Je dnes možné použít IEC konektor C13 s plochou vidlicí?
Ladislav Ch.:
Překvapila mne nabíječka akumulátoru Compass PB GEL 154 (koupeno v DS Technik, ne u AliBaby). Plastové pouzdro, avizovaná dvojitá izolace, napájení pomocí vestavěného IEC C14 konektoru (samec). Dodávaný napájecí kabel má na straně zařízení IEC C13 konektor (L, N, PE) ale na druhé straně je jen plochá vidlice (L, N). Protože jde o samostatnou napájecí šňůru, jde samozřejmě připojit i k přístroji s kovovým krytem a s napájením přes přístrojový konektor IEC, kde se vyžaduje propojení na ochranný PE vodič, který tu je ignorován.
V době dávno minulé, za platnosti starých ČSN, by na to revizáci, které jsem tehdy potkával, neříkali nic, jen by ustřihli IEC konektor ...
Zdeněk Friedrich:
Citace: Ladislav Ch. 05.01.2021, 20:08
V době dávno minulé, za platnosti starých ČSN, by na to revizáci, které jsem tehdy potkával, neříkali nic, jen by ustřihli IEC konektor ...
Stejné řešení i podle nových ČSN. :)
Jan Bocek:
Proto mají v některých firmách stanoveno ve svých interních předpisech, že každý nový spotřebič před uvedením do provozu, musí být zrevidován.
Prodává se ledaco.....
Václav Třetí:
Něco štípat je dnes ošemetná záležitost - nedoporučuji.
Jinak k problému samotnému - tento typ přívodky existuje ve dvojím provedení. Běžná třípólová, která by měla mít také třížilový přívodní kabel a třípólovou vidlici a provedení pro zařízení ve třídě II a to má pouze dva kontakty a v místě, kde je u třípólového provedení zemnící kontakt musí být plný materiál, pak je samozřejmě kablík dvoužilový a vidlice bez ochr. kontaktu. Všechny další varianty jsou špatně a nebezpečné!
Behemot:
Citace: Václav Třetí 06.01.2021, 05:34
provedení pro zařízení ve třídě II a to má pouze dva kontakty a v místě, kde je u třípólového provedení zemnící kontakt musí být plný materiál, pak je samozřejmě kablík dvoužilový a vidlice bez ochr. kontaktu
C17/C18 dle IEC 60320.
Ovšem to, že norma něco stanovuje, většině je naprosto u prdele, takže se běžně vyskytují např. náhradní C7, poskládaný z několika dílů plastu a šroubků i přes to, že norma to nepovoluje. Obdobně Europlug (CEE 7/16) a nejspíš už i CEE 7/17.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana