Lze na 3f pohyblivém přívodu udělat odbočku?

<< < (3/3)

Václav Třetí:

to kol. Klemon:

Myslím,  že jste nečetl pozorně:

Citace: Václav Třetí  10.09.2020, 11:43

Další otázka se týká toho, o čem tazatel taktně pomlčel a nikoho z odpovídajících nenapadlo se zeptat. Zásuvka na domě je čtyřpólová nebo pětipólová a připojený kabel je čtyřžilový nebo pětižilový a jakého je průřezu? Myslím, že toto je zásadní informace pro rozhodování co s tím dále udělat.

Peter Lovacký:
Prerobiť gumu nanovo jak má byť je síce najlepšie, no mne sa vidí že toto p. Štoll dobre vie, a že ho zaujíma jak terajší stav vylepšiť čo najlepšie tak, aby aj bola čo najviac navýšená bezpečnosť
Citace: Filip Štoll  09.09.2020, 18:33

Sice toto řešení není zcela podle mých představ, ale vzhledem ke stavu zahrady a RD, bych ho zvolil, pokud nebude v rozporu s normami a se zdravým rozumem  ;D

Ja by som najprv vymenil zásuvku na dome za dačo jak navrhol p. Franěk, a odtiaľ vyviesť gumu jak pevne pripojený ("dočasný" :) )vývod, aby sa zž vodič v gume dal ďalej považovať za PEN
Kebyže ale p. Štoll nepoužíval v garáži 3f spotrebiče, tak by šlo pre vyššiu bezpečnosť ešte preznačiť jeden fázový vodič na modrý a zo skrinky na dome pustiť do gumy 2L+N+PE cez dva samostatné PCH 30mA

Nad pergolou by potom mohla byť napr. podobná odbočná spojka
https://ema-elektro.sk/elektromaterial/kablove-spojky/gelove-spojky-vodotesne/spojka-kablova-gelova-king-joint-y16-odbocna

To čo píšem by samozrejme nebola nijaká rekonštrukcia podľa noriem, to mi je jasné, ale skôr len taký kompromis medzi rozumnými nákladmi a výraznejším navýšením bezpečnosti... .šak nakoniec každý krok k vylepšeniu by sa mal počítať k dobru

Václav Třetí:
Citace: Peter Lovacký  11.09.2020, 09:27

Kebyže ale p. Štoll nepoužíval v garáži 3f spotrebiče, tak by šlo pre vyššiu bezpečnosť ešte preznačiť jeden fázový vodič na modrý a zo skrinky na dome pustiť do gumy 2L+N+PE cez dva samostatné PCH 30mA

Nelze, jedině přes jeden třífázový chránič s nevyužitou jednou fázovou sekcí. Za dvěma jednofázovými chrániči nemůžete mít společný vodič N, to budou oba chrániče padat při připojení jakéhokoliv spotřebiče s odběrem větším než asi 10W.

Peter Lovacký:
Jjj, jasné  :)

Filip Štoll:
Děkuji všem za příspěvky a odborné názory, které pomohly mému rozhodnutí,  řekl bych jedinému správnému a možnému.
Kabel pro napajení garáže kdysi kdosi zhotovil velice nešťastně a uvažované řešení jeho využití i pro pergolu jsem definitivně zavrhnul. Majitel domu nakonec souhlasí s vyhotovením zcela nového vedení do garáže vč. pergoly. Základem úvahy o využití stávajícího kabelu je japonská zahrádka s jezírkem mezi domem a pergolou a nová fasáda na domě. Je to vyjímečná situace, jinak o využití původní instalce pro nové rozvody ani neuvažuji.
Další parametry jsem neuvedl záměrně,  aby se diskuze nerozjela do zbytečné šíře.
Jak bylo v diskuzi uvedeno, majitele domu nyní doběhla v minulosti špatně odvedená práce. Kdyby už tehdy byl přívod do garáže proveden řádně,  mohla se pergola napájet z rozvaděče v garáži a nemuselo se to teď pracně řešit.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana