Proč se nepospojovalo plynové potrubí v panelových domech?
Pavel Horský:
Jak se díváte na absenci pospojení plynového potrubí v objektech bytovek a panelových domů vystavěných v 70 - 80 létech minulého století?
Je to evidentní nebezpečná závada?
Peter Lovacký:
Podľa môjho vtedy neboli METky, takže ich ani nebolo veľmi k čomu pospájať.. no a k PENu to bolo potrubie na koncoch pripojené cez kostry spotrebičov, a dakde v regulačke to určite bolo riadne uzemnené, a i spoje po celom všadekovovom potrubí boli vlastne všade zvárané
A nad plynomermi sa medzi rúry tiež privaril kus drôtu
Toto potrubie takisto ani nebolo galvanicky spojené s A-čkovými uzemňovačmi bleskozvodu jak dneska B zemniče cez METku, a tak asi vtedy stačilo vyrovnať prípadné rozdiely potenciálov cez PENy spotrebičov
Jak nebezpečné sa to ale vtedy nemohlo brať, to skôr len vtedy prípustné riziko dneska už nie je tak tolerované... tak dajak to vidím
Jan Franěk:
ČSN 34 1010 z roku 1965, například mluví o pospojení všech kovových potrubý a konstrukčních částí, na které je možno sáhnout současně, což se týkalo i panelákových stoupaček, kde šla voda hned vedle plynu. Na "patě" (ve sklepě) panelového domu byla svorkovnice s hlavním pospojením domu, kde se připojovala voda, plyn a další konstrukční vodivé části na jeden potenciál. Plyn se nesměl používat jako pracovní PEN a podobně, nicméně se připojoval také. Naopak stoupačka vody z pozinkované trubky, většinou sloužila v každé koupelně k pospojování a zvyšovala tak významně bezpečnost tohoto nebezpečného prostoru. Ale předpokládám že to všechno Pavle víš a svou otázkou sleduješ něco jiného.
Jinak později o tom hovořila i 33 2000-4-41, nebo tuším že i 5-54, z toho co mne jen tak v rychlosti napadá. Jen si teď nejsem úplně jist roky platnosti. Jen vím jistě, že se to ještě netýkalo instalace stáří, na které se ptáš.
Pavel Horský:
Otázka je položena schválně za účelem užití odpovědí revizními techniky, kteří mají v této věci stále nejasno.
Vít Rotrekl:
Já bych pospojil :)
Ale jsem moc mlád na to abych toto pamatoval, proč se to nedělalo, se 341010 jsem přišel do styku na prumce, ale praxe už byla v podstatě podle 332000.
To Honza F. myslím, že 33 2000 v první edici byla v platnosti od roku 1997, nechce se mě hledat...ale hledal jsem a nalezl datum účinnosti od 1.2.1996
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana