Je možné použít páčkový spínač místo klasického vypínače č.6?
Rozvodak:
Citace: Václav Třetí 04.06.2020, 06:05
Takový spínač - přepínač bych zapojený na 230V možná připustil namontovaný v zařízení v kovovém panelu spojeném s ochranným vodičem - jinak ne.
Podobný přepínače, doplněný o kontrolku vedle, jsem v domovních instalacích zatím viděl jako samodomo "nahřejváček" bojleru v krytu PLky nebo v krabičce pro přepínání schodišťového automatu.
Nutno podotknout že vždy to byla lidová tvořivost.
David K:
Diky vsem za zajimavou diskuzi a schema zapojeni. Vypinac ma jit opravdu do industrialniho prostoru a mel by vypadat podobne jako vypinac na prilozene fotce.
Ocelovou celni desku to melo mit puvodne, spolecne se zemenim - na sroubeni mezi spinacem a deskou. To revizak zamitl a povolil az vypinac s plastovou celni deskou. Jeho vyjadreni:
"vypínače budou provedeny s ohledem na ochranu před nebezpečným dotykovým napětím v síti TN-S, budou sestaveny z komponent určených na danou napěťovou hladinu a vypočtený proud protékající obvodem svítidla - v této souvislosti pozor na startovací proudové špičky LED svítidel.
Samozřejmostí je připojení každého svítidla na ochrannou svorku PE, hodnota přechodového odporu uzemnění PE bude zkoušena měřením a nebude vyšší než 10 Ohm. Dle současně platné normy ČSN 33 2000 4-41 ed. 3 bude každý světelný okruh vybaven samostatným kombinovaným chráničem s hodnotou B 10/ 0,03 A. "
I pres vyse zminene byste to nepustili a povazovali byste realizaci vypinace za nebezpecne? Moje uvaha byla, ze tyto spinace se bezne pouzivaji v prumyslovych provozech. Prece nemuze jit o nebezpecny komponent, ne?
Peter Munka:
Zaujimave, tak kovova doska spojena s PE nie, pan revizak dokonca preferuje plastovu. Kym v prvom pripade vybavi istic, v druhom je mozne pri poruche vnutri spinaca uzatvorit okruh napr druhou rukou na radiator (co ani s chranicom nebude nic prijemne a bezpecne) ...
Co tak pouzit tie packove spinace na nizke napatie za oddelovacim trafom a spinat nimi istice / rele uz v hladine 230V ?
Jan Franěk:
Citace: David K 04.06.2020, 10:54
I pres vyse zminene byste to nepustili a povazovali byste realizaci vypinace za nebezpecne? Moje uvaha byla, ze tyto spinace se bezne pouzivaji v prumyslovych provozech. Prece nemuze jit o nebezpecny komponent, ne?
Prošel jsem dost průmyslových provozů a nikde na tento vypínač nenarazil. Zrovna tam jsou na všechny ovladače kladeny velmi vysoké nároky, jak z hlediska provozní spolehlivosti, tak bezpečnosti obsluhy. Tedy vašemu tvrzení nevěřím.
Dle mého je hlavním problémem ne samotný industriální vzhled, ale především legislativa a snaha ušetřit. To píšu s vědomím že znám mnoho výrobců podobných vypínačů (viz obrázek), kde jsou garantovány potřebné vlastnosti přístroje. Jenže nestojí 18,40 za kousek nerezu a 48Kč za páčkový přepínač. Zde je celé jádro pudla. Cena začíná někde okolo 400kč za kus do ...... několika tisíc.
RT který se podepíše pod podobný bastl (není myšlen vzhled, ale naplnění výrobkové lagislativy = bezpečnost) je sebevrahem, kterému je vše jedno, protože v případě problému ho na tom u soudu okamžitě sestřelí každej nedostudovanej právní pulec.
Něco naleznete třeba zde. https://elektro-light.cz/wp-content/uploads/Catalogue2016.pdf
David K:
Citace: Jan Franěk 04.06.2020, 11:25
Prošel jsem dost průmyslových provozů a nikde na tento vypínač nenarazil. Zrovna tam jsou na všechny ovladače kladeny velmi vysoké nároky, jak z hlediska provozní spolehlivosti, tak bezpečnosti obsluhy. Tedy vašemu tvrzení nevěřím.
Dle mého je hlavním problémem ne samotný industriální vzhled, ale především legislativa a snaha ušetřit. To píšu s vědomím že znám mnoho výrobců podobných vypínačů (viz obrázek), kde jsou garantovány potřebné vlastnosti přístroje. Jenže nestojí 18,40 za kousek nerezu a 48Kč za páčkový přepínač. Zde je celé jádro pudla. Cena začíná někde okolo 400kč za kus do ...... několika tisíc.
RT který se podepíše pod podobný bastl (není myšlen vzhled, ale naplnění výrobkové lagislativy = bezpečnost) je sebevrahem, kterému je vše jedno, protože v případě problému ho na tom u soudu okamžitě sestřelí každej nedostudovanej právní pulec.
Něco naleznete třeba zde. https://elektro-light.cz/wp-content/uploads/Catalogue2016.pdf
Diky moc za odkaz francouzskych vypinacu. Nasel jsem jine vyrobce podobnych vypinacu, ale problem byl, ze nemeli kombinace vypinacu, zasuvek a ramecku, ktere potebujeme. Proto jsem zacal resit vyrobu na miru.
Zkusim zjistit dostupnost Vami poslanych vypinacu. Vypadaji dobre.
P.S. v prumyslovych provozech jsem packove spinace myslel na ovladacich panelech, ne jako vypinace.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana