#EH: Bezpečnost byla brzdou rozvoje elektrotechniky, vzpomíná Jindřich Nezval

<< < (7/7)

Fuk Tomáš:
Citace: Jiří_Hrubý  02.08.2020, 11:08

Jen by mě zajímalo, protože dle mých zdrojů byla zlodějka zlodějkou proto, že proud na svícení byl levný a kdo chtěl zásuvky, už musel platit víc a zlodějkou tedy "okrádal" RZ.
Já to znám jinak. V době krátce po válce byly v Praze byty velmi skromně elektrifikován y, elektřina drahá, a takový podnájemník míval ve své světničce tak max. jednu žárovku u stropu, s povolením svítit si max. do večerky. Zlodějka pak byla pomůckou, jak si na účet baby domácí zapojit žehličku, vařič, malou lampičku. (Volně reprodukováno podle vzpomínek mého táty.)

Jiří_Hrubý:
Vaše verze zdá se reálná a pravděpodobněj ší, už podle zdroje.

Václav Třetí:
Já už jsem zde o zlodějkách psal. Mají původ v dobách elektrifikace stejnosměrným proudem, kdy se předpokládalo pouze svícení a protože měření odběru ve stejnosměrných sítích byl problém, tak se účtovalo paušálem podle příkonu žárovek. Jenže rozvoj elektrifikace šel kupředu rychleji, než rozvoj sítí, takže byly k mání již žehličky, vařiče a další spotřebiče, které mohly pracovat v AC i DC režimu (např. universální radiopřijímače) a zásuvky nebyly. Vznikla tedy zlodějka, jako pomocník v nouzi a své jméno získala právě proto, že její použití nebylo zrovna legální, protože byl pomocí ní realisován odběr, se kterým se nepočítalo ve výši paušálu.

Citace: Jiří_Hrubý  02.08.2020, 11:08

Byl tam v rozvaděči vedle hodin JU 023C, bylo to asi rok poté, co jsme se do té chalupy přestěhovali, resp. postupně nastěhovávali, no a zkoumat detaily jako špatná hodnota spouště jističe vodárny, nebylo na pořadu dne a upřimně sám bych to dnes na jeho místě nezkoumal, protože taky předělávám chalupu a starosti jsou úplně jiný, takže až na to dojde čas, dostane moje nová Sigma i softstarter i s doběhovou rampou, do té doby si starý darling musí vystačit s J1K "nějaké hodnoty"...

První trafostanice se dělaly na dřevěných sloupech, ale koncem dvacátých let byla pro obec otázkou prestiže zděná trafostanice, jen ať každý vidí, že na to máme.

Jistič vedle hodin (elměru) byl určen pro třífázové rozvody nebo jako hlavní vypínač. Ten neměl s největší pravděpodobnos tí s ochranou vodárny nic společného. Já jsem ve svém minulém příspěvku ovšem hovořil  o motorové ochraně, která byla přímo součástí vodárny. HMG 48 byla poměrně masivní "krabice",  vážící asi 2 až 3kg a byla přišroubovaná dvěma šrouby M8 na konzoli přímo navařené na tlakové nádobě. Vedla do ní připojovací flexo šňůra s nezáměnnou vidlicí typu D 10A 380V a z ní kabel do motoru a dvojžilový kablík od tlakového spínače. Tento stařičký ochranný komplet byl pak u novějších výrobků nahrazen ochranou z produkce DDR typu Ms 500/10 a třípólovým tlakovým spínačem, tedy stykač přestal být třeba. Pokud někdo vodárnu nesestavoval sám z jednotlivých komponentů, nebo ji nepřestavoval např. na výkonější čerpadlo, měla by za posledních 70 let být každá domácí vodárna Sigma vybavena již z výroby přesně dimenzovanou ochranou proti provozu na dvě fáze a přetížení motoru závadou čerpadla.

Trafostanice ze 40. a 50. let měly dva sloupy betonové stupňovité s ocelovou konstrukcí pro usazení trafa. Těchto stanic bývalo na českých vesnicích mnoho, často bývaly právě v zemědělských podnicích. Příhradové konstrukce byly standardním typem stanic od 60. let.

Jiří_Hrubý:
Vedle hodin bylo myšleno v měřené části rozvaděče. Z tohoto JM 0230 (jsem se upsal) byl gumák do tlakového spínače, ještě nějaký s plechovým krytem, a odtud do motoru.
Na starém darlingu bez vaku jsem se setkal s plechovou krabicí s ochranou, na novějších již jen celkem osvědčenou a spolehlivou z DDR bakelit, nebo hliník s páčkou pro vypnutí a nátah.
Byl jsem přesvědčen, že betonové dvousloupovky jsou mladší, než zděné komínovky.
Zajímavý kousek byly betonové jednosloupové prefabrikáty s betonovým stáním pro trafo i betonovou konzolí vn. Vím o jedné odpojené a jedné funkční a jedné na sokolovsku s šestibokým sloupem, ale už před lety byla odpojená a stála na soukromém pozemku.
A díky za zopakování přednášky o zlodějkách pro nás nepozorné ;)

Václav Třetí:
Zděné trafostanice (věžičky, komíny) jsou starší, ty jsou vesměs z první rep. Obvykle to bývá nejstarší funkční trafo ve vsi - někdy též úplně první z doby elektrifikace. Podle tvaru se dá mnohdy určit zhruba, kde se nachází. Někde je udržují, bohužel jsou obce, kde je zbourali.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana