Jaký je správný průchod kabelů do skříňového ocelového rozvaděče?
Tomáš Žabka:
Teď jsem trochu znejistěl, ale domníval jsem se, že indukce je možná pouze ve feromagnetický ch materiálech a tedy hliník k nim podle mě nepatří. Na indukční varné desce hliníkové hrnce nejedou, fungují na ní pouze materiály na kterých drží magnet.
Marek Laube:
Citace: Tomáš Žabka 04.11.2020, 09:57
Na indukční varné desce hliníkové hrnce nejedou, fungují na ní pouze materiály na kterých drží magnet.
Protože hliník (měď) na indukci způsobí jakoby zkrat, tak proto se nesmí používat.
Peter Munka:
Citace: Adam Kraus 04.11.2020, 08:31
Vždyť, ale kompletně celý rozvaděč je uzemněný a veškerá indukce jde okamžitě do země.
To nema nic spolocne s uzemnenim rozvadzaca, aj keby bol klukovy hriadel vlozeny do cievky indukcneho ohrevu uzemneny, ohrieval by sa rovnako. Toto je vec virivych prudov okolo vodica.
Pavel_Tater:
Citace: Vlado Konrád 04.11.2020, 09:03
Existuje systémové riešenie.
Vyrezať otvor v plechu rozvádzača o niečo väčší ako je priemer prechodky ( aby neostala ostrá hrana na ktorej sa káble môžu poškodiť po osadení prechodky) Osadiť AL prechodku na rozvádzač. Navliecť rozdeľovaciu hlavu na káble zapojiť ich v rozvádzači a hlavu zmrštiť teplom. Hlavy sú 3,4,5 "ceckové :)" pre rôzne prierezy jednožilových káblov. Krytie máte zachované
Existuje i trochu zajímavější a dražší systémové řešení - Roxtec - je to sice dražší, ale dá se z toho vymyslet a poskládat skoro cokoliv. (v létě kolega řešil průchodky pro napájení motoru 6kV 5,6MW 3mi jednožílami a poskládali jsme, nebo jsme dávali celé rámy pro halu pro HVDC linku -tam jsme použili i verzi s kožností připojení stínění,... je opravdu hodně možností.)
Karel Bělohlávek:
Citace: Adam Kraus 04.11.2020, 08:31
Vždyť, ale kompletně celý rozvaděč je uzemněný a veškerá indukce jde okamžitě do země. Neexistuje na to žádná norma která by se na to odkazovala? Já jsem nikde nic nenašel a ta norma kterou mi oznámil revizní technik nemůže být použita na rozvaděč jelikož se jedná o normu na vedení kabelů a vodičů.
Nejsem si úplně jistý, zda nemůže být norma použita na rozvaděč.
ČSN 33 2000-5-52 ed.2 je součástí celého souboru pro elektrické instalace nízkého napětí. Elektrická instalace jako celek, jehož součástí je též uvedený rozvaděč, musí vyhovovat tomuto souboru, což se ověřuje výchozí revizí. Přívodní vodiče také dle mého názoru nejsou součást rozvaděče.
Norma pro výrobu rozvaděčů se navíc na výše uvedený dokument odkazuje z hlediska volby kabelů při ověřování oteplení rozvaděčů výpočtem a srovnáním s referenčním návrhem.
V případě použití výpočtu též uvádí následující podmínku:
e) vodiče vedoucí proud vyšší než 200 A a sousední konstrukční části jsou uspořádány tak, aby byly omezeny na minimum ztráty vířivými proudy a hysterezní ztráty;
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana