Je nutné propojit vodičem PE zásuvky v koupelně, pokud není kam?

(1/6) > >>

Matěj Horák 75:
V koupelně jsou umístěny dva okruhy (pračka+zásuvka pro fén, kartáček) zásuvek. Zásuvky jsou jištěny samostatně pomocí kombinovaných proudových chráničů.
V koupelně je plastový sprchový kout, potrubí je celé v plastu (vodovodní i odpadové) od přípojky (včetně) až do koupelny. V koupelně není co jiného pospojit.

Je nutné propojit vodičem pospojení zásuvky (vodiče PE) v koupelně?

Před položením dotazu jsem použil vyhledávání a našel jsem několik diskuzí na toto téma, ale v žádné diskuzi jsem odpověď nenašel.

https://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,9909.0.html
https://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,41014.0.html

V obou diskuzích mě zaujaly odpovědi, nebo dotazy od pana Horského.

Karel Bělohlávek:
V tomto případě je nutné si hlavně uvědomit, že toto pospojení slouží hlavně k uvedení přístupných vodivých částí na stejný potenciál. Připojení kolíků zásuvek mělo velký význam v době, kdy veškeré rozvody byly provedeny v síti TN-C. Nyní už jsou vlastně kolíky již připojeny pomocí samostatných PE vodičů a vlastní propojení není tedy zas tak důležité. Vždy mne pobaví, když vidím, že někdo táhne spolu s kabelem k pračce ještě paralelně vodič CY4 do rozvaděče, který je od koupelny vzdálen cca 5 metrů (a totéž do zásuvky pro fén nebo topný žebřík).

Při dlouhých délkách přívodních kabelů, nebo když někdo přivede do koupelny potenciál z různých rozvodnic (i to lze bohužel vidět, zejména při rekonstrukcích rodinných domů) může však být vhodné tyto zásuvkové okruhy vzájemně propojit. Propojení je možné provést např. CYY 2,5 nebo CY4. Vodiče lze s výhodou spojovat např. v páčkových wagosvorkách pod jednou ze zásuvek, když přístroj není dimenzován na daný průřez nebo počet vodičů. V uvedené případě je hlavně nutné toto pospojení dělat na úrovni koupelny, a ne někde ve vzdáleném rozvaděči.

Pavel Horský:
Ano, je to tak jak píše kolega Bělohlávek.
V koupelně již není potřeba pospojovat vodiče PE zásuvek.
A pokud bych pospojoval, tak způsobem přivedení CY6mm2 zž z MET na hranici prostoru koupelny a odsud pak z ekvipotenciáln í svorkovnice vodiči 4mm2 zž (mechanicky nechráněný) a nebo 2,5mm2 zž (mechanicky chráněný) do zásuvek, ke konstrukci SDK atd.

Matěj Horák 75:
Revizní technik, uvádí:
Pospojení v koupelně není provedeno dle:
1. ČSN 33 2000-4-41 ed.3 čl. 415.2.1: Systém ochranného pospojování musí být spojen s ochrannými vodiči všech zařízení včetně těch, které jsou připojeny do zásuvek.
2. ČSN 33 2000-5-54 ed.3 příloha B (informativní).
3. ČSN 33 2000-7-701 ed.2: Místní doplňující pospojování musí v souladu 415.2 spojit s ochranným vodičem všechny nechráněné vodivé části a všechny neživé vodivé části upevněných zařízení uvnitř místnosti s koupací vanou a/nebo se sprchou.

Pro Vaše názory jsem skutečně uvedl málo informací.
Doplňuji: Jedná se o "malý" bytový dům, čtyři bytové jednotky (3+kk),  hlavní ochranné pospojování je zřízeno (spojeno uzemnění + body rozdělení + plynové potrubí + SPD + atd.).
Zároveň je přílohou obrázek/náčrtek.

Mám tedy nechat dle Vašich názorů nechat osekat již provedené obklady a doplnit drát? Dle revizního technika je dostačující 2,5mm2.

Jiří Schwarz:
Kabel CYKY-J 3x 2,5 do vypínače? To ve mě vyvolává jisté pochybnosti
Pro zásuvku je opravdu CYKY-J 3x 1,5?
Já to tak nějak vnímám že pevný rozvod, končící v zásuvce, pokud je to za bodem rozdělení, obsahuje vodič PE o průřezu 2,5mm2, takže bych to bral pro pospojování jako vyhovující, ale... Ty délky 20m a více už jsou v mém podvědomí za jakousi soukromou hranicí...

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana