Jak instalovat schodišťové LED osvícení aby šel regulovat jas?
Martin Janovský:
Nedalo mi to spát a změřil jsem odpor. Je to skutečně 51 ohmů. Odskrabal jsem bílou hmotu na desce a zakreslil schéma viz obr. U=12V P=0.8W čili I=0.066A=66mA. Proud tedy protéká odporem 51 ohmů a napětí na odporu U=51x0.066=3.4V Čili 12V-3.4V=8.6V na jednu LED a proud poloviční tedy 33mA.
Uvažuji správně?
mohu vybrat standardní typy PWM běžné nabízených regulátoru, nebo mohu ještě očekávat někde zradu?
Václav Třetí:
Ne, tak to není. LED se chová trochu jako Zenerova dioda (stailizační), v širokém rozsahu proudů se na ní mění napětí jen málo. takže na diodách určitě nebude 8,4V. Kde jste zjitil oněch 66mA? Ty jste změřil?
Otakar Dosbaba:
Tak to pravděpodobně budou některé z COB LED (zde asi 3 čipy v jednom pouzdru v sérii). Nicméně platí, že to je stmívatelné, jako každá LED, tj. jakýmkoliv PWM stmívačem pro LED pásky. Takže pro 17ks x 0,8W = 13,6W + rezerva vychází pro zdroj cca 20W, stmívač min pro 2A, což naprostá většina z nich splňuje s rezervou. Ještě je to třeba umístit někam tak, aby se to mohlo dobře chladit - rozuměj, nenacpat do malé uzavřené krabičky. A také tak, aby při nějaké poruše, spojené s tepelným přetížením, nemohlo dojít k požáru od zdroje.
Martin Janovský:
66mA jsem uvažoval do výpočtu že štítku světla. Je na U=12V a výkon jmenovitý je 0,8W, čili I=P/U=0.8/12=0.066A. Rezistor je v sériové části čili ten proud by jím měl téct.
Otakar Dosbaba:
Ne, tady se musí od napájecích 12V odečíst ještě napětí na čipech diod: pro jednu to bude 3,5V, pro 2 pak 7V a pro tři 10,5V. Takže 12-10,5= 1,5V, tj. rezistorem pak protéká necelých 30mA.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana