Čo si myslíte o revízkach podľa cenníkov stavebnej výroby?
Peter Lovacký:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 09.11.2020, 19:06
Podle mého se cena revize u malých instalací neodvíjí od hodinové náročnosti výkonu, ale od míry odpovědnosti, kterou je revizní technik za tuto instalaci ochoten převzít.
A čo si myslíte chlapi o revízkach podľa cenníkov stavebnej výroby? U nás je taký najznámejší myslím že Cenkros, ale určite sú všelijaké iné, špecifické...
Podľa môjho by tie ceníky mali byť aspoň orientačný cenový strop pre všetkých serióznych RT z ktorých sa samozrejme furt dá zľavniť... a tí neseriózní aj tak budú furt skúšať kto čo dá, a často aj oveľa viac jak skutočne stojí ich robota, a jak je v cenníkoch...
Ale myslím, že keď sa úkony z revízky poriadne rozrátajú podľa pravdy, tak vyjde aj celkom slušná suma...a vlastne aj aspoň zhruba potrebný čas práce, aby revizák nebol hodinu tam, kde sa podľa rozsahu odhadujú 3 dni..
Si ale myslím, že s rozpočtami podľa projektov sa veľa elektrikárov netrápi, a to ani s dajakým jednoduchým, len orientačným a aspoň kus serióznym výcucom z cenníka.. ono ale keby mal zákazník naozaj seriózny rozpočet na realizáciu a i revízku, tak by aj jeho kontrola elektrikárov často vyzerala celkom inakšie jak sa to robí bežne dneska....
Lenže keď zákazník všeobecne netuší svoje práva a čo má požadovať, tak to bude tak jak bude aj ďalej, a len občas sa dakto ozve jak teraz..
Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Peter Lovacký 10.11.2020, 07:48
Podľa môjho by tie ceníky mali byť aspoň orientačný cenový strop
Ne, ne a znova ne. To bychom se vrátili před rok 1989. A to snad nechceme. Nebo jo?
Jan Yossarian:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 10.11.2020, 08:10
Ne, ne a znova ne. To bychom se vrátili před rok 1989. A to snad nechceme. Nebo jo?
Přesně tak! Ceníky jsou v tržní ekonomice pouhým přáním! Skutečná cena se odvíjí dle poptávky a nabídky v daném místě a času. Je smutné, že to lidi ani po 31. létech po revoluci ještě nepochopili :-(
Jan Bocek:
Z ceníky na revize jsem se setkal za posledních 30 roků pouze u velkých výběrovek na revize. Dlouho nám vždy trvalo zjistit podle jakého ceníku mají provedené kalkulace a vzorce. Pokud jsme to jádro a princip objevili, tak jsme většinou výběrovky vyhráli.
Jenže ty rozdíly byly obrovské. Na příklad na prvním místě cena 100 kkč a na druhém místě 600 kkč. Z toho mi vyšlo, že podle ceníku byly v konečném součtu úkony velice nadhodnocené. Tyto vzorce na VŘ obvykle dělali právníci ve spolupráci s IT pracovníky. Prostě potřebovali nějaké srovnávací měřítko.
Myslím si, že použití ceníku v úkonech okolo revizní činnosti je nesmysl. Je zde spousta HW úkonů a ještě více SW úkonů. Je to komplexní záležitost a jak již bylo psáno, je to věcí poptávky a nabídky v daném místě a v daném čase.
Když jsme začali před 30. léty podnikat, tak jsem se chtěl na něco zeptat referentky na finančním úřadě. Ale předešla mne otázkou proč podnikám? A hned odpověděla, podnikáte proto, abyste vytvořil zisk. Máte ještě nějakou otázku? ....jen jsem poděkoval.
Peter Lovacký:
Nie celkom ste ma asi pochopili chlapi,... ja s tým čo píšete samozrejme súhlasím, no skúsme chvíľu debatovať čisto o cenníkoch, a o tom čo je v nich, a nie o jednej vytrhnutej vete z kontextu, o zmluvných cenách či o dajakej cenovej politike...i keď aj tá musí byť v dajakej miere aby nebola v štáte anarchia
Kebyže to celkom zjednoduším, tak mi ide doslova len o to, že cenník na revízky jednoducho existuje, používa sa, a má dajaké pravidlá, i keď svoje, a ja dobre viem že nie sú povinné..netre ba ma o tom poučovať
Som našiel v jednom rozpočte podľa cenníka (píšem to len jak príklad), že jedno meranie izolačného stavu stojí cca 1 euro, a má trvať dačo cez 3 minúty, čo dáva na hodinu asi 20eur, na mesiac i cez 3000 keď je dosť roboty....
Ja tie 3 min na jedno meranie chápem tak, že je v nich všetko, vrátane doby merania, vyhodnotenia, písania revízky, ale i času stráveného napr. na WC.... a primerane mi to sedí aj na ostatné úkony
Ja sa pýtam na jednoduchú vec: sú v cenníkoch aj dneska v demokracii uvedené práve slušné a seriózne ceny?
A keď sú v našej brandži za podvodníkov tí čo ceny veľmi podliezajú, tak prečo nie aj tí čo ich zas veľmi predražujú?
Ja viem že peňazí nikdy nie je dosť, ale.. keď sú v našej brandži za podvodníkov tí čo ceny veľmi podliezajú, tak nepatria k nim aj tí čo ich zas veľmi predražujú?
Ja samozrejme súhlasím s tým že podnikateľ tvorí zisk, no nemal by byť ten zisk aj primeraný?
Sa šušká že vraj budeme mať časom v robote Cenkros, tak ma to celkom zaujíma že jak sa hodnotia sami elektrikári, či len podľa vlastného pocitu, trhu, alebo či dakto používa aj cenník..
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana