Mohu použít podlahový termostat jako prostorový?
Fuk Tomáš:
Citace: Václav Třetí 19.05.2020, 05:16
Termostat je dle popisu výrobce určen přímo k regulaci teploty podlahy, regulační rozsah je 5 až 45°C
Už jsem za svůj život slyšel leccos, ale že by se podlahové topení regulovalo na konstantní teplotu podlahy, to tedy slyším poprvé. Kromě toho by s regulačním rozsahem teploty podlahy do 45 ºC výrazně překračoval hygienické normy a jako takový by musel být okamžitě stažen z trhu EU.
Jirka Š. Svejkovský:
No, já si myslím, že se systém vzhledem k odizolování senzoru pěkně rozkmitá.
Budete čelit střídavě "horku" a "zimě", čímž budete následně postižen rýmičkou až kašlíčkem, což v dnešní koronadobě může znamenat nepříjemné komplikace.
Jan Franěk:
Citace: Zdeněk Pikhart 19.05.2020, 18:05
Toto je podle mě nejlepší způsob regulace vodní podlahovky. Jen ty průtoky se regulují vzhledem k velké setrvačnosti déle. Pokud je investor trochu technicky založen, tak mu to po vysvětlení bude trvat cca 1měsíc a potom už na to nikdo nesmí sahat. U podlahového topení nemá smysl měnit teploty v místnosti.
Navíc ti se nemusíš bát, že to manželka rozhodí :D ;D
Citace: Jirka Š. Svejkovský 19.05.2020, 18:35
No, já si myslím, že se systém vzhledem k odizolování senzoru pěkně rozkmitá.
Budete čelit střídavě "horku" a "zimě", čímž budete následně postižen rýmičkou až kašlíčkem, což v dnešní koronadobě může znamenat nepříjemné komplikace.
Souhlas i když si myslím, že to spíš fungovat nebude.
Pro laiky:
Regulace podklahovky je dost specifická, díky velké setrvačnosti. Každá změna se projeví až po několika hodinách. Dle provedení podlahy někde mezi 3-5 hodinami. Právě proto jsem také psal o extrémních teplotách.
Prostorový termostat s čidlem v podlaze, umožňuje regulaci teploty v místnosti s tím, že stále hlídá dvě teploty. To brání úplnému vystydnutí podlahy, například i v případech kdy se do oken opře slunce a prostorový termostat vypne. Podlahové čidlo ale udržuje teplotu vody na takové hladině, aby nebyl problém poměrně rychle reagovat na potřebu topit, po západu slunce. Jinak by to trvalo neúměrně dlouho.
Termostat který měří teplotu jen v podlaze, nebere v potaz prostorovou teplotu. Většinou umožňuje pouze korekci této teploty. Příklad-Řekněme že pro příjemnou teplotu v místnosti, při venkovní teplotě 5°C, potřebuji mít teplotu vody v podlaze na 27°C. Ekvitermní regulace mi posílá do podlahy cca 30°C a podlahový termostat mi umožní regulaci + / - 5°C . To mi umožní řídit si útlum, normal a komfort. Vše samozřejmě v horizontu hodin na rozdíl od radiátorů, které reagují okamžitě.
Václav Třetí:
Citace: Fuk Tomáš 19.05.2020, 18:07
Už jsem za svůj život slyšel leccos, ale že by se podlahové topení regulovalo na konstantní teplotu podlahy, to tedy slyším poprvé. Kromě toho by s regulačním rozsahem teploty podlahy do 45 ºC výrazně překračoval hygienické normy a jako takový by musel být okamžitě stažen z trhu EU.
Informace o termostatu je zřejmě převzata na stránky prodejců z firemní dokumentace výrobce. Termostat nabízí několik velkoobchodů a mají podobný popis a stejné technické údaje. Všichni uvádějí teplotní rozsah 5 až 45 °C.
Tazatel již nereaguje, asi jsme ho nepotěšili, ovšem co se dá dělat, zpackaný projekt, nebo nejspíš žádný nebyl a vše se asi rodilo postupně v hlavách investora a topenáře.
Skoro všichni, co obešli projektanta a radovali se, jak ušetřili tím, že sehnali "šikovného" řemeslníka, nakonec neušetřili.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana