Jak instalovat schodišťové LED osvícení aby šel regulovat jas?

<< < (3/9) > >>

Václav Třetí:
Nejlepší by bylo změřit skutečný proud na přívodu a napětí na diodách a odporu. Výrobci dost často píší bludy. Pak by byla jistota, jak je to zapojené a jaké jsou diody.

Peter Munka:
Regulovat sa to da rozne. PWM alebo prostym znizenim napajacieho napatia. Je to napajane bezpecnym malym napatim, cize aj ako laik bez kvalifikacie sa s tym viete pohrat.
Pri PWM regulacii mam trochu obavy z privodnych vodicov, vyrobite antenu od prveho po posledny schod v dlzke niekolko metrov. Preferujem regulaciu priamo na strane napajacieho zdroja, niektore maju regulacny prvok (trimer) nastavitelny skrutkovacom. Vopred si to vyskusajte pripojenim laboratorneho zdroja a najdite napatie, ktore vam vyhovuje. Viem si predstavit aj automaticku regulaciu podla intenzity okoliteho svetla.

Fuk Tomáš:
Citace: Václav Třetí  02.11.2020, 05:13

Nejlepší by bylo změřit skutečný proud na přívodu a napětí na diodách a odporu. Výrobci dost často píší bludy. Pak by byla jistota, jak je to zapojené a jaké jsou diody.

Přesně tak. Speciálně prodejci na Aliexpress často jako příkon LED uvádějí součet katalogového max. příkonu instalovaných LED čipů, a se skutečným příkonem to koreluje jen velmi volně.

Martin Janovský:
Za zapojením z posledního obrázku si stojím bohužel měření jsem nepovedl a teď to již není možné, další světlo už nemám, demontáž bez poškození nelze...
Na dalším světle co mám jsem nyní provedl akorát měření proudu a napětí na zdroji při odběru. Dost mě překvapuje že 12V není 12 V mám to zkušební zdroj od kamaráda. Nameril jsem 36,6mA a při připojeném světle napětí na zdroji 9,7V.... Nevím zda to něco napoví(kromě toho že zdroj asi OK nebude spíš KO...). Těch 9.7V je tam cca I na prázdno.
Co se týče tedy zpětně k tématu, chápu dobře že nejlepší bude koupit zdroj 12V, kde půjde nastavit napětí třeba šroubem a PWM regulátor již nekupovat?
Nechápu poznámku s anténou... PWM je tedy rizikové? Kvuli rušení? Vedeni je dlouhé cca 20m, je použito klasické cyky 3g 1,5.

Vojtěch Běhunčík:
Citace: Václav Třetí  02.11.2020, 05:13

Nejlepší by bylo změřit skutečný proud na přívodu a napětí na diodách a odporu...

Přesně tak.
Na zdroji - pokud to bude zdroj pro LED, třeba MeanWell - není třeba nic nastavovat, už proto, že jde o zdroj konstantního proudu.
Kupte si 12 V stmívatelný zdroj.
Pokud jde o 17 ks svítidel po 0,8 W stačí s výkonem 15 W.
Power Supply and Driver Catalog

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana