Jak se zkoušky a přezkoušení podle vyhlášky50/78Sb. provádí skutečně?

<< < (4/4)

Tomáš Matoušek:
Teď  jsem si dělal vyhlášku 50 na §8 pro OSVČ (vybral jsem první firmu, která měla slušnější web) a docela mě zarazila obtížnost. Kdybych se dopředu nepřipravoval, tak to určitě nedám. Velká část otázek byla jen legislativa, kterou nelze nijak vydedukovat. Jedna A4 se vypisovala/kreslila ručně, žádné zatrhávání (třeba nakreslení soustavy TN-S s chráničem). Ještě jsem nečekal, že v tom budou i hromosvody, na které bylo dost otázek. Kluk vedle mě dělal opravu na §5, který jsem pokládal za něco, co snad nejde pokazit. Další kluk měl praxi na §6, ale firma striktně vyžadovala nejdříve §5. Tak to jsem asi nechytnul ojebávací oddíl :D

Jan Yossarian:
Citace: Tomáš Matoušek  13.11.2020, 22:40

Kluk vedle mě dělal opravu na §5, který jsem pokládal za něco, co snad nejde pokazit. Další kluk měl praxi na §6, ale firma striktně vyžadovala nejdříve §5. Tak to jsem asi nechytnul ojebávací oddíl :D

Nemáte to nějak pomíchané? Omlouvám se všem ale oprava §5 je se nevyučit nebo neudělat maturitu. A před §6 je celkem logická praxe s §5, tedy po vyučení nebo maturitě vyjmenovaných oborů. Nebo žiji na jiné planetě?

Tomáš Matoušek:
Po opuštění školy nemáte žádný paragraf, dokud neuděláte zkoušku z vyhlášky 50. Takže jediná možnost je §5, který nevyžaduje praxi. §6 můžete mít až po roce praxe.

Jan Bocek:
§ 5

Pracovníci znalí
(1) Pracovníci znalí jsou ti, kteří mají ukončené odborné vzdělání uvedené v příloze 2 a po zaškolení složili zkoušku v rozsahu stanoveném v § 14 odst. 1.

(2) Zaškolení a zkoušku uvedené v odstavci 1 je povinna zajistit organizace. Obsah a délku zaškolení stanoví organizace s ohledem na charakter a rozsah činnosti, kterou mají pracovníci vykonávat. Dále je povinna zajistit nejméně jednou za tři roky jejich přezkoušení.

(3) Zaškolení provede organizací pověřený pracovník s kvalifikací odpovídající charakteru činnosti, kterou mají pracovníci vykonávat. Zkoušení nebo přezkoušení podle odstavce 2 provede organizací pověřený pracovník s některou z kvalifikací uvedených v § 6 až 9; pořídí o tom zápis, který podepíše spolu s pracovníky znalými.

Tým Elektrika:
V50 §14 Co znamená pojem podrobit se přezkoušení v plném rozsahu?
    Na podrobnosti přezkušování podle vyhlášky padesát se ptáme Františka Kosmáka. Může negativní přezkoušení z vyhlášky padesát vyústit v propuštění ze zaměstnání? Pokud je pracovník přeřazen třeba i ve stejné organizaci na jiné místo, je zaměstnavatel oprávněn vyžadovat nové přezkoušení podle vyhlášky padesát? Co znamená pojem podrobit se přezkoušení v plném rozsahu? Podle těchto slov by to pro někoho mohlo znamenat jít se vyučit ještě jednou. Jak probíhá přezkoušení cizím přezkušujícím, tedy pokud není kým ve firmě přezkoušení provést?
    Zdroj: zde...

Jak byste reagovali na tuto související otázku vy?
    V50 §14 Co znamená pojem podrobit se přezkoušení v plném rozsahu?

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana