Musí mít každý světelný obvod svůj proudový chránič?
Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Peter Lovacký 06.08.2020, 14:06
Mňa nijaký taký príklad pre EI ktorá je v prvej poruche v klasickej TN-S nenapadá
První co napadlo mě: přerušený vodič PE
Peter Lovacký:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 06.08.2020, 14:19
První co napadlo mě: přerušený vodič PE
Sa asi nerozumieme... ja sa nepýtam na dajaký typ prvej poruchy, tých poznám dosť, ale na toto:Citace: Peter Lovacký 06.08.2020, 14:06
Možno by bolo dobre nájsť dajaký príklad, kedy chránič podľa normy sám funguje pri prvej poruche, (a to pod poruchou nemyslím dajaký klinec v zásuvke, bo to nie je porucha v EI, ale nedovolené používanie či obsluha)
Mňa nijaký taký príklad pre EI ktorá je v prvej poruche v klasickej TN-S nenapadá
On keď odletí PE jak píšete tak je na spotrebiči v TN-S ešte furt kryt a izolácia, a chránič nemá nijaký dôvod reagovať...zob erem jak príklad bežnú žehličku
Kebyže myslíte ale nato, že sa objaví fáza na kostre, tak to už nemôžeme debatovať o prvej poruche, to už musela nastať minimálne druhá...
Inakšie odletený PE v spotrebiči ale i v EI patrí práve medzi jedny z mála nevýhod TN-S bo sa práve tento typ prvej poruchy počas normálnej prevádzky nijak viditeľne neprejavuje
Rudolf Souček:
To:Lovacký
Pračka mi po cca 15 minutách vyhodila chránič. Potom po 5 minutách. Po vysušení po pár dnech mi rovnou vyhodila jistič, i ten v ER. Příčinou byl 5vývodový filtr na vstupu napájení. Patrně měl malý unikající proud a reagoval pouze chránič a opětovným zapínáním se prorazil až do tvrdého zkratu. Takže chránič reagoval na první poruchu.
Miroslav Revús:
Aj ja si pridám práčku.
Bývam v byte, ktorý som kúpil s rekonštruovano u inštaláciou, ale ešte v TN-C.
Po asi štyroch rokoch fungovania sa motor znečistil prachom z uhlíkov. Je komutátorový a otvorený. Práčka padala do poruchy "chyba motora".
Uhlíkový prach vytvoril zvod na kostru, čo riadiaca jednotka vyhodnotila ako poruchu. Keby tam bol chránič, zareaguje tiež. Po vybratí motora a jeho vypratí v benzíne sa už porucha neobjavila, lebo znížený izolačný stav zapríčinený vodivým prachom, bol odstránený.
Peter Lovacký:
Pardon chlapi, sa ospravedlňujem, pozerám že som to napísal úplne zle s tou prvou poruchou
Šak ona sa vlastne vzťahuje len ku bezpečnosti neživých častí prístupných dotyku pri poruche, takže upresním čo som myslel
Mne vlastne len nie je celkom jasné, že jak môže chránič ochrániť človeka pri dotyku na živú časť bez toho, aby pritom nebolo porušené základné pravidlo z úvodu 4-41tky na ktorom je vlastne postavená celá ochrana pred úrazom
Ja to pravidlo totiž chápem jak úplný základ celej bezpečnosti ktoré sa nikdy nesmie porušiť, bo keď sa tak stane, tak už sa o bezpečnosti podľa normy vlastne vôbec nedá hovoriť
Čo sa týka napr. tých práčok a prvej poruchy, to máte chlapi samozrejme pravdu
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana