Je ekvipotenciální svorkovnice povinná?
Miloslav Hůla:
V nové dřevostavbě mám zemnící drát (FeZn, 10mm) vyvedený pod domovním rozvaděčem, na výšku přibližně do jeho středu.
Je nutné použít ekvipotenciáln í svorkovnici, nebo mohu zemnící drát přivést do rozvaděče, tam použít zemnící svorku a propojit ji rovnou s PEN hřebenem?
Pokud je nutné EPS použít, může být uvnitř rozvaděče na DIN liště?
Pavel Horský:
Tak k hlavnímu dotazu......
Ne, svorkovnice MET není povinná.
A teď ještě k tomu, na co se ptáte v textu příspěvku..... ...
Ano, drát FeZn10 můžete vyvést rovnou v rozvaděči. Tento by měl být vyveden ve zvláštní svorkovnici MET, ze které pak bude napojen svodič, svorkovnice PE a další a další součásti stavby, na které může být nechtěně zatažen cizí potenciál (ve skutečnosti je to ještě malinko složitější a vše by měla řešit projektová dokumentace). Pokud provádíte elektroinstala ci dřevostavby bez dokumentace a odborných znalostí týkajících se provádění elektroinstala ce ve dřevostavbách, pak vám držím palce ;) :)
Miloslav Hůla:
Elektroinstala ci zatím neprovádím, pouze si potřebuji vyřešit nějaké stavební rozložení a sám si dělám odhad ceny.
Jan Franěk:
Jen malinko kolegu doplním, ne, není povinná, ale za určitých okolností může být.
Ano, práce bez projektu je kaskadéřina. Omlouvám se kaskadérům. Sice je to velmi riziková práce, ale vždy důladně promyšlená tak, aby se rizika pokud možno co nejvíce minimalizovala . Práce bez projektu je spíš takovým skokem do krabic, které naskládal někdo komu na tom nezáleží a vono to nějak dopadne, bez toho aniž by si to ten kaskadér zkontroloval.
A já bych vám nedržel palce, ale spíš hasičák ;)
Teď ještě o jaké zemnící svorce píšete? To mne opravdu zajímá.
Ještě mne zajímá, co na vaše úpravy říká třeba projektant? Protože EPSková svorkovnice zabere dost místa a tedy to pokračuje navíc změnou rozvaděče a jeho vlastností.
Tedy ne že by byl tak velký problém EPS umístit do dostatečného rozvaděče, ale vše má svá pravidla a navíc je potřeba si uvědomit, že pro montéra je projekt takříkajíc závazným dokumentam a měl by zásadnější změny vždy konzultovat s autorem návrhu řešení, tedy s projektantem.
Edit:
Citace: Miloslav Hůla 29.09.2020, 15:35
Elektroinstala ci zatím neprovádím, pouze si potřebuji vyřešit nějaké stavební rozložení a sám si dělám odhad ceny.
O důvod více nehledat informace na nettu, ale oslovit projektanta. Nicméně odhad ceny je vždy ošidný a málokdy je dodržen. Nejpřesnější údaj získáte, pokud z projektu vezmete výkaz/výměr a necháte si to nacenit elektrofirmou. To samé bude jistě platit i u dalších profesí.
Miloslav Hůla:
Pánové, já vám rozhodně nechci fušovat do řemesla. Jsem slaboproudař, vím co elektřina dokáže a jak to má více jak 50V, bojím se jak čert kříže ;)
Nicméně nějaké znalosti mám, X let propadlou vyhl. 50, §6 a projekt pouze hrubý. A peníze se dají ušetřit i tak, že si člověk ledasco promyslí a připraví sám a s projktantem to pak už odsejpá.
Zemnící svorkou jsem myslel něco ve stylu Bečov ZSA. Viděl jsem to tak provedené v jedné starší stavbě, ze svorky byl pouze ZŽ vodič na PE svorkovnici, EPS nikde. Nicméně mi to nepřišlo košer a tak jsem se zeptal.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana