Existuje max. hodnota proudu, kterým lze ovládat cívku u DC stykače?

(1/5) > >>

Spachal:
Stykač s DC cívkou - maximální ovládací proud?
Je někde definovaná MAXIMÁLNÍ  hodnota proudu, kterým lze ovládat cívku u DC stykače (DC ovládání, spínání i AC zátěže)?

Proč se ptám .. hraji si teď s částí domácí automatizace a při jednom zapojení jsem zjistil, že stykače, které chci použít pro spínání zátěže, se opravdu hodně zahřívají.
Zkusil jsem jednoduché zapojení stykače pouze na zdroj a ano, pokud stykač má sepnuté kontakty, prostě má (dle mého laického názoru) hodně velký odběr (bavím se o ovládací části, vlastní zátěž není zapojená).

Co přesně a jak mám zapojeno (zkušebně, nejjednodušeji jak to jde):
- zdroj napětí je Meanwell HDR-30-20 (vstup AC, výstup 24V 1.5A) - trimmrem nastavený na 24V +-0.1
- stykače jednofázové ABB ESB 20-20 (cívka 24V, AC1/AC7 20A),   případně MERLIN GERIN 15377 (cívka 24V, AC1 20A)
- zapojení zcela triviální, dvoužílová licna 0.75, ze zdroje plus na A1, mínus na A2 (prohození polarity problém neřeší, je to stejné)

Pokud takto zapojím stykač na zdroj, dojde ke sepnutí kontaktů, potud vše v pořádku. Ale stykač se začne zahřívat, opravdu dost. Pokud změřím odběr, je to cca 0,6A a postupně klesá při zahřívání až k 0,5A.
Což už jako ztráta okolo 12-14W na stykač mi přijde jako hodně vysoká, navíc zahřívání stykače je extrémní..
Zkoušeno na pěti kusech ABB a jednom Schneideru, které mám k dispozici, všechny stykače se chovají stejně.

Doteď jsem pracoval pouze se stykači ovládanými AC, zde je maximálně občas 'brum' (jsou starší a 3F),   ale nehřejí.
Na DC ovládání jsem chtěl přejít právě proto, abych se vyhnul co nejvíce silovým rozvodům v rozvodnici, zdroj je stejně k dispozici pro napájení Siemens Logo! a dalších prvků. Možná to byla chyba :) ..

Prostě jsem uvažoval selským rozumem, pokud na ovládání stykače přivedu DC napětí s dostatečným proudem, aby utáhnul cívku, bude to fungovat. Ochráním tím relays v PLC, které jsou v porovnání s cenou stykače už dražší záležitost.
Dotaz tedy zní, když třeba ze Siemens S7 jsou analogové výstupy 0.5A, nemůže být 1.5A přivedených na stykač už moc? Anebo je prostě ta ztráta nad 12W na stykač a zahřívání normální věc?

Jiří_Hrubý:
Dovolím si doplňující dotaz. Proč krmíte AC cívku DC zdrojem?

Spachal:
Aha, takže v tom je problém, moje neznalost .. stykače jsou z rozvodnic pro průmyslové automatizace, protože většina ovládání v tomhle směru je DC, ani mě nenapadlo, že ovládání cívky může být AC a ještě s takto nízkou voltáží. Ale těch 50Hz mi asi mělo napovědět, uznávám.

Díky, problém asi vyřešen, pro mě bohužel další zdroj na DIN.

Spachal:
Měl bych ještě doplňující dotaz, ne že bych chtěl šetřit na nesprávném místě, ale dá se pro napájení cívek uvedených stykačů použít třeba zvonkový transformátor, například KTF-8-24, cena třeba u Paloučka je docela příznivá.

Opět díky za info! :]

Jan Bocek:
Doporučoval bych stykače s cívkou na 24 V DC
Na příklad LC1DTBD20A-24V DC
anebo stykače od Findera, které mají ovládání 24 V jak AC tak DC

Tam, kde je to možné upřednostňuji ovládání DC. Cívky mají
nižší spotřebu v řádu wattů. A jsou velice tiché.....naví c proč
si komplikovat ovládání, kde mate na příklad LOGO nebo PLC
s dvojím ovládacím napětím a ještě k tomu 230 V a 24 V

Na zvonkové trafo zapomeňte. AC ovládání má větší záběrový proud a když
budete mít více stykačů, tak vznikne hazardní stav. Chce to jen změřit záběrové
proudy a obyčejná matematika ukáže, že tady cesta nevede.

Odpor cívky, nebo spíše její impedance je pro AC napájení mnohem vyšší než pro DC napájení. Proto vám stykače hrozně hřejou.....něk dy není vhodné vyrábět eelktrické obvody z toho, co šuplík dá....výsledke m je bastl a ne spolehlivé zařízení.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana