Jak se zkoušky a přezkoušení podle vyhlášky50/78Sb. provádí skutečně?
Miroslav Minařík:
Citace: Jiří_Hrubý 30.10.2020, 17:18
Tím, že ho zaměstnavatel nějak zajistí, přenese zodpovědnost na zaměstnance a má splněno.
Právě tohle si bohužel mnozí neuvědomují a považují to za něco, co musí mít kvůli práci, ale nedochází jim, že tím, že se z nich stali papírově "odborníci", jsou povinni si tak počínat a při pochybení jim jde k tíži právě prokazatelná odbornost.
Pokud jsem uvedl "bílé koně", tak je to přesně toto!
Jiří_Hrubý:
Tak v tom se shodnem.
Problém je a bude, že jednak pro někoho jsou nároky jednoduchého přezkoušení příliš vysoké a zároveň zaměstnavatel ani moc chytrý zaměstnance nechce, protože by si třeba řekli o peníze a druhak i když se to zpřísní a bude povinné důslednější přezkušování alespoň ze základů, tak pokud to zase bude přezkušovat někodo za účelem zisku, jako je tomu dnes u soukromých školitelů, bude zase benevolence a zase všichni nějak projdou.
Když už by to mělo fungovat, pak by musely být na konci online testy ve stylu autoškoly a pak by bylo v zájmu všech absolvovat důkladné školení a samostudium a "padesátka" by měla zase trochu váhu.
Jan Bocek:
Něco se u nás chystá ... zase ...
FAKT?
František Šohajda:
Citace
Jediný, kdo si může dovolit padesátku neojebat, je velký podnik, který si zaměstnance školí i přezkušuje sám a jejich odbornost vyžaduje.
Kolik takových velkých podniků je nyní?? Na pstech jedné ruky se to dá spočítat!!
Já za svou praxi viděl i několik dokladů o absolvované "50"ce třeba u lidí jako jsou instalatéři kteří sevisují plynové kotle (a nejen tyto!)...Žádný elektro-instalatér dle nových osnov.
Vyučený člověk instalatérem (bylo jich několik) a mával přede mnou Vyhl.50 že může vrtat do elektriky plynového kotle!! Nebylo to od jednoho školitele!!Toto vidím běžně v praxi!!
Každý "školitel" si nechává vždy místo v seznamu pro své známé, kterým to pak bez školení napíše!! To je jen postřech z praxe!! Proto jsem na "50" tak alergický, co se kolem ní děje!
Je to všechno podvod ! (zle)
Jan Bocek:
Citace: Miroslav Minařík 30.10.2020, 16:43
Opravdu? Jak chcete ojebat svou odpovědnost? Pokud tedy za něco odpovědný jste ....
Pokud to někdo "ojebe", je to jeho volba. Zkuste si odpovědět, zda pokud se na stavbě cokoliv stane a budete muset prokázat přezkoušení, myslíte, že vše skončí tím, že zamáváte kusem papíru?
Nejeden advokát by mohl popisovat situace pokud jde o hodně jak se rozporují kvalifikace. Jako spouštěč může stačit i drobnost. Špatná terminologie prozradí, že pracovník znalosti nemá. Kdo je opravdu za něco odpovědný a nedělá bílého koně, tak to ojebat nechce.
No, občas se podvod objeví. Myslím ale, že odpovědný elektrotechnik, který má možnost vystavit osvědčení podle V50/78 Sb. to neudělá. Je to pod úroveň jeho jména a jeho kvalifikace.
Ve své praxi jsem se setkal se spoustou revizních zpráv, kde vyplynulo, že revizní technik to ani neviděl a navíc z jeho blábolu se dalo usoudit, že jeho kvalifikace je prapodivná. Setkal jsem se s falešnými diplomy elektroinženýr ů, s falešnými výučními listy.....s falešnými RT....v každém stádě se najde černá ovce, anebo spíše "beran". Prostě lidé, kteří nectí žádné dohody, směrnice a zákony. Vidí jen peníze. Zákon jsou oni sami a dělají si co chtějí. To v historii bylo a je.
Věřím ale, že to jsou výjimky a nelze to zobecňovat.
Přezkoušení má předcházet školení a to jak v teoretické tak praktické úrovni zaměřené na pracoviště. Školený má něco získat navíc a býti vyzbrojen pro bezpečnou práci na elektrickém zařízení. Ne každý může a umí školit....
Ve své praxi jsem zaměstnával mnoho nových elektrikářů, kteří přišli s "50". Vždy dostali 3 měsíční zauční lhůtu a patrona. Začínali s §5 a nástupním platem. Podle hesla. Ukaž mi co umíš a potom uznám a ocením i tvoji kvalifikaci. A přezkouším Tě a vystavím novou kvalifikaci s §6 nebo 7.
Přinesený papír s "50" je v podstatě na novém pracovišti neplatný. "50" není universální, ale platí pro určité pracoviště a určitý druh činnosti.
Navštívil jsem hodně školících středisek, kde to dělají velmi dobře. To jen proto, aby mi neujel vlak kdy sám musím školit elektrikáře ve firmách, kde děláme poradenskou a revizní činnost. Myslím, že EZ není zbytečně mezi VTZ a proto práce na EZ má svá pravidla a je nutné přezkoušení podobně jako u profi řidičů.
Věřím, že je to o obojí odpovědnosti a to jak školitele, tak absolventa školení. A když se sejdou oba, kteří to chtějí "ojebat", tak jdou do velkého rizika, které může skončit tepláky, nebo životem.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana