Je rozdíl v reálném výkonu motoru při různém průřezu přívodních vodičů?

<< < (3/3)

Jan Bocek:
Citace: Petr Singer  09.11.2020, 17:32

Ovšem těch skoro 300W na 50m, to už je masakr. Budu muset udělat rozvod na zahradě, jak píše pan Boček.
 všem za rady.

Ono to bude ještě o něco více.
Z uvedeného vzorce lze vypočíst při napětí 230V a jmenovitém výkonu 2800 W jak proud, tak i impedanci zátěže. Vyšla mi 18,9 ohmů. Pak již můžete sám spočítat jaký bude výkon při 230 V, při 212 V a případně při 200 V. Je to kvadratická záležitost, proto nebuďte překvapený. Viděl jsem již několik takových štípaček, které tvrdé dřevo moc štípat nechtělo.....p ři takovém úbytku napětí nejen s prodloužením, ale se stavem celkové instalace. Někdy jsem na spotřebiči naměřil pouze 180 V. Lepší štípačky jsou na 3F proud.

Proto jsem rád, že vás zaujala myšlenka nejdříve dát do pořádku rozvod elektrické energie od elektroměru až k tomu spotřebiči. Spotřebiče nad 2000 W mají mít svůj vlastní okruh správně jištěný i dimonzovaný. Prodloužení je v podstatě provizorka, ale i ta musí být řádně dimenzováná. A hlavně bezpečná....

Tomáš Žabka:
Tak jak píše pan Bocek ten motor bude mít nižší výkon, osobně používám zahradní drtič (princip fréza deska) a musím říci, že na "prodlužce" 50m se zastaví u 30-35mm, ale když ho dám "natvrdo" na cca 5m 3x2,5 tak to v pohodě pochroustá i 45mm.

Jak psal pan Bocek na začátku pro hrubí odhad impedance motoru se dá brát P=U*U/Z (velmi zjednodušený výpočet) potom (230V*230V)/2800W=18,893Ohm pokud vám napětí padne na 210V, tak výkon bude (210V*210V)/18,893Ohm=2334W

Ztráta výkonu motoru při poklesu napětí o 20V bude asi 465W. To je pokles výkonu motoru o 16,5%. (zjednodušeně)

Berte to jako hrubí odhad, ale na tomto příkladu vidíte, jak moc úbytek napětí ovlivní i zařízení.

Petr Singer:
Předně se omlouvám panu Bockovi za přidání háčku nad "c".
Vůbec mě nenapadlo změřit napětí na přívodu do a z prodlužovačky. Při příští práci to určitě vyzkouším a hned budu vědět na čem jsem. Přívod na zahradu jsem si nechal udělat z 3x2,5 CYKY - zakončeno gumovou zásuvkou, do které připojuji prodlužovák, takže potenciál tam snad je. Je to umístěno v šachtě dčov a momentálně se tím napájí dmychadlo + občasné zahradní využití. Uvažuji tedy o prodloužení tohoto rozvodu dál do zahrady opět v CYKY 3x2,5.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana