Musí mít každý světelný obvod svůj proudový chránič?

<< < (7/11) > >>

Jan Šus.:
No a my máme jeden chránič (fíčko NDR) na celou bytovku u hlavního vypínače a taky fungujeme a vypadne cca 1x měsíčně, když se někdo rýpe v elektřině v bytě. A taky to vyhovuje normám, protože rekonstrukce byla prováděna v roce 1982. Revize bytovky bez problémů. V dílně mám totéž na celou dílnu (bez rekonstrukce - kolaudace 1977). Kamarád profesionální autoservis, rekolaudace 1995, také pouze jeden německý chránič u elektroměru u hlavního jsitiče (tam ale chodíme častěji ven ho zapínat). Je to bezpečné??

Peter Munka:
Rozmyslam : jeden svetelny okruh = jeden chranic. Vraj bezpecnost pri vypnuti. Nuz ale vo vacsom rodinnom dome bude napr okruh svetiel 1. pivnica, 2, prizemie, 3. poschodie. Ak nastane porucha napr v pivnici, aj tak bude v celej pivnici tma. To by sme potom museli ist v uvahach dalej a zapojit to napriklad na striedacku : kotolna v pivnici na okruh 1, chodba v pivnici na okruh 2 ...

Jan Franěk:
Citace: Peter Munka  06.08.2020, 11:01

To by sme potom museli ist v uvahach dalej a zapojit to napriklad na striedacku :

To dělám běžně už roky. Například pokud spadne okruh světel na chodbě, musí svítik pokoje, aby bylo možné tam rozsvítit a otevřít dveře, nebo naopak.

Viděl jsem několik lednicí, které byly příčinou požáru v domácnosti, po poruše na kompresoru. Navíc je to velký vodivý spotřebič a mnohokrát stojí i na napájecím kabelu, což bývá velmi rizikové. Za mne jedině za chránič. Pokud to pustím při revizi (je to dle projektu),  tak s jasným a podepsaným varováním ohledně možných rizik a doporučení úpravy.

Pokud se někdo bojí o data při práci a brání se tak PCH na zásuvku u PC, tak má mít logicky u PC i UPSku. Pokud ji nemá, je to blbec.

František Šohajda:
Nevím, kdo dal do normy lednice a mražáky bez FI?
Já osobně v RD mám mražáky a lednice (dříve jsem porážel vepře i dva ročně) a cca 20 let nikdy nevypadlo FI?? Tak nevím proč to z normy dali mimo??

Jednou jsem dělal posudek pro vyhořelý mzažák ve sklepě RD-škoda v místnosti asi 205 000.-Kč (různé sportovní věci)...Příčinou byla automatika a LCD s teploměrem na vrchu mražáku.Od něj chytlo zateplení sklepa a jelo to dál.(Polyš zateplení)
Kdy tam měl FI ,  určitě by to zachránil!! ale podle normy to měl dobře ,jen ze zásuvky 16A/B jištění.

Peter Lovacký:
Citace: František Šohajda  06.08.2020, 12:13

Tak nevím proč to z normy dali mimo??

Toto by ma takisto zaujímalo
Ono chránič je uvedený len jak doplnková ochrana, a podľa môjho je v normách na použitie doplnkovej ochrany furt dajaký špeciálny a konkrétny dôvod, napr. laici, vonkajšok, mokro a pod.
Kebyže bol podľa normy dôvod použiť chránič aj na ochranu života pri dotyku na 230, tak potom by musel byť chránič úplne všade kde je 230V, a to aj kvôli neopatrnosti používateľov (preseknúť krompáčom prívod v daždi nemusí byť scifi)
Ono ja si myslím, že tá hmotná škoda asi nebude pre projektantov dôvod aby vynechávali chránič v domácnosti,  to s vami súhlasím jak píšete o tých zabíjačkách

Možno by bolo dobre nájsť dajaký príklad, kedy chránič podľa normy sám funguje pri prvej poruche, (a to pod poruchou nemyslím dajaký klinec v zásuvke, bo to nie je porucha v EI, ale nedovolené používanie či obsluha)
Mňa nijaký taký príklad pre EI ktorá je v prvej poruche v klasickej TN-S nenapadá

Citace: František Šohajda  06.08.2020, 12:13

Nevím, kdo dal do normy lednice a mražáky bez FI?

Kdy tam měl FI ,  určitě by to zachránil!!

To najskôr hej, len uviesť chýbajúci chránič jak príčinu požiaru by asi nešlo.... ten mrazák mohol kľudne chytiť aj v TN-C, takže príčinou mohol byť len spotrebič a možno aj jeho poškodenie, to len tipujem..

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana