Proč je neuspořádaná kabeláž nazývaná právem hroznou instalací?

<< < (13/15) > >>

Jan Franěk:
Předně je zde například vyhláška, která určuje kdo na VTZ vůbec smí pracovat. Tedy není pravda že si každý smí dělat na svém domě co chce. To je velký omyl. Jediný rozdíl je v tom, že tam kde není žalobce, nebude ani soudce. Nicméně to že normy nedodržuje je sice možná fakt, ale není to rozhodně správně.
Odborník je povinnen počínat si tak, aby instalace byla bezpečná alespoň na minimání společensky dohodnuté úrovni, což jsou právě ta norma. Jakmile podepíši smlouvu, jsem touto smlouvou povinován, stejně tak projektovou dokumentací, nebo návodem výrobce. Ostatně těmito dokumenty jsem ve finále povinnován vždy (i bez smlouvy),  protože jednám z pozice odborníka a laik očekává že dostane dílo v bezchybném a bezpečném provedení.

Ale nejsem právník a nebudu se zde pouštět na led který dobře neznám.  Z pohledu RT a elektrikáře prostě vidím mnohá pochybení, včetně porušení návodů výrobce. Tedy je to špatně.
Dle vás je vše v nejlepším pořádku. Nechcete vložit nic konkrétního, sejít se na místě a společně se na to podívat a tvrdíte že když si někdo dělá elektriku sám doma, neplatí na něj žádné předpisy a normy. S tímto zásadně nesouhlasím a nevidím ani drobný posun v této dlouhé a nesmyslné diskusi. Na rovinu to prostě s vámi vzdávám, protože je to prostá ztráta času.

JakubZi:
Citace: Jan Franěk  17.10.2020, 20:45

Předně je zde například vyhláška, která určuje kdo na VTZ vůbec smí pracovat. Tedy není pravda že si každý smí dělat na svém domě co chce. To je velký omyl. Jediný rozdíl je v tom, že tam kde není žalobce, nebude ani soudce. Nicméně to že normy nedodržuje je sice možná fakt, ale není to rozhodně správně.
Odborník je povinnen počínat si tak, aby instalace byla bezpečná alespoň na minimání společensky dohodnuté úrovni, což jsou právě ta norma. Jakmile podepíši smlouvu, jsem touto smlouvou povinován, stejně tak projektovou dokumentací, nebo návodem výrobce. Ostatně těmito dokumenty jsem ve finále povinnován vždy (i bez smlouvy),  protože jednám z pozice odborníka a laik očekává že dostane dílo v bezchybném a bezpečném provedení.

Ale nejsem právník a nebudu se zde pouštět na led který dobře neznám.  Z pohledu RT a elektrikáře prostě vidím mnohá pochybení, včetně porušení návodů výrobce. Tedy je to špatně.
Dle vás je vše v nejlepším pořádku. Nechcete vložit nic konkrétního, sejít se na místě a společně se na to podívat a tvrdíte že když si někdo dělá elektriku sám doma, neplatí na něj žádné předpisy a normy. S tímto zásadně nesouhlasím a nevidím ani drobný posun v této dlouhé a nesmyslné diskusi. Na rovinu to prostě s vámi vzdávám, protože je to prostá ztráta času.

Skutečně nevím jakou normu mám napsat jelikož všechny normy co ta instalace porušuje, tak jsem nedohledal jediný právní předpis který by povinoval FO k jejímu plnění.  Které zařízení z fotky považujete za VTZ?  Jste jsi jistý existencí právního předpisu který FO povinuje dbát pokynu výrobce?

říkám nečtete to, psal jsem jasně zákon nezakazuje připojit prodlužku a do ní zapojit zdroj ,  to rozhodně nelze považovat za "někdo dělá elektriku sám doma".

Jan Franěk:
Citace: Jakub Zida  17.10.2020, 21:13

Jste jsi jistý existencí právního předpisu který FO povinuje dbát pokynu výrobce?

Tímto říkáte že přiložené návody jsou vlastně k ničemu a nejsou potřeba. OK Taky názor :-\  :-\ . Proč je tedy zákony vyžadují u každého výrobku (především u přístrojů pro laiky) když je nikdo nemusí dodržovat? Když tedy výrobce napíše že není určen do vlhka, tak FO si to může klidně instalovat k bazénu, protože to pro něj není důležité a tedy ani závazné?

Opravdu už nemám důvod pokračovat s vámi v diskusi  :-X

JakubZi:
Citace: Jan Franěk  17.10.2020, 21:18

Tímto říkáte že přiložené návody jsou vlastně k ničemu a nejsou potřeba. OK Taky názor :-\  :-\ . Proč je tedy zákony vyžadují u každého výrobku (především u přístrojů pro laiky) když je nikdo nemusí dodržovat? Když tedy výrobce napíše že není určen do vlhka, tak FO si to může klidně instalovat k bazénu, protože to pro něj není důležité a tedy ani závazné?

Opravdu už nemám důvod pokračovat s vámi v diskusi  :-X

Nevadí nepokračujte přesto vám odpovím, zákon 634/1992  p9o1 stanovuje povinnost výrobce informovat uživatele o vlastnostech výrobku, údržbě atd. ovšem nijak nepovinuje koncového uživatele se tímto řídit nebo ho dokonce číst, nicméně porušením návodu k obsluze můžete ztratit záruku nebo učinit výrobek nebezpečným a ublížit sobě nebo jiným. Pokud FO ublíží sobě je to jeho věc, pokud je jedná o lehké ublížení na zdraví z nedbalosti musí to být nejméně dvě osoby podle p147 nebo těžké ublížení na zdraví z nedbalosti podle p147 40/2009 v patném znění. Domnívám se že o instalaci si můžete myslet co chcete ale nic stým neuděláte.

Peter Lovacký:
Citace: Jakub Zida  17.10.2020, 21:13

Jste jsi jistý existencí právního předpisu který FO povinuje dbát pokynu výrobce?

Mi nedalo a pozrel som do nášho zákona o výrobkoch kde je toto:
Výrobca je povinný...
l) priložiť k určenému výrobku návod na použitie a bezpečnostné pokyny v štátnom jazyku, ktoré sú jednoznačné a zrozumiteľné pre spotrebiteľa alebo pre iného koncového používateľa určeného výrobku, ak technický predpis z oblasti posudzovania zhody neustanovuje inak,

Tu súhlasím s p. Franekom že návod je určený na to aby sa výrobok používal bezpečne, no pravda je taká, že v tom zákone sa jasne píše len o povinnostiach výrobcu, ale o povinnostiach spotrebiteľa dodržiavať taký návod v tom zákone už nie je ani slovo...

A sa mi vidí, že zákon o povinnosti dodržiavať návody asi naozaj ani nenájdem... a ten trestný už je o následkoch, ale určite nie o porušovaní návodov... a ešte k tomu bez následkov

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana