Je vhodné dát do Wago svorek dutinky?
Karel Bělohlávek:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 06.11.2020, 18:16
Dutinky od výrobce budou nejspíš upravené tak, aby to šlo.
Spíš si myslím, že je to to nejlevnější řešení. Před nedávnem jsme řešili, jak a čím se tyto dutinky vlastně lisují. Jestli ručně nebo strojně. Samostatně prodávat jsem je nikde neviděl a lisovací kleště také ne.
Citace: Peter Munka 06.11.2020, 16:52
Neviem teraz najst krabicku presne z tych svoriek, ale je tam tusim obrazok, ako to zapojit a dutinka na lanku je preskrtnuta.
Na krabičce (řada 221) je zobrazeno to, co se nachází v technických informacích na wago.com:
Plný vodič 0,2 až 4 mm²
Vícedrátový vodič 0,2 až 4 mm²
Jemně laněný vodič 0,14 až 4 mm²
Délka odizolování 11 mm
U řadových svorek, které používají stejný princip klecové svorky (CAGE CLAMP), však WAGO specifikuje i vhodné průřezy pro použití dutinek. Maximální předepsaný průřez je ale o stupeň nižší.
Jan Yossarian:
Citace: Petr Liskar 06.11.2020, 17:01
Vaše úvaha v tomto punktu správná není.
Elektrikář, který to bude zapojovat, zajisté bude vědět, jakou Wago svorku použít a jak případně upravit konce vodičů tak, aby z toho například nevyrobil nerozebírateln ý spoj.
Přesně tak, osoba s vyšší kvalifikací je svéprávná a není nutno uvažovat za ni. Tedy pokud je to skutečný elektrikář a ne retard, který to o sobě tvrdí.
Martin Kurka:
Někde v podrobných specifikacích jsem viděl, že klecové bezšroubové svorky otevírané nástrojem nebo páčkou (cage clamp) lze osadit měděným plným i slaněným nezakončeným vodičem, dále i slaněným vodičem v lisovací dutince izolované i neizolované, v lisovací dutince kolíkové izolované i neizolované. Dutinka má nevýhodu, že při jejím nalisování se musí použít vodič o jeden stupeň nižšího průměru, než je maximum svorky (to napsané na svorce, ne to co tam narvete).
Strojně zakončené vodiče speciálními dutinkami jaké uvádíte na fotce jsou dělané konfekcinovací mi stroji se zaručeným a obrovským lisovacím tlakem a v podstatě jsou za studena bodově svařeny mezi povrchem dutinky a povrchem lanek vodiče. Jde tedy o kvalitní lisovaný spoj, kterého je zbytečné a kontraprodukti vní se zbavovat.
Spoje z takovýchto mašin se pravidelně sledují na kvalitu lisování, slis se příčně řízne a jde na metalografický výbrus a mikroskopickou kontrolu kvality.
Existují i speciální kroužková zakončení slaněného vodiče, kdy je lisovacím prstýnkem spojen pouze konec proti roztřepení a do kontaktního místa svorky se chytá laněná část.
Obdobný systém je svaření konečku laněného vodiče.
U jemně laněných konfekčních vodičů se též používá vysokotlaké zhutnění konce vodiče, které je téměř ekvivalentní nalisované dutince. Zhutněné se dělají i odpichy vodiče na průběžném vodiči. Zejména v automobilním průmyslu pro malé napětí.
Nasouvací instalační bezšroubové svorky s demontážním uvolňováním vykrucováním vodiče (klasické instalační Wagíny např.Wago 2273) jsou určené výhradně pro plné vodiče.
Řadové push in svorky uvolňované tlačítkem pro nástroj jsou určeny jak pro plné vodiče, tak pro slaněné ale pouze s nalisovanou koncovkou.
Pokud je mi známo na hliníkové pevné vodiče má pro bezšroubové svorky atesty jen Wago a jen podle montážního návodu s pastou
Wago 249-130 pasta
pro svorky
Wago 2273-203 3x2,5mm2 krabicová
Wago 2273-202 2x2,5mm2 krabicová
Wago 2273-204 4x4mm2 krabicová
Wago 222-413 3x4mm2 krabicová páčková
Wago 224-114 2x2,5mm lustrová smyčkovatelná
Wago 279-901 2x 1,5mm2 řadová
Wago 281-685 3x4mm2 řadová
řada Wago 279 až 281
Pro hliníkové poměděné vodiče jsem nikde neviděl návod, jak se k jejich zakončování stavět, zatím jsem viděl jen jejich zakončení pájením do oka pro hobby startovací kabely.
Jakub Trasoň:
Osobně vždy lisované koncovky odstřihnu a do wago dám jen čistou měď. nikde jsem ani nevyděl od výrobce aplikaci s dutinkou. v datashiels je jen plný, slaněný a jemně slaněný vodič
Pavel Horský:
Citace: Jakub Trasoň 07.11.2020, 00:15
Osobně vždy lisované koncovky odstřihnu a do wago dám jen čistou měď. nikde jsem ani nevyděl od výrobce aplikaci s dutinkou. v datashiels je jen plný, slaněný a jemně slaněný vodič
Přečtěte si článek kolegy Kurky a zjistíte, že ostřižením velice kvalitního zakončení vodiče spíše získáte kontraprodukti vní řešení. Možná bude lepší váš postup přehodnotit.
Mě docela zaráží odvaha tazatele "davem". Kvalifikovaná osoba na připojení z nějakého důvodu hodila bobek a nechá vše na laikovi, který evidentně bez dalších rad není schopný připojení správně provést. Toto přece není správné!
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana