Je správný návrh valivé koule u RD?

<< < (2/6) > >>

Vít Rotrekl:
Citace: Pavel Horský  29.10.2020, 16:56

U hřebenové střechy se bere součet výšky objektu a výšky tyče od země. Úhel je pak kolem celé tyče stejný.

Nesouhlasím. Stejný není, mění se podle toho k čemu to vztahuješ, takže k hřebeni budeš počítat jen výšku jímače nad hřebenem, ale směrem k zemi je výška jímače + výška hřebenu.

Takže podle mě jsou ty úhly stanoveny dobře. Ovšem souhlasím s tím, že u RD bych se s tímto nemazal a dal bych jeden úhel, pro ten nejvyšší bod.
Ale protože vím, že u takovýchto obkjektů vychází lépe valivá koule, tak používám pro návrh toto.

Peter Lovacký:
Je dakde zakázané na tak nízkej stavbe do 20m kombinovať ochr. uhol a guľu?

V 2D je dobré si guľu a uhly kresliť cez najnepriaznive jšie uhly (rohy) strechy...osta tné sa už do LPZ0b potom vojde automaticky

David V:
Docela  jste mně zklamali .... a  (poklona)  Pavlu Horskému za přístup

1)  Vložil příspěvek do DOUČOVÁK tonoucího Elektronauta - co se učí a nechápou
2)  Stále tu píšete dokola, že mám celou věc přenechat někomu, kdo se vyzná  - myslíte si, že většina projektantů opravdu k tomu přistupují z hlediska pochopení věci, a nebo sekají jímače dle staré normy a úhlu  .....? A jak poznám, že se v tom vyzná?
3) Mám elektro vzdělání, je mi jasné, že to není jen o valivé kouli, ale někde se začít musí ? Začal jsem s ochranou objektu  - vytvoření "ochranného prostoru" -  dále pak budu řešit svody pro případ, že  "udeří" ,  dále pak rozložení proudů a ochrana spotřebičů... atd.... Nejde to vše najednou ....
4) Je hezké, že všude je spousta materiálu -  ale hodně toho už není pravdivá, a nebo je i zavádějící
5) Hodlám se to naučit, proč tedy stále dokola přenechte to odborníkům, až odejdou všichni do důchodu .... budem tu dělat co ? Nehledě na to, myslíte, že má někdo čas někoho zaškolovat ve volném čase, když většina nestíhá vlastní práci. Navíc je teď doba, že ani nejde sehnat žádné školení, či za někým zajít pro radu aniž bych ohrozil jeho či své zdraví.
6) Určitě můžeme debatovat i o tom, jestli byla správné zařazení do LPS 3 .... ale tak sakra někde začít musím ne ?  

David V:

a teď k věci  ..... pokud to ještě někoho zajímá a je ochoten pomoci.

Chápal jsem to takto:

Vezmu výšku jímače - 6,63 m - vůži vztažné rovině  =  zemi
Pomocí programu  abych neodečítal z grafu  -  mi vyjde úhel 66,38 st.

dle https://www.energetikainfo.cz/33/csn-en-62305-3-ochrana-pred-bleskem-cast-3-hmotne-skody-na-stavbach-a-nebezpeci-zivota-uniqueidmRRWSbk196FNf8-jVUh4ElDzobldhBp52tgCefdDgP32ZspOsA8wwA/

dle obrázku pod Nadpisem Metoda ochraného úhlu  -  je sestavena hodnota X jako propad valivé koule oproti ochranému úhlu.

Graficky mi to sedělo s výpočtem ....

Chápal jsem to tedy ( tak jak se všude píše),  že metoda ochranného úhlu není tak přesná,  jako konstrukce valivé koule ... protože dochází k "propadu" pod přímku.

K tomuto jímači jsem si nakreslil i pohled z kolmé roviny a a si by to chtělo spíše řez  pootočený o 45st -  kde bude zohledněna celá délka nároží .

K Druhému naznačenému úhlu od stejného jímače.

Zde jsem bral jako druhou vztažnou rovinu výšku hřebenové soustavy -  proto jsem si naznačil druhý úhel .... Předpokládal jsem (všude píše),  že záleží na vztažné rovině - zajímalo mně jak je to vůči hřebeni střechy. (Je to studijní příklad, né řešení nějakého mého RD)

Dále pak co se týče okolních vlivů. Pro pochopení principu jsem zvolil ideální stav domu na rovinatém pozemku bez okolních vlivů.

Přikládám začátek mého postupu .....  dále jsem se to snažil obdobně aplikovat na druhý jímač a pak na oba. Bylo mi jasné, že to není tak jednoduché, a přišel jsem za Vámi pro radu.

Například jsem nikde nenašel propad valivé koule mezi dva jímače o různých výškách.
Proto jsem si valivou kouli z pravé strany, převedl i na levou stranu abych věděl jak působí na komín.

Poslední jsem kružnici o poloměru 45 m proložil mezi oba jímače. Z podkladů na internetu, byla valivá koule přirovnána k míči, který se nedostane dál.

Chtěl jsem od vás pomoci se to naučit a pochopit, nasměrovat na chyby. Jedna věc je dostatek materiálu, druhá věc je správná aplikace na konkrétní případ :-(

David V:
Citace: Peter Lovacký  29.10.2020, 19:44

Je dakde zakázané na tak nízkej stavbe do 20m kombinovať ochr. uhol a guľu?

V 2D je dobré si guľu a uhly kresliť cez najnepriaznive jšie uhly (rohy) strechy...osta tné sa už do LPZ0b potom vojde automaticky

Je tedy lepší to kreslit přes nároží ...

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana