba takhle transformátor pro SELV rozvod, bez uzemnění jádra, někde v podhledu.
Ostatně tyhlety spínaný zdroje bez šasi a bez reference na zem jsou asi nejobvyklejší případ; určeny jsou samozřejmě pro zabudování do šáska (přístroje), jedná se vlastně o náhradní díl, ale kolik lidí běžně tyhle věci používá volně lóžený jako samostatnej spotřebič, z toho občas mrazí.
Pavel Mužík_:
Jen pro zdokumentování, jak vás může všelijaká produkce z asijské země překvapit, tak posílám pár snímečků. Potřeboval jsem honem rychle udělat krátký prodlužovák. A tak jsem vzal kabel od počítače (či tiskárny, to už jsem nevěděl). Podle vnějšího vzhledu vše O.K. Vidlice, nástrčka, vnější vzhled kabelu, i nějaké schvalovací značky. Podle nápisu 10/16 A, 250 V. Ale jaké bylo překvapení, když jsem nástrčku uřízl. Kabel sice obsahobal 3 žíly, ale dvě o průřezu maximálně 0,5 mm2, třetí asi tak 0,35 a ještě k tomu stíněná (barvy izolace také zajímavé) - viz fotky. Kam je který vodič připojen ve vidlici, to jsem radši ani nezkoumal.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana