Existuje max. hodnota proudu, kterým lze ovládat cívku u DC stykače?

<< < (2/5) > >>

Václav Třetí:
Stykače určené na ovládání  stejnosměrným proudem mají jeden z pomocných kontaktů upravený tak, že těsně před dosednutím jádra rozepne. Tímto kontaktem je blokovaný pomocný předřadný výkonový resitor tak, aby v době přítahu byla cívka přitahována plným napětím (též proudem),  po přitažení se proud sníží zařazením tohoto resistoru do serie s cívkou. Tím se výrazně sníží spotřeba a oteplení cívky stykače, ovšem nějaké menší teplo se vyvíjí zase na resistoru, proto má být namontován tak, aby se mohl chladit a nezahříval ostatní prvky v rozvaděči. Využívá se principu, že přítažný proud je třeba výrazně vyšší než proud potřebný k přidržení již sepnutého stykače. Stykače pro stejnosměrné (DC) napájení dodává v širokém sortimentu náš tradiční český výrobce Elektropřístro j Modřany, také jsou ochotní a schopní své výrobky modifikovat podle potřeby zákazníka. V areálu závodu mají podnikovou prodejnu.

Na fotografii ve vašem příspěvku je stykač určený výhradně pro provoz na střídavý proud (AC 50Hz). Cívky stykačů v provedení AC mají jiné počty závitů a průměry vodiče než pro stejné DC napětí a navíc mají na jádře závit do krátka, který je potřebný pro správnou funkci  se střídavým proudem a při použití na stejnosměrný proud bude způsobovat zpoždění odpadu stykače.

Spachal:
Díky vám oběma za podrobné informace, asi je vše jasné. Prostě chyba na mé straně, s nízkými napájením AC jsem se nesetkal (resp. jen jednou v nějaké zabezpečovačce od Jablotronu a tam jsem to bral jako kuriozitu :)..).
Kdyby stykače na DC napájení nefungovaly, asi by mi to došlo hned, bohužel spínaly i na DC. Bude tedy pro mě jednodušší vše zapojit na AC, včetně ovládání cívek. Chtěl jsem jen jít cestou větší spolehlivosti a nepoužívat relé v PLC, je to Logo!v8. Má čtyři výstupy do 10A neindukční zátěže, při plánovaných zátěžích připojených spotřebičů do 400W bych je mohl připojit i přímo do PLC. Stykače chci jen jako ochranu PLC, přeci jen se v případě problému mění jednodušeji než celé PLC.

Takže ještě jednou díky! :]

Martin Kurka:
Citace: Spachal  29.12.2020, 12:04

Bude tedy pro mě jednodušší vše zapojit na AC, včetně ovládání cívek. Chtěl jsem jen jít cestou větší spolehlivosti ...

Až zjistíte, že u vašeho instalačního stykače jedna cívka potřebuje na rozběh 8VA a na držení 3,2VA a přepočtete si to na proudy 0,33A/0,13A a vynásobíte nejhorším případem při sepnutí všech 4 stykačů najednou vyjde vám potřebný výkon trafa 32VA a proud 1,33A. Pak zjistíte, jak velké je takové trafo, že k němu musíte přidat jistič na primár a pojistku na sekundár a dáte na kolegu Bocka.

Naprosto shodné stykače od ABB 20-20...N   (jen s N na konci) jsou vybaveny inovovanou cívkou, která má možnost připojení na AC i DC a odběr jen 2,5W jak přítahu tak i držení. Cena prakticky shodná. Ušetříte si prostor pro trafo a jeho jištění a využijete DC zdroj na plno.

Citace: Spachal  29.12.2020, 12:04

Chtěl jsem jen jít cestou větší spolehlivosti ...

DC cívky stykačů jsou nejen tišší, ale stykače s nimi mají i vyšší životnost.

Citace: Václav Třetí  29.12.2020, 04:51

Stykače určené na ovládání  stejnosměrným proudem mají jeden z pomocných kontaktů upravený tak, že těsně před dosednutím jádra rozepne.....

Tento způsob řešení je skoro prehistorie. Byla to v podstatě nouze, jak AC obvod přizpůsobit pro DC řízení. Dnes mají stykače s DC cívkou moderní magnetické materiály takže u stykačů do 40A neberou na DC cívky více než 3-10W. Cívky na AC již prakticky u nových řad stykačů vymizely. Pro AC je DC cívka je opatřena usměrňovačem a takové stykače mají ovládání duální značené AC-DC nebo někteří výrobci to značí UC.  

Stykače na 40-1000A mají cívky s řízením příkonu, elektronický obvod si měří proud a přídržný proud klesá opět na hodnoty odběru malých DC stykačů. A tak vymizelo spálení cívky když nesedne jho stykače, obvod má i ochrany. Obvod umožňuje i napájení cívky třeba v rozsahu 100-250V DC/AC 50-60Hz . A to za příkonu třeba  25W přítah a 2W držení u 65A stykače. Takové obvody stykačů významně snižují tepelné ztráty. Což je příznivé jak pro oteplení rozvaděče (tím třeba odpadá nucené chlazení rozvaděčů),    tak cívky (tím jsou možné vyšší hodinové četnosti spínání).

Libor Skýba:
Na tak malé zátěže bohatě stačí malé relátka.

např: RM85-5021-25-1024

+ patice na DIN

např: GZT80

Pořizovací cena zanedbatelná a příkon cca 0,5W.

M S:
Čo sa týka ceny, Phoenix Contact robí krásne "interface relays" za skvelú cenu. V cene je všetko, dajú sa pekne spájať lištami.

V popise relé z linku síce figuruje 230V cievka, ale reálne je 24V DC.

https://uk.rs-online.com/web/p/interface-relay-modules/1348728/

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana