Proč se ubrousí uhlíky v elektromotoru?

(1/3) > >>

lajk654654:

Odešel mi ve vysavači dyson po deseti letech elektromotor, vyšlehl z něj plamen a hotovo. Nechal jsem v ho v servisu vyměnit za nový (trvalo jim to 6 týdnů) za těžké peníze. Po sedmi měsících vyšlehl plamen znovu a bylo opět hotovo. Servis to jako reklamaci nevzal, protože dává záruku jen 6 měsíců. Ale to není co mě trápí, motor jsem si objednal z GB za třetinu ceny a za tři dny bylo opraveno.

A teď k otázce. Ten motor po 7 měsících provozu (běžné domácí luxování plovoucí podlahy) jsem rozebral a zjistil, že jsou extrémně ubroušené až bych skoro řekl rozdrolené uhlíky. Snažil jsem se to hledat na googlu, ale přesnou odpověď jsem nenašel. Čím se to za tak krátkou dobu způsobí? Problém v motoru, nekvalitní uhlíky?

Jiří_Hrubý:
Protože komutátor a kartáče musí fungovat v symbioze a je několik základních typů kartáčů a jsou různé typy motorů, je pravděpodobné, že nejsou užity vhodné kartáče pro daný motor. Stejně tak je důležitý správný přítlak přítlačné pružiny.
Dalším velkým požíračem uhlíků je brždění protiproudem, ale to není záležitost vysavače.

Jirka Údržbář:
Špatná teplota nebo nízká vlhkost komutátoru (špatně vybrané uhlíky k provozním podmínkám komutátoru).

Jiří Schwarz:
U vysavače je ještě jeden problém - vysávaný proud vzduchu se využívá i pro chlazení motoru.
Když se používá nekvalitní filtr, nějaký ten drobný prach projde lehce znečišťuje komutátor, tím se zvyšuje jiskření, opalování komutátoru, opalování uhlíků...
Na "výdechu" vzduchu je ještě jeden filtr, čím více se znečišťuje, tím více můžete uvažovat o výše naznačeném problému

Kastner Lubomír:
Problém uhlíků u elektromotorů je problémem značné části "servisů". U uhlíků mimo jiného záleží na tvrdosti. Tvrdé uhlíky obrušují mechanicky kolektor, měkké se zase rozmazávají po kolektoru. To ale není jediný faktor na kterém záleží. Důležitými faktory jsou pak i kolektor - část rotoru po kterém se pohybují uhlíky. Setkal jsme se s případy, že kolektor po opravě neměl pořádně vyčištěné drážky mezi jednotlivými lamelami a pak záleží i na mechanické čistotě - zabroušení kolektoru. Nikde nesmí být ostré hrany. Vše musí být bez hran, čisté, zaleštěné. Pokud někdo "vyčistí" kolektor nějakou jehlou nebo pilníkem apod. zůstanou kraje lamel ostré. A pak dochází k rychlému opotřebení uhlíků. A jako další faktor je správné zabroušení uhlíků do rádiusu dle kolektoru. Často se stává, že nakoupené uhlíky mají rovnou hranu a nebo mají jiný rádius zabroušení než je rádius kolektoru. Pak dochází ke zvýšenému obrušování uhlíků, uhlíkový prach se může usazovat mezi lamelami a může docházet ke zkratům na rotoru. A následně pak v konečném výsledku ke spálení motoru.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana