Proč je neuspořádaná kabeláž nazývaná právem hroznou instalací?

<< < (14/15) > >>

Karel Bělohlávek:
Citace: Jakub Zida  17.10.2020, 20:33

Mám silné podezření že není dodržen poloměr ohybu u levého kabelu na odbočce a kabel může být porušen ;)

Opravdu pouhé nedodržení dovoleného poloměru ohybu při montáži může "porušit" kabel. Většinou se uvádí, že k tomu porušení může dojít až časem, např. při zkratu.

Víte, že spekulace jsou známkou těžké neprofesionali ty. ;)

Mimochodem, elektrikáři odbočkou nazývají trošku něco jiného.

Jan Franěk:
Zákon 89/2012 sb

§ 5

(1) Kdo se veřejně nebo ve styku s jinou osobou přihlásí k odbornému výkonu jako příslušník určitého povolání nebo stavu, dává tím najevo, že je schopen jednat se znalostí a pečlivostí, která je s jeho povoláním nebo stavem spojena. Jedná-li bez této odborné péče, jde to k jeho tíži.

Zákon 22/1997 sb

§ 3

Technické předpisy a technické dokumenty
(1) Technickým předpisem pro účely tohoto zákona je právní předpis, obsahující technické požadavky na výrobky,  popřípadě pravidla pro služby nebo upravující povinnosti při uvádění výrobku na trh, popřípadě do provozu, při jeho používání nebo při poskytování nebo zřizování služby nebo zakazující výrobu, dovoz, prodej či používání určitého výrobku nebo používání, poskytování nebo zřizování služby.

Čili nějakou právní váhu návod má (což sám nepopíráte). Ovšem jak jsem si už řekli, těžko právně vymahatelnou tam, kde už z principu neexistuje žalobce (těžko bude někdo žalovat sám sebe). Nicméně vy zde tvrdíte že není potřeba dodržovat návody výrobců, ale hned na to že mohou jeho nedodržením ztratit záruku, nebo být odsouzeni třeba za ublížení z nedbalosti a podobně a  atd.
Tedy navádíte laiky k jejich nečtení a nedodržování, protože dle vás to je to nikdo nemůže nutit číst (Možná je to už trestné dle prvně citovaného zákona) . Ano, nutit ne. ALe mohu svým zákazníkům pomoci a vysvětlit jim proč je důležité  tyto důležité dokumnety číst a že tím chráním nejen a je ale i jejich majetek. Také před tím, aby se  nevědomě nedopustili nějakého nedbalostního trestného činu.
V tomto pohledu a přístupu se velmi lišíme. Ale jak jsem psal, nejsem právník, jen velmi opatrný elektrikář, který raději poradí a seznámí s možnými riziky, než řekne že je vše v pořádku, protože si každý může doma dělat co chce a návody na něj neplatí.

A už opravdu dost. Dále jen elektronormy a předpisy. Toto nechám právníkům.

ACEOF ACES:
Citace

...
Na mou poznámku o provedení této instalace se na mě autor obořil: "... o co jde? Nevidím v tom žádný problém!"
Přemýšlel jsem za který informační konec to vzít. Zasypat jej čísly norem? Ano, to je obvyklý zvyk některých revizních techniků, kteří na spotřebitele začnou sypat čísla ČSN. Pokud je spotřebitel slabší povahy podobnou udičku spolkne a ustrašeně se vším souhlasí.
V tomto případě jsem měl proti sobě analytika, který nedělá nic pro nic za nic.

Pokud jsem chtěl uspět se svým názorem, musel jsem předložit konstruktivní fakta.

Musím se přiznat, že jsem pohořel. Všechny obvykle používané argumenty neobstály. Proto prosím čtenáře tohoto portálu o technickou radu jakými argumenty mohu osvětově působit na autory podobných instalací?

Jestli vám jde o provedení této a podobných instalací, tak je podle mého názoru vhodnější majitelům nabídnout svou pomoc, než působení osvětovými argumenty.
Odříkávání norem ani strašení není podle mého názoru dobrá cesta, ale na to jste už přišel.

JakubZi:
Citace: Jan Franěk  18.10.2020, 10:01

. Nicméně vy zde tvrdíte že není potřeba dodržovat návody výrobců, ale hned na to že mohou jeho nedodržením ztratit záruku, nebo být odsouzeni třeba za ublížení z nedbalosti a podobně a  atd.
Tedy navádíte laiky k jejich nečtení a nedodržování, protože dle vás to je to nikdo nemůže nutit číst (Možná je to už trestné dle prvně citovaného zákona) . Ano, nutit ne. ALe mohu svým zákazníkům pomoci a vysvětlit jim proč je důležité  tyto důležité dokumnety číst a že tím chráním nejen a je ale i jejich majetek. Také před tím, aby se  nevědomě nedopustili nějakého nedbalostního trestného činu.
V tomto pohledu a přístupu se velmi lišíme. Ale jak jsem psal, nejsem právník, jen velmi opatrný elektrikář, který raději poradí a seznámí s možnými riziky, než řekne že je vše v pořádku, protože si každý může doma dělat co chce a návody na něj neplatí.

A už opravdu dost. Dále jen elektronormy a předpisy. Toto nechám právníkům.

Opravdu dost!! Zde se musím důrazňe ohradit vůči vašemu naprosto lživému tvrzení. Nikoho nenavádím nečíst návod ani zasahovat do výrobku, pouze konstatuji že taková povinnost není dána zákonem a naopak citovaným trestním zákonem upozorňuji že že v takovém případě může jednat o trestně právní odpovědnost!

Pokud nerozumíte obsahu psaného textu neni se s váma o čem dále bavit a nepodsouvejte my Vaše spekulace!

Vojtěch Běhunčík:
Citace: Jakub Zida  18.10.2020, 10:50

... Nikoho nenavádím nečíst návod ani zasahovat do výrobku, pouze konstatuji že taková povinnost není dána zákonem a naopak citovaným trestním zákonem upozorňuji že že v takovém případě může jednat o trestně právní odpovědnost!...
Právě pro takové jedince s osobitými názory je určena Darwinova cena.
Ale trochu odbočím:
Ke dříve diskutované ČSN EN 50174-2 ed. 2 jste doplnil (Odpověď #24 15.10.2020, 19:38),  že je závazná zákonem 194/2017 (Zákon o opatřeních ke snížení nákladů na zavádění vysokorychlost ních sítí elektronických komunikací a o změně některých souvisejících zákonů). Povinnou osobou je i provozovatel veřejné komunikační sítě.
Pokud by tedy Cetin/O2 připojoval telefon/internet k sídlu fyzické osoby a dotyčná lokalita nesplňovala ČSN EN 50174-2 ed. 2 (viz můj příspěvek #33 16.10.2020, 13:41) včetně ochrany před bleskem podle EN 62305-4 nebo jiné normy, tak lokalitu nepřipojí.
V §5 zákona 194/2017 je uvedeno, kdy povinná osoba může odmítnout přístup k fyzické infrastruktuře - například odstavec 2a: z důvodu technické nevhodnosti fyzické infrastruktury pro zavedení prvku vysokorychlost ní sítě elektronických komunikací - což je třeba nedodržení technických norem.
Ostatně totéž v podstatě říká Zákon č. 127/2005 Sb. (Zákon o elektronických komunikacích).
U ČEZ/Eon je to stejné - nepřipojí vás, pokud nesplňujete jejich podmínky.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana