Je možné použít páčkový spínač místo klasického vypínače č.6?

<< < (3/5) > >>

Milan Hudec:
Citace: Rozvodak  03.06.2020, 23:04

Mě příjde zvláštní použít takový přepínač (na fotce) v bytové instalaci. Hlavně v dnešní době, kdy se hraje na všelijaký předpisy okolo výroby komponent. Snad na ovládání LEDek za sekundárem, na MN.

Ten přepínač má být umístěn někde v instalační krabici a spínat 230V? 

Odpověděl jsem obecně, na 230 bych ho ovšem nepustil, izolační schopnost páčka>kontakt je velice pochybná.

Jirka Dobrovolný:
Kolegové možná budou vědět. Mám pocit, že všechny el. přístroje snad mají splňovat nějakou normu pro výrobky na stavby. Ale chybí mi linie předpisů, po kterých jít. Co jsem našel, tak že na spínače pro elektroinstala ci platí ČSN EN 60669-1, ale už v rozsahu platnosti se vlastně takovéto páčkové přepínače vylučují...

Jirka Dobrovolný:
Citace: Milan Hudec  03.06.2020, 23:14

Odpověděl jsem obecně, na 230 bych ho ovšem nepustil, izolační schopnost páčka>kontakt je velice pochybná.

V dokumentaci píšou, že 100M při 500VDC (jestli je to tedy ta správná dokumentace. Navíc je to standardní vypínač, který přece musí být bezpečný i při jiném použití.

Milan Hudec:
Citace: Jirka Dobrovolný  03.06.2020, 23:21

V dokumentaci píšou, že 100M při 500VDC (jestli je to tedy ta správná dokumentace. Navíc je to standardní vypínač, který přece musí být bezpečný i při jiném použití.

Tak si obdobný střep někdy rozeberte a posuďte sám pro sebe vzdálenost mezi "fází" a kovovou páčkou.......
Při průs...,  mě navíc průměrný znalec dostane na přepěťové kategorii.
Nene, nepustil bych to.

Václav Třetí:
Takový spínač - přepínač bych zapojený na 230V možná připustil namontovaný v zařízení v kovovém panelu spojeném s ochranným vodičem - jinak ne. 

Nechápu, proč a jak by měl být použit v domovní instalaci. Snad namontovat do víčka lištové krabičky, aby to bylo možné použít v běžné instalační krabici. To má imitovat vzhled jako ve vrtulníku nebo nějakém industriálním prostředí?
Údaje na něm uvedené jsou podle norem jaké země? Pokud jsem dobře viděl, je tam homologační značka pouze pro Kanadu.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana