Proč se nepospojovalo plynové potrubí v panelových domech?
pegas100:
Já myslím, že v každém HUP zvenčí bytového domu byl vždy drát FeZn spojen s plynem.
Velký Bobeš:
Citace: pegas100 30.09.2020, 18:35
Já myslím, že v každém HUP zvenčí bytového domu byl vždy drát FeZn spojen s plynem.
A kde se tam vzal? :-[Bylo požadováno pouze přemostění plynoměru.
Zdeněk Pikhart:
Pospojováno to být muselo, ale praxe byla trochu jiná. Každý panelák je originál a i dnes se občas nestačím divit. Nedávno jsem řešil byt, kde PEN díky pospojení běžel jen po plynu. Voda už byla v plastu a PEN v PLce uhořelá.
Jan Franěk:
Citace: pegas100 30.09.2020, 18:35
Chápu-li to správně, dostal jsi se do sporu s jiným RT, kterému připojení plynu v paneláku na hlavní pospojení nechybí.
Citace: Velký Bobeš 30.09.2020, 19:08
A kde se tam vzal? :-[Bylo požadováno pouze přemostění plynoměru.
Dovolím si nesouhlasit. Tedy ne s tím přemostěním plynoměru (a ještě bych doplnil vodoměru) ale připojení plynu bylo dle mého standardem. Norma praví pouze to, že se tyto plynové rozvody nesmí používat jako náhodný PE, k pospojování v bytech a podobně. Zcela běžně se všechny vodivé sítě pospojovaly v jednom bodě vstupu do domu. Ať už šlo o vodu, plyn, parovod a podobně. Jen si nejsem tímto jist v určitých lokalitách, kde například jezdily tramvaje, nebo vlaky s elektrolokomot ivou. Tak nějak si vzpomínám, že to tam dělalo problémy a řešilo se to trochu odlišně. ALe už je to příliš dlouho, kdy jsem se s tímto potkal. Možná některý z kolegů k tomu napíše něco více.
Také si matně vzpomínám i na možné využití izolačních vložek, které sloužily jako ochrana před zavlečením cizího potenciálu, rušení a podobně. Ale to bych se musel opět podívat do příslušných norem v té době platných.
Něco málo na toto téma ;)
https://elektrika.cz/data/clanky/zasady-uzemnovani-a-pospojovani
PS: nejdou vkládat přílohy, kvůli plné schránce- Mám upozornit admina ;)
Václav Třetí:
Plynové potrubí pospojeno být mělo a jak zde bylo již správně řečeno kol. Honzou Fraňkem, nemělo však být použito jako náhodný zemnič. To byla situace z dob, kdy ještě nebyly elektrifikovan é plynové sporáky.
Na začátku 80. let se začaly ve velkém dodávat lépe vybavené plynové sporáky, které měly již vnitřní osvětlení, motorek na gril a byly kombinované s elektrickou troubou, některé dokonce měly také elektrické zapalování hořáků. Tím tento požadavek vzal za své, protože sporák byl připojen na PE - tehdá PEN a okruh se uzavřel.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana