Je vhodné dát do Wago svorek dutinky?

(1/5) > >>

davem:
V rámci rekonstrukce nám elektrikář předělával kuchyň, varná deska je nově na jiném místě a přívod je vyvedený v husím krku pod skříňkami (aby se minimalizovalo sekání do zdi). Varnou desku nám zapojil, vyzkoušel, ale pak zase odpojil, protože ještě čekáme na dodání pracovní desky, takže ji nebylo kam usadit - s tím, že kabel vedoucí z desky si pak v připravené krabičce už zapojím sám do nachystaných wago svorek s páčkou (typ 221).

Jde mi o to, že z desky jdou slaněné vodiče a na nich jsou nakrimpované dutinky - přikládám radši i foto, není to klasická dutinka, ale nevím, jak to jinak nazvat (takto je to z výroby). Elektrikář to zapojoval i s nimi a taky mi to tak ukazoval. V tu chvíli mě to nenapadlo řešit, ale jak jsem se nad tím zamyslel, tak můj (amatérský) instinkt mě vede k tomu, že bych to nad dutinkami střihnul a do wago svorek zapojil vodič bez nich - jsou to přece svorky vhodné pro slaněné vodiče, tak se mi zdá jako nesmysl tam nechávat de facto další spoj, navíc mi přijde, že plocha spoje by s těmi dutinkami byla menší.

Zrovna u té varné desky tam nepoteče úplně malý proud, tak se chci raději poradit - je moje úvaha správná? Má to smysl řešit, nebo to v praxi nemá žádný významný dopad?

Karel Bělohlávek:
Ze svého pohledu bych to zapojil do té svorky i s dutinkami a nic bych nepředělával. Výrobce kabelu (varné desky) konec upravil, aby šel připojit univerzálně do jakékoliv svorkovnice.

V případě použití dutinek na slaněných vodičích ve WAGO se často argumentuje, že je to zbytečná práce a plýtvání materiálu. V tomto případě ale již "dutinky" nalisovány jsou. Práce navíc je to předělávat.

Problém by možná mohl nastat s délkou připojovací části vodiče (délka dutinky). Dle fotografií však nepředpokládám .

Peter Munka:
Neviem teraz najst krabicku presne z tych svoriek, ale je tam tusim obrazok, ako to zapojit a dutinka na lanku je preskrtnuta.

Petr Liskar:
Citace: davem  06.11.2020, 15:16

...,  navíc mi přijde, že plocha spoje by s těmi dutinkami byla menší.
Zrovna u té varné desky tam nepoteče úplně malý proud, tak se chci raději poradit - je moje úvaha správná? Má to smysl řešit, nebo to v praxi nemá žádný významný dopad?

Vaše úvaha v tomto punktu správná není.
Elektrikář, který to bude zapojovat, zajisté bude vědět, jakou Wago svorku použít a jak případně upravit konce vodičů tak, aby z toho například nevyrobil nerozebírateln ý spoj.

Jirka Š. Svejkovský:
Dutinky od výrobce budou nejspíš upravené tak, aby to šlo. Informace najdete v montážním návodu.

Obecně jsou svorky 221 vhodné pouze pro slaněné vodiče bez dutinky, plné vodiče a pro stříbrné náušnice. Pro plné vodiče Al pouze při použití pasty.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana