Jaký je správný průchod kabelů do skříňového ocelového rozvaděče?
Václav Třetí:
Citace: Adam Kraus 04.11.2020, 08:36
Ale jak to řešit u skříňového rozvaděče, když systémové řešení na to neexistuje. Gumové plato použít pro kabely větších dimenzí je nesmysl a hlavně jsem ani takové nikde neobjevil. A pokud bych tam dal například hliníkový plech, tak si poruším mechanickou stránku rozvaděče i deklarované IP.
Použít desku z mechanicky dostatečně pevného izolantu vsazenou do stěny rozvaděče a do ní umístit plastové průchodky (vývodky).
Na jednotlivých žilách nesmí být navlečené nic vodivého co tvoří uzavřený závit na krátko - prstenec. Na tom, zda je materiál feromagnetický či nikoliv to nezávisí. U feromagnetický ch materiálů bude problém ještě zhoršen vířivými proudy. Nemagnetické materiály budou tvořit "pouze závit na krátko.
pegas100:
Dobrý večer pánové.
Mám takový pocit, že se zde diskutuje o něčem co jedna paní povídala. Vždyť i velicí výrobci rozvaděčů osazují vývodky na 1x žílu do kovu. Veliké lisy též mají průchodky na 1x žílu z kovu v kovu. To že se dá PVC průchodka do plechu přeci neznamená nic. Ve všech těch halách u dálnic jsou 1x vodiče uchyceny sonapkou. Nikdy jsem si nevšiml, že by to dělalo někde někdy problém.
Mohl by zde někdo poskytnout nějakou fundovanou odpověď podepřenou třeba výrobcem nebo z ČSN.
Ivan Polínek:
Citace: Adam Kraus 03.11.2020, 13:30
Hlavní přívod rozvaděče je jednožilovými hliníkovými kabely 5x AYY-1x70. Tyto kabely prochází jednotlivými plastovými vývodkami na stropě rozvaděče. Byl jsem napomenut revizním technikem, že takto to nemůže být. viz vyjádření:
Na to upozorňuje i norma ČSN 33 2000-5-52 ed.2.
Setkal se někdo někdy s něčím podobným??
Ano, setkávám se s tímto běžně. Výše citovaná norma toto popisuje v čl. 521.5.1
Další z možností je:
- proříznout plech mezi průchodkami aby vzniklo jedno okno obklopené feromagnetický m materiálem, kterým prochází všechny jednožilové vodiče jednoho obvodu.
- použít nemagnetickou průchodkovou desku
U uchycení samostatných jednožilových kabelů se používají hliníkové sonapky nebo se pod železné sonapky používají nemagnetické úhelníky pro uchycení sonapek, případně se pod sonapky na úhelník dávají hliníkové nebo měděné vložky.
Ještě větší problém nastává u paralelních jednožilových vodičů při nevhodném uspořádání. O tom popisuje také výše uvedená norma v příloze "H". Při nevhodném uspořádání i přesto, že vodiče jsou stejně dlouhé, dochází k rozdílu proudů jednotlivých vodičů jedné fáze.
Zažil jsem případ, kdy došlo právě z důvodu nevhodného uspořádání k poškození jednoho z paralelních vodičů a dokonce k odkápnutí plechového žlabu ve kterém byl kabel uložen.
Karel Bělohlávek:
Citace: pegas100 04.11.2020, 19:45
Mám takový pocit, že se zde diskutuje o něčem co jedna paní povídala.
Přiznám se, že jsem se s tímto problémem v praxi také nikdy nesetkal. Zabývám se však spíše "slabšími" proudy.
Opravdu to však zřejmě není výmysl nějakého revizáka nebo jedna paní povídala, viz příspěvek kolegy výše.
______________ __________
Pro úplnost zde uvedu, co 5-52 ed.2 přesně uvádí o návrhu kabeláže s ohledem na vířivé proudy:
Obvody střídavého proudu – elektromagneti cké účinky (ochrana před vířivými proudy)
Vodiče střídavých obvodů instalované ve feromagnetický ch krytech musí být uspořádány tak, aby všechny vodiče každého obvodu, včetně ochranných vodičů každého obvodu byly umístěny ve stejném krytu. Tam, kde takové vodiče do ocelového krytu vstupují, musí být uspořádány tak, aby byly feromagnetický mi materiály obklopeny všechny společně.
Jednožilové kabely armované ocelovým drátem nebo ocelovým páskem nesmí být použity pro střídavé obvody.
Poznámka:
Armování jednožilových kabelů ocelovým drátem nebo ocelovým páskem se považuje za uložení ve feromagnetické m krytu. Pro armování jednožilových kabelů drátem se doporučuje hliníkový drát.
V národní příloze je dále uvedena následující informace:
V trubce ocelové nebo s ocelovým pláštěm musí být vždy uloženy všechny vodiče téhož proudového obvodu včetně nulového vodiče, pokud je nebezpečí nedovoleného zahřívání vířivými proudy.
Peter Munka:
Citace: Václav Třetí 04.11.2020, 16:17
Nemagnetické materiály budou tvořit "pouze závit na krátko.
Pojem zavit nakratko znie zaujimavo, ale toto nie je ten pripad. Plocha toho zavitu je kolma na vodic, ktory nim prechadza, co je z hladiska vzajomnej indukcie pripad, ked je tato hodnota minimalna. Ovela horsi by bol napriklad prsten pripaskovany stahovacou paskou k vodicu, tak, ze by tvorili cosi ako pismena "I" a "O".
Navrhujem spravit pokus, staci jeden zavit povedzme CY 1.5 vodica okolo zily kabla v nejakom vacsom objekte, kde je odber nad 100A.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana