Je nutné propojit vodičem PE zásuvky v koupelně, pokud není kam?

<< < (2/6) > >>

Matěj Horák 75:
Citace: Jiří Schwarz  17.11.2020, 15:25

Kabel CYKY-J 3x 2,5 do vypínače? To ve mě vyvolává jisté pochybnosti
Pro zásuvku je opravdu CYKY-J 3x 1,5?

Omlouvám se to je moje chyba v popisu. Ve skutečnosti je to pro zásuvky 2,5 a pro osvětlení 1,5.

Citace: Jiří Schwarz  17.11.2020, 15:25

Já to tak nějak vnímám že pevný rozvod, končící v zásuvce, pokud je to za bodem rozdělení, obsahuje vodič PE o průřezu 2,5mm2, takže bych to bral pro pospojování jako vyhovující, ale... Ty délky 20m a více už jsou v mém podvědomí za jakousi soukromou hranicí...

Nerozumím Vaší odpovědi "v mém podvědomí za jakousi soukromou hranicí...".

Jiří Schwarz:
Nic není černobílé  ;)

Takže já beru u zásuvek, připojených CYKY 2,5mm2, ten PE vodič v kabelu jako splnění požadavku na pospojení, ale kdybych to měl navrhovat a bylo to zmíněných 20 a více metrů, navrhnul bych tam ještě další vodič pospojení.

Ale jedna věc je co někdo navrhne a jako to zdůvodní a druhá věc je jak se na to bude tvářit RT.
Za nejhorší variantu beru když "návrh" není, nějak se to zadrátuje a ve finále je investor naštvaný na revizáka, že se pod to nechce podepsat

Marek Laube:
Citace: Matěj Horák 75  17.11.2020, 13:58

Revizní technik, uvádí:
Pospojení v koupelně není provedeno dle:
1. ČSN 33 2000-4-41 ed.3 čl. 415.2.1: Systém ochranného pospojování musí být spojen s ochrannými vodiči všech zařízení včetně těch, které jsou připojeny do zásuvek.

Koukám, že RT zapomněl na tu první větu z onoho článku. Píše se tam, že neživé části a cizí vodivé části SOUČASNĚ PŘÍSTUPNÉ dotyku. T.j, když budu mít něco vodivého na druhé straně koupelny 5 metrů od sebe, tak to spojovat nemusím.

Matěj Horák 75:
Citace: Jiří Schwarz  17.11.2020, 17:14

Takže já beru u zásuvek, připojených CYKY 2,5mm2, ten PE vodič v kabelu jako splnění požadavku na pospojení, ale kdybych to měl navrhovat a bylo to zmíněných 20 a více metrů, navrhnul bych tam ještě další vodič pospojení.

Takže v mém případě by jste revizi nedal. A požadoval spojit kolíky zásuvek.
Jakým článkem normy by jste váš požadavek podložil, resp. co by bylo uvedeno v revizi jako závada?

Matěj Horák 75:
Citace: Marek Laube  17.11.2020, 18:18

Koukám, že RT zapomněl na tu první větu z onoho článku. Píše se tam, že neživé části a cizí vodivé části SOUČASNĚ PŘÍSTUPNÉ dotyku. T.j, když budu mít něco vodivého na druhé straně koupelny 5 metrů od sebe, tak to spojovat nemusím.

V mém případě je to menší vzdálenost než 2,5m (cca 2m).

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana