#EH: Bezpečnost byla brzdou rozvoje elektrotechniky, vzpomíná Jindřich Nezval
David Hruda:
Když mi byly asi 4 roky, opravoval monter u nás v domě zvonky. Díval jsem se, co dělá a ten dobrý muž mi věnoval jedno zvonkové tlačítko a nějaké dráty.
Já ty vodiče připojil k tomu tlačítku, jak jsem odkoukal od mistra, druhé konce zastrcil do zásuvky a stiskl. Sice to nezvonilo, ale prý jsem pak několik dní koktal.
Jiří_Hrubý:
Citace: Pavel Horský 19.07.2020, 11:01
Že by předzvěst budoucího povolání?
Je to možné, protože když jsem kolem 12. roku při pokusech vyrazil pojistku ve štítě a následně se zoufale v panice pokoušel "opravit" vodárnu, než se táta vrátí, aby na nic nepřišel, která na následky mého počínání shořela, bylo jasno...
Ani jsem tenkrát moc nedostal, táta byl kliďas, když šlo o klukoviny... :D
Václav Třetí:
Citace: Jiří_Hrubý 19.07.2020, 12:33
... když jsem kolem 12. roku při pokusech vyrazil pojistku ve štítě a následně se zoufale v panice pokoušel "opravit" vodárnu, než se táta vrátí, aby na nic nepřišel, která na následky mého počínání shořela, bylo jasno...
Ani jsem tenkrát moc nedostal, táta byl kliďas, když šlo o klukoviny...
No nevím proč, ale vaše vodárna asi neměla motorovou ochranu, což je divné a váš tatínek neměl možná úplně čisté svědomí.
My jsme měli doma již na začátku 50. let domácí vodárnu Sigma-Darling a ta měla ovládací skříňku se spínačem, stykačem plněným olejem a bimetalové ochrany ve všech třech fázích, takže provoz na dvě fáze přežil motor vždy bez problému, pouze se musela dojít zapnout ochrana. Celý tento aparát se jmenoval HMG 48 a byl standardní výbavou každé kompletní domácí vodárny a fungoval spolehlivě mnoho let. U nás něco přes třicet let a fungoval by dále, pouze jsme potřebovali vyšší provozní tlak ve vodovodu, takže jsem vyměnil motor a čerpadlo, musel jsem tedy použít již jiné ovládání.
Miroslav Minařík:
Citace: Jiří_Hrubý 16.07.2020, 16:15
pokud se pan Nezval narodil 32, vyučil se tedy někdy kolem roku 40.
Zde své vzpomínky upřesňuje ...
Jiří_Hrubý:
Citace: Václav Třetí 20.07.2020, 22:24
No nevím proč, ale vaše vodárna asi neměla motorovou ochranu, což je divné a váš tatínek neměl možná úplně čisté svědomí.
Byl tam v rozvaděči vedle hodin JU 023C, bylo to asi rok poté, co jsme se do té chalupy přestěhovali, resp. postupně nastěhovávali, no a zkoumat detaily jako špatná hodnota spouště jističe vodárny, nebylo na pořadu dne a upřimně sám bych to dnes na jeho místě nezkoumal, protože taky předělávám chalupu a starosti jsou úplně jiný, takže až na to dojde čas, dostane moje nová Sigma i softstarter i s doběhovou rampou, do té doby si starý darling musí vystačit s J1K "nějaké hodnoty"...
Citace: Miroslav Minařík 01.08.2020, 20:58
Zde své vzpomínky upřesňuje ...
Pěkný, tady je znát, že je to řemeslník, resp. že jako učedníci to nesměli o.ebat a odnesl si to i do praxe.
Ono není nic divného najít trubky naohýbaný s protaženými vodiči přes koleno tak, aby se vešly do šlicu...
Jen by mě zajímalo, protože dle mých zdrojů byla zlodějka zlodějkou proto, že proud na svícení byl levný a kdo chtěl zásuvky, už musel platit víc a zlodějkou tedy "okrádal" RZ.
Nulování a uzemnění znali, možná to jen někteří montéři nechtěli tahat, tak řekli, že je to zbytečný, ale kastlík s 3f zásuvkou byl, co jsem viděl, vždy přizemněn a neviděl jsem 3 vodičové připojení. Ano, Morava a jih a TT, tam to je jiná.
První trafostanice se dělaly na dřevěných sloupech, ale koncem dvacátých let byla pro obec otázkou prestiže zděná trafostanice, jen ať každý vidí, že na to máme.
Příhradovky začly ve velkém v 50. letech, protože bylo zapotřebí zrychlit uspokojení poptávky po svícení a pohonech pro motory.
A s tím souvisela i výstavba soukromých TS.
Když chtěl sedlák (samozřejmě ještě před znárodněním) stanici, tak chtěl co nejlevnější a co nejvýkonnější a cena se odvíjela od výkonu trafa a aby RZ zajistily, že si nebude pomáhat výkonem z obecní, měly vždy tyto, dnes by se řeklo cizí, stanice obrácený točení na vn straně.
A to se přeneslo do dnešních dnů a složitě se to napravuje kvůli paralelnímu chodu, ale to je O.T.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana