Je infrazářič s krytím IP24 vhodný také do koupelny?
DaliIP24:
Je v pořádku a bezpečné zapojit do koupelny infrazářič Eurom Q-Time 1500 ochranou IP24?
Koupil jsem tento zářič s tím, že se nikde nepsalo o tom, že by to měl být zářič na terasu, to jsem se dočetl až když došel v návodu. Připadá mi jako by to bylo kvůli bezpečnostní ochraně jednodušší povolit zařízení na terasu namísto do koupelny.
Zde jsem se dočetl, že do koupelny by mel mit krytí alespoň IPX4. Pochopil jsem to tak ze IP24 a IPX4 jsou dva rozdilne stupne ochrany.
Je možné, bezpečné a legislativně v pořádku používat tento zářič v koupelně?
(Prip. pokud ne vrátím ho prodejci, nechci nikoho v koupelně zabít)
Na poslednim obrazku je červeně znázorněno místo kam bych chtěl zářič umístit a sklopit dolů (na pračku bysme chtěli položit podložku na přebalování mimina- proto chci umistit do koupelny topidlo, aby bylo dostatečně teplo i pro novorozeně:) )
Předpokládám že bude potřeba dát drobnosti umístěné na zrcadle pryč aby nevznikl požár, ale koupelnové zrcadlo má osvětlení překryté matovaným plexi....Zářič by na něj neměl svítit, ale to asi také nebude ideálně daleko.
Jiří Schwarz:
IP24 a IPX4
ta první číslice určuje ochranu před vniknutí pevných předmětů, zjednodušeně 2 znamená že se nedotknete "prstem" živé části pod napětím.
ta druhá číslice popisuje stupeň ochrany před vodou
pokud je první číslice nahrazena symbolem X, je tím v podstatě vyjádřeno, že pro popis problému to nehraje zásadní roli (nebo je to řešeno jinak).
z popisu výrobce není úplně jasné, jestli je jeho výrobek vhodný pro použití v koupelně (v místnosti se sprchou nebo vanou)
a z vašich fotek také není jasné, jestli by spotřebič byl či nebyl v zóně 2 (tam by rozhodně být neměl)
Pavel Horský:
Já v popisu výrobce vidím, že uvádí vhodnost použití např. do koupelen. Pokud dodržíte zóny a normativní požadavky, tak bych pak neviděl problém. Myslím, že je vhodný pro montáž do zóny 2 (600mm od svislé hrany vany a sprchového koutu). Jak píše kolega, z fotografií není vidět o jakou zónu se jedná.
DaliIP24:
Myslím že se nejedná o zónu 1 ani 2, na té zdi co by byl umístěn nad pračkou kromě umyvadla nic není a od hrany sprchového koutu je to 120cm.
Ještě bych se chtěl zeptat zda mohu zářiči ustrihnout kolík a napojit na výstup k osvětlení zrcadla nebo zda musím dát samostatnou zásuvku?
Václav Třetí:
Jakoukoliv úpravou výrobku přijdete o záruku. Dále je otázkou, zda je vhodné připojení k okruhu osvětlení. Doporučil bych obrátit se na elektrikáře nebo RT.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana