Jak posoudit starý kabel napájení se stejným barevným značením?
Jiří Mudra:
Citace: Pavel Horský 17.07.2020, 07:57
Výtaháři mají dodat celé dílo kompletní, tzn. včetně revizní zprávy. Jistě mají RT, který to pro ně běžně dělá. Běžte od toho a investor ať požaduje kompletní předání díla. Bez toho bych neproplatil fakturu a to i s tím, že by prostě nájemníci chvíli chodili pěšky.
Pokud přívodní kabel nebyl součástí smlouvy o dílo, pak výtaháři jen pro provoz zařízení potřebují RZ přívodního kabelu. Zbylá část zařízení je již v jejich kompetenci.
Nejlepší odpověď dal J.Franěk, doporučuji se řídit tímto
Pavel Horský:
Citace: Jiří Mudra 17.07.2020, 09:56
Pokud přívodní kabel nebyl součástí smlouvy o dílo, pak výtaháři jen pro provoz zařízení potřebují RZ přívodního kabelu. Zbylá část zařízení je již v jejich kompetenci.
Ano, pokud to není součástí SOD, pak je to tak.
Václav Třetí:
Já bych tedy viděl chybu již v původní smlouvě.
Připojovat nově zrekonstruovan ý výtah na hliníkový kabel starý více jak 45 let (mladší díky barevnému značení žil dost dobře být nemůže) je docela nelogické. Výměna kabelu představuje v celé investici doslova haléřovou položku a následná rizika z neuznání reklamace při poruše výtahu, kde bude podezření na problém v přívodu EE díky hliníkovému kabelu a náklady na opravu půjdou za vlastníkem objektu, pod to bych se nepodepsal ani jako RT, ani jako zástupce vlastníka objektu.
Já bych spuštění výtahu o pár dní potřebných na výměnu kabelu oddálil, protože případné právní tahanice, kdo to zavinil a tudíž také zaplatí v pozdější době budou trvat daleko déle.
Jan Franěk:
Citace: Václav Třetí 17.07.2020, 12:43
Já bych tedy viděl chybu již v původní smlouvě.
Připojovat nově zrekonstruovan ý výtah na hliníkový kabel starý více jak 45 let (mladší díky barevnému značení žil dost dobře být nemůže) je docela nelogické. Výměna kabelu představuje v celé investici doslova haléřovou položku a následná rizika ....
V principu si myslím totéž. Nicméně konečné slovo by měl mít RT. Osobně neznám všechny předpisy ohledně výtahů, ale napadají mne i věci jako je požární odolnost, nebo odolnost proti chemickým látkám (oleje, vazelína a pod), které mohou mít významný vliv na životnost a bezpečnost. Sám bych na první dobrou doporučil výměnu a pokud by trvali na zachování původního kabelu, provedl bych měření a "prolistoval" normu dotýkající se výtahů. Potom by se vidělo. Možná to některý kolega znalý této oblasti popíše přesněji či jinak doplní.
Peter Munka:
Aky to ma prierez ? Na rozdiel od stareho vytahu bude mat moderny vytahovy stroj na 99% frekvencny menic = harmonicke v strednom vodici.
Na druhej strane, ak to je aspon 16mm2 a izolacny odpor vyhovuje, z toho hlinika za roky nic neubudlo a bude vodivy rovnako, ako pred 50 rokmi. Cena kabla je popri cene vytahu zanedbatelna, suhlasim, problem moze byt s vymenou (ako je to tahane, ako upevnene ...)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana