Čo si myslíte o revízkach podľa cenníkov stavebnej výroby?

<< < (2/6) > >>

Láslo Kečkemét:
Osobně mám velký, ale fakt velký problém s vaším prohlášením. Nejvíce s tím cenovým stropem a pak s tím, že ti co si řeknou o více peněz jsou dle vás neseriozní.

Jsem přesvědčen o tom že ceník je etalonem průměrných. Pak je několik  skupin. Levní kteří šidí a Levní kteří optimalizují postupy aby byli levnější, přesto si udrželi kvalitativní standard. Pak ti co nabídnou lepší služby a nechají si je i lépe zaplatit. Třeba revize do druhého dne. = 100%  příplatek, velmi podrobné zmapování situace s velmi podrobným výstupem a podobně. Samozřejmě i ti co budou za standard požadovat cenu odpovídající doplňkovým službám.
Vždycky je výsledná cena dohodou mezi dvěma stranami, do které mi nevidíme a tedy do ní nemáme co mluvit, natož ji posuzovat. 

A co vy? V které skupině jste? V průměru nebo umíte pomocí standardů nabídnout minimální cenu, či si umíte nechat zaplatit za  služby nad rámec standardů?

Peter Lovacký:
Pravda je taká, Anonymus, že ma zaujíma čo si myslia elektrikári o cenníku stavebnej výroby, a nie že jak vidia svoje ceny, či môj názor (žiadne prehlásenie to nie je..)...to je mi vcelku jedno...ale i tak díkes za vašu aspoň jednu vetu k tejto debate
Citace: Anonymus  10.11.2020, 12:19

Jsem přesvědčen o tom že ceník je etalonem průměrných.

Inakšie mám fakt kus problém s vašimi skupinami, ja sa teda určite nevidím ani v jednej z tých vašich :)...ale o tom nie je debata.

Nadštandardy sú na trhu fajn, aj na farebný fotopapier sa dá tlačiť revízka, i rovno na mieste... nič proti tomu nemám....každé ho vec čo chce predať

Jednoduchá otázka na cenník, ja si poviem svoj názor, a bolo by celkom fajn keby som sa v odbornej debate na odbornom fóre dozvedel dajaké odborné názory na elektrikárske cenníky, a nie len na môj názor... ;),  díkes

Jan Bocek:
Citace: Peter Lovacký  10.11.2020, 11:46

Nie celkom ste ma asi pochopili chlapi,... ja s tým čo píšete samozrejme súhlasím, no skúsme chvíľu debatovať čisto o cenníkoch, a o tom čo je v nich,  

Ve všech cenících jsou rozpitvané úkony činnosti úplně do detailu a k těmto činnostem jsou přiřazený časy. Každý ceník má svůj časový vývoj a svoji historii.
Proto se pracuje s normohodinami. Nh se používaly na příklad při výrobě rozvaděčů, při montážních pracích v průmyslu. Prostě při činnosti, kterou lze nějak popsat.

Pokud je takto "ceník" vytvořený, lze k jednotlivým Nh přiřadit nějakou cenu, která bude jiná v roce 1980 a jiná v roce 2020.

Aby to nebylo chapano jako poučování, ale jen příklady z praxe.

Budu mít malou firmu na výrobu rozvaděčů. Aby byla firma efektivní ( aby vytvářela zisk) musím nastavit nějaká pravidla. Jedním z pravidel bude normovaná práce. V rámci přípravy práce musí konstruktér připravit nejen perfektní výrobní dokumentaci, ale i "normohodiny",  prostě časový prostor k výrobě. Pak je pro přípravaře takový vymazlený ceník velice dobrou pomůckou. 

Anebo jiný příklad z oblasti revizní činnosti. Dostal jsem zakázku na revize mnoha poboček stejného charakteru. Potřeboval jsem k tomu dalších 5 RT. Tak jsem měsíc objížděl pobočky a revidoval a také vytvářel podklady pro Nh. Z toho vznikl paušální ceník na jednotlivou revizi. Několik Rt tuto cenu odmítlo ( zdála se nízká). Ale ti, kteří to zkusili, zůstali několik roků...tím jsem jen chtěl ukázat, že normohodiny mají stále své místo v každé činnosti. No, v každé ne, na příklad nešla normovat práce poruchařů, sevismanů. Ale montážní činnost a to jak v rámci přípravy tak na pracovišti lze normovat. A k tomu jsou normo tvorné "ceníky dobrou pomůckou.

Jan Bocek:

Vždycky je výsledná cena dohodou mezi dvěma stranami, do které mi nevidíme a tedy do ní nemáme co mluvit, natož ji posuzovat. 

Ten příspěvek se mi líbí.

Normohodiny obsažené v ceníku jsou a budou jen vnitrofiremní pomůckou. Nemají moc společného s výslednou cenou za dílo, která vzniká dohodou.

Revize podle ceníků mohu uplatňovat pro zaměstnance ve firmě a k jejich odměńování. Myslím ale, že to rozumný podnikatel nepoužije. RT musí být jinak motivován k tomu, aby sám obhájil svoje příjmy. Předpokládám, že je ve firmách málo "čistokrevných revizních techniků",  kteří by pracovali podle nějakých ceníku.

Jiří_Hrubý:

Osobně mám velký, ale fakt velký problém s vaším prohlášením. Nejvíce s tím cenovým stropem a pak s tím, že ti co si řeknou o více peněz jsou dle vás neseriozní.

A já to zase chápu, protože se dokážu podívat z obou úhlů pohledu bez nějakých emocí, že mi bolševik chce omezovat.
Když si objednám RT elektro, tak si ho ohlídám a dokážu posoudit, jestli mně má za hejla k oškubání, nebo si ty peníze zaslouží.
Jenže když jsem objednal RT spalinových cest a topných zdrojů, tak jsem na něj tak nějak tupě civěl, zatímco on něco napsal opřený o kotel, vyfotil si ošuntělý štítek, napsal účtenku na 2000 a za týden přišla doporučeně revizní zpráva.
Byl jsem nadšen, ovšem jen do chvíle, než si kamarád udělal kotle k topenařině a ukázal mi, jak se to má dělat, přičemž on si za revizi účtuje 1500 do 10m komínu + doprava 20 za km a používá manometr na tah, boroskop a dokonce kouká i do komína kamerou na špagátu.
A je podle vás blbej a kuví správným kapitalistům ceny, nebo je jen poctivej a soudnej, protože za těch ca 30  minut odborný práce na místě a vyplnění mustru v tabletu a tisk zprávy rovněž na místě je vcelku rozumná cena?
Proto chápu, když se lidi ptají, kolik stojí revize v bytě, chalupě a tak.
Samozřejmě, že bude úplně jinde cena v chalupě plný automatizace, ale když stejnou cenu zaplatí někdo za 2+1, nemá se kam odvolat a právem se cítí ošizen, zvláště když nemá ani páru, zda platil za odvedenou práci, či jen za autogram nějakého razítkovače, kterých bohužel přibývá s tím, jak je snazší získání oprávnění, protože i tam je to o vytvoření zisku pro onu slavnou organizaci.
S obrovským rozmachem developerské výstavby jde do kopru řemeslo i ty revize.
V průmyslu a  podnicích jsou ty revize někde jinde, ale občanská výstavba je mnohdy děs.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana