Může provozovatel distribuční soustavy stanovit termín připojení za 8 let?
Karel J:
Řeším připojení garáže k elektrické síti. Garáž byla postavena v 50-tých letech a stojí uvnitř městské zástavby.
Podal jsem žádost na E.ON o připojení nového odběrného místa a následně mi v telefonátu bylo řečeno, že je to neprojednateln é s městem, protože je před garáží chodník, na který běží záruka zhotovitele po opravě až do roku 2027.
Přesto jsem je tedy požádal, aby mi poslali návrh smlouvy. Ten došel cca po 3 týdnech od telefonátu a v něm byl uveden termín připojení 30.6.2028!
Můj dotaz zní, zda je vůbec možné, aby provozovatel distribuční soustavy stanovil termín připojení až za 8 let a zda proti tomu není obrany (resp. zda je v nějakém zákoně uvedena maximální doba, za kterou připojení má zrealizovat).
Bojím se, že pokud návrh smlouvy podepíšu, tak se 7 let nebude dít nic (krom zaplacení poplatku za rezervovaný příkon a toho, že budu mít nachystanou garáž na připojení) a teprve pak začnou něco vyřizovat.
Kromě toho mi ani nepřivedou kabel až na hranici mého pozemku, ale jen k hranici pozemku vlastněného městem, na které stojí plot (před garáží je ještě plocha pronajímaná od města a je od chodníku oddělena plotem s bránou o výšce cca 1 m). Měl jsem zato, že je povinností provozovatel DS zajistit dovedení přípojky až na hranici pozemku...
Pokud by se tady našel někdo, kdo by mi celou záležitost byl schopen zařídit v nějakém rozumnějším termínu (ideálně i s provedením části přípojky od elektroměrné skříně dál), pak budu rád, když se mi ozve a domluvíme se na podrobnostech.
Osobně považuji termín za 8 let pro připojení garáže uprostřed města uvedený ve smlouvě za výsměch.
Jiří_Hrubý:
Viz. Energetický zákon.
Připojit ano, ale ne na hranici pozemku, ale zřídit přípojku v nejbližším možném místě.
Máme demokracii a nedotknutelnos t majetku vyjma státního zájmu platí.
Takže nechce-li město povolit rozkopat chodník, není možné udělat protlak a není-li ani jiná trasa možná, budete čekat 8 let.
Ostatně i distributor musí kolikrát ustoupit třeba zemědělci nebo kuňce a změnit trasu vedení, nebo realizaci odložit.
Nebo můžete zkusit jednat s městem sám, třeba budete úspěšnější, než distributor, pokud přijdete s novými návrhy, třeba připojení vzduchem, pokud je odkud a kam, i za cenu že holt bude kabel váš.
Václav Třetí:
Stavební uzávěra je mrcha.
Ono jim to stejně nevydrží, poruchy se musí opravovat a v zimě prasklý vodovod nenechají téct osm let. Ovšem pravda je, že i v těchto případech jsou problémy, při poruše 240 kabelů v jedné pražské vilové čtvti byli obyvatelé jedné ulice bez proudu asi týden, než se PRE a město dohodly. Příčinou byl též nově udělaný chodník a stavební uzávěra kvůli záruce.
Kvita Ladislav:
Citace: Václav Třetí 11.09.2020, 05:52
Stavební uzávěra je mrcha.
Toto asi nebude případ stavební uzávěry ve smyslu stavebního zákona.
Pokusil bych se kontaktovat firmu, která provedla výstavbu chodníku s dotazem, zda jsou schopni a ochotni při stavbě přípojky chodník rozebrat a zase složit (samozřejmě na náklady distributora) tak, aby byla udržitelná záruka.
Jan Franěk:
Citace: Kvita Ladislav 11.09.2020, 06:50
samozřejmě na náklady distributora
To je naivní představa. V běžném světě platí ten, kdo potřebu vyvolává. Ať už formou spoluůčasti, nebo přímou investicí. Těžko totiž předpokládat že by distributor dobrovolně investoval desítky i stovky tisíc za připojení garáže, kde je předpoklad že by se mu investice do přípojky vrátila za 465 let, vzhledem ke spotřebě a poplatkům za odběrné místo. I distrubutor se musí chovat jako dobrý hospodář a vy sám by jste se nechoval jinak (norm)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana