Je dnes možné použít IEC konektor C13 s plochou vidlicí?
Václav Třetí:
To by bylo možná užitečné prozkoumat. Šňůra byla zřejmě míněná jako jednoúčelová k danému spotřebiči, ale vybavená standardními koncovkami. Zajímavé by bylo vědět, jak je zapojený onen stíněný vodič. Barvy vodičů mě nepřekvapují, na pestrobarevné provedení vodičů jsem zvyklý. Výrobky z bývalého Sovětského svazu mívaly hezké barvy a zajímavě zapojené. Např. šedá, fialová a růžová. Kdopak uhodne, co bylo PE?
Behemot:
Růžová?
Spíš rejži zbyl kilometr žlutýho kabelu z nějaké zakázky (třeba u zdrojů k notebookům je to oblíbený), tak z toho nabouchal todle a nikoho nenapadlo to otestovat.
Taky jsem onehdá potřeboval kus kabelu pro nahražení u toustovače, tak že konečně zdělám tady ten co mi visel dva roky na trubce. No už vim proč, žíly byly tak možná něco mezi 0,1 a 0,25 mm^2 (samozřejmě suterénní popis 10-16 A) a izolace nejspíš nějaká recyklátová srajda, vypadalo to jak taková šedivá pěna, šlo to odtrhávat v klidu nehtem! A každá žíla jiná barva „mědi“, taky asi pochybnej recyklát.
Václav Třetí:
Růžová ne! Ale nebudu napínat, byla to fialová, ovšem ono to stejně nemělo žádný význam, setkal jsem se s případem, kdy stejné zařízení dodané o dva měsíce později mělo stejné barvy v kabelu, ale jiné zapojení. To bývaly výrobky Made in USSR.
Citace: Pavel Mužík_ 28.01.2021, 20:30
... jaké bylo překvapení, když jsem nástrčku uřízl. Kabel sice obsahobal 3 žíly, ale dvě o průřezu maximálně 0,5 mm2, třetí asi tak 0,35 a ještě k tomu stíněná (barvy izolace také zajímavé)
Číňan nepředpokládal, že bude někdo tak zvědavý, že zalisované koncovky ustřihne, kabel oholí a bude zkoumat, co v něm je. Oni bohužel ošidí i prodlužovačku, pokud odběratel má požadavek na výrobní cenu i pro ně neakceptovatel nou. Přinesla mi kdysi známá prodlužovačku 1,5m s čtyřzásuvkou, abych ji prohlédl, že se jí zdá, že po připojení jakéhosi zařízení do ní vše ostatní slabě probíjí. Probíjelo určitě. Žíla PE měla průřez asi tak 0,35 a byla přerušená (nezkoumal jsem zda přelomená nebo upálená), L a N měly průřez asi tak 0,75, kabel bez popisu, chybějící měď nahrazena tlustší izolací. Na vidlici i zásuvce mnoho homologačních značek a samozřejmě 10/16A - 250V. Na první pohled nic podezřelého, samozřejmě koupeno v akci v nějakém super nebo hobby marketu.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana