#EH: Bezpečnost byla brzdou rozvoje elektrotechniky, vzpomíná Jindřich Nezval

<< < (4/7) > >>

Peter Lovacký:
Citace: Miroslav Minařík  18.07.2020, 12:16

Jinak v dnešní době může zkoušet fázi prsty buď hrdina (budiž mu země lehká) nebo blbec.
  (zle)

Je to tak... a čo skupina ortodoxne veriacich na bezpečnosť dotyku s fázou za chráničom?

Jiří_Hrubý:
Citace: Miroslav Minařík  16.07.2020, 22:28

Myslím, že to není doména pamětníků z Plzně. Jindřich Nezval je od Prostějova a rétorika je odpovídající každému kdo něco zažil a takového věku se dožil.

Při vší úctě k pamětníkům, když jsem mohl před ca. 15 lety vstoupit do cechu, přišli mi tamní saršinové nezdravě "namachrovaní" a uzavření novým postupům a technologiím, které v té době znal učedník, protože SOUE Plzeň ještě tehdy mělo úroveň.
Tehdy jsem měl teprve osmičku a budoval linky, čímž jsem byl mezi "sádrovači a krabičkáři" považován za cvičenou opici a možná i proto ten přístup...
Třeba se někdy zase přemluvím a zajdu se podívat na nějaký seminář...

Asi bych nepoměřoval letopočty vynálezů a výroby. I dnes můžeme potkat mnoho lidí, kteří nechtějí mobilní telefon ani po 20. létech, uživatele Windows XP nebo třeba zběsilé sjížděče letáků, kteří ještě věří, že sleva = levnější.

To jsem ani neměl v úmyslu, chtěl jsem spíš podotknout, že měřit už bylo čím, dávno před narozením pana Nezvala.
Zároveň jsem uvedl, že stejně jako dnes ne všichni mají třeba tak "bežnou" věc, jako termokameru, takže i tehdy to mohlo být o přístupu k nákupu pomůcek...

Samozřejmě je vyprávění pamětníků často zkreslené.

Člověk si už po pár letech pamatuje události zkresleně a historky se různě překrucují,  pak je to o tom, vybrat si odkud kam je reálný zálkad a co už je přibarveno pro lepší poslouchatelno st.
Ale taky jsem vždycky rád poslouchal historky starých mazáků, to zas jo. Třeba tu o dovedovi, co měřil primerku ZN500. V každém kraji měli jednoho... ;)

Miroslav Minařík:
Citace: Peter Lovacký  18.07.2020, 13:06

Je to tak... a čo skupina ortodoxne veriacich na bezpečnosť dotyku s fázou za chráničom?

No nevím co říct. Mám vštípenou nedůvěru ve vodiče jakékoliv barvy. Většina mé praxe se odehrála z průmyslových objektů (Vítkovice, NHKG, Třinec, Benzina Loukouv, Oslavany, Dukovany ...). Tedy věřit tomu, že je druhý konec správně zapojený považuji za šílenství.

A víte proč?
Pokud máte na uších prozvoňovací soupravu a čtrnáct dnů strávíte pískáním a označováním ovládacích vodičů rozvodny, pak si nechat pustit nějaké napětí do hlavy chuť nemáte. A zvláště po té, co vám zajiskřilo několik zaručeně nezapojených kabelů.

František Šohajda:
Vadaska byla kdysi dobrá zkoušečka....
Dnes se říká vadaska každé zkoušečce která má elektromagnet. cívku..A´t je to řada ZN a další.....všec hny jsou hovorově Vadasky. ;)
Doba postoupila a kamarádovi zachránila život bezdotyková zkoušečka na přítpomnost napětí-kolega mu pustil do rozvaděče přívod, kde dělal!!!Zrovna odizolovával kabel a zazněl signál, hned všeho nechal a šel zkoušet-byl tam!!
Bylo to na stavbě nového výrobního podniku.

Jiří_Hrubý:
Jako dobrý, ale ona se šíří rychlostí světla, takže spoléhat se na nějaké pískátko...
Jak stará jsou základní pravidla vypni, odzkoušej... a kolik průserů už se stalo jejich nedodržováním. ..

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana