Je možné, že by proudový chránič příliš brzo odpojil N?

<< < (3/4) > >>

Radek Zádrapa:
 (poklona)  moc za přínosné dotazy, elektrikář na stavbu ještě nepřijel tak nevím. Každopádně mám určitou možnost nechat předělat zapojení tak, aby se nemýchali 3f a 1f jističe. Na 1f jističe použít 1f chránič. Asi to tak nebude možné (resp. snadné) dodržet v celém rozvaděčí ale většina ano. Pro jistotu.

Jde o rekonstrukci, půl elektriky bylo již nové při koupi domu, půl staré. Elektrikář jen připojuje několik nově osazených místností.

Žádné motory tam něběželi, leda chladnička, přímotop, LED žárovky...

Radek Zádrapa:

Měl bych ještě jednu otázku. Elektrikář na opravu ještě nepřišel. Já na stavbě večer proudový chránič vypínám - pro jistotu. Tlačítkem. Když jsem ho včera nahodil tak naběhly 2 fáze a jedna zůstala shozená. Musel jsem ho znova vypnout a zapnout. Je to normální? Kdybych tam měl zapojený motor, mohl jsem ho i zničit provozem na 2 fáze...

David Hruda:
Normální to určitě není, nechal bych ho vyměnit.

Kdybyste tam měl motor, určitě byste ho měl správně zapojený za takovou ochranou, která by zamezila běhu na dvě fáze a motor by byl v pořádku.

David Hruda:
>Zádrapa: mohl byste sem dát foto rozvaděče, ve kterém je ten chránič, případně to trochu popsat?
Chrániče tohoto výrobce považuji za velice spolehlivé a zajímají mě možné příčiny takového chování (teplota, vlhkost, prach,...).

Václav Třetí:
Pokud jsem kdy viděl za 26 let používání jističů a též chráničů FaG-Moeller-Eaton nějaký vadný, tak to bylo vždy vnějšími vlivy. Obvyklé příčiny závad: opálené vývody díky nedotaženým vodičům a fázovým šínám, plné prachu a malty díky zásahu debilů rádoby zedníků a plné vody díky prasklému potrubí. V několika málo případech poškození přetěžováním. Nepamatuji, že by nějaký "odešel bez příčiny".

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana