Jak bude digitální elektroměr reagovat na nesouměrný jalový odběr ?
Jan Kelbich:
Citace: Fuk Tomáš 22.09.2020, 16:48
Já bych řekl, že klidně 2x tolik. V jedné fázi skutečný odběr činného výkonu 115 W, ve druhé fázi (nedovolená) dodávka činného výkonu 115 W započítaná jako odběr.
Právě to si myslim taky. O tom, že elektronické elektroměry účtují dodávku jako odběr, jsem už slyšel. Hezký paradox, když je zapojen jen kondenzátor, že ?
PS: Jde tedy vlastně o to, zda elektroměr provede |PU+PV+PW| nebo |PU|+|PV|+|PW|.
Jan Kelbich:
Citace: Vlado Konrád 22.09.2020, 03:57
Počkajme na výmenu posledného indukčného elmeru za smart.
No nemyslím si, že to bude šmahem všude. Spíš u nových odběrů podle nějakých nových (zatím budoucích) připojovacích podmínek.
Vzhledem k tomu, že (jak vidíme) ke kvalitě odběru kromě jaloviny, harmonických, DC atd. patří také symetrie, nebudeme pak mít v domácnostech všechno trojfázové ? Nebudou běžnou součástí domácností kompenzačně-symetrizační automaty ? ;)
Vlado Konrád:
Výmena elmerov aspoň u nás prebieha naozaj raketovo. Nejedná sa len o nove odberné miesta ale riešia sa aj staré. Dôvodom je teraz hlavne necitlivosť indukčných elmerov na minimálne odbery. Po výmene za smart za rok stúpol odber u rodinného domu o 500kWh.
Nesymetria nie je problém. Siete sú rozfázované ( + koeficient súdobosti) a v konečnom dôsledku je trafo zaťažené takmer symetricky , a kde by to malo extrémne vadiť, u malých tráf ,je zapojenie Yzn1
Problémom bude jalovina a harmonické. Dnes už neexistuje odber s charakteristik ou činného odberu u malodberateľov . Na tak malé odbery si kompenzáciu nedokážem predstaviť. Vývoj ukáže
ACEOF ACES:
Citace: Fuk Tomáš 22.09.2020, 16:48
Já bych řekl, že klidně 2x tolik. V jedné fázi skutečný odběr činného výkonu 115 W, ve druhé fázi (nedovolená) dodávka činného výkonu 115 W započítaná jako odběr.
Můžete to vyzkoušet?
Já nemám třífázový elektroměr.
Fuk Tomáš:
Citace: Vlado Konrád 22.09.2020, 03:57
Jednokvadranto vý , ako nulový odber. 4Q ako dodávku jaloviny.
Jaký vidíte, z pohledu elektroměru, rozdíl mezi dodávkou a odběrem jaloviny? (Principem jaloviny je, že energie proudí střídavě tam a zpět a za periodu se to navzájem vynuluje.)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana