Mohu použít podlahový termostat jako prostorový?

(1/4) > >>

Daniel Kohout:
Mám v domě podlahové vytápění (tč,  vzduch,voda) a pár pokojů chci regulovat samostatně pomocí termostatu umístěného vedle vypínače.
Topenář mi doporučil Schneider Unica termostat pro podlahové vytápění polar MGU3.503.18, ale když přišel, zjistil jsem, že má u sebe kabel s čidlem do podlahy.

Už jsou hotové omítky a podlahy, takže zasekání už nepřipadá v úvahu. Nejde mi o naprosto přesnou regulaci, jen aby to fungovalo. Mohu čidlo smotat do krabičky pod termostat a bude to ok?

Jirka Údržbář:
A chcete regulovat teplotu v místnosti, nebo ve zdi?

Vít Rotrekl:
Takto, fungovat to bude. Jen bude vetsi hystereze, protoze kdyz to teplotni cidlo zavrete do krabicky pod vypinac, tak bude pomaleji reagovat ne zmenu teploty. Nevim jestli na tom termostatu lze nejak mechanicky nastavit hysterezi, pripadne rozzsah (na pristrojich od ABB pro termostaty toto lze).
Takze to bude fungovat, ale nebude to zadna hitparada.

David Hruda:
Citace: Vít Rotrekl  18.05.2020, 21:36

Takto, fungovat to bude. ...

Já bych skoro řekl, že to spíš nebude než bude fungovat. Za termostatem v krabici bude bůh ví jaká teplota, ovlivněná teplotou samotného termostatu, a na teplotu prostoru to reagovat nebude (skoro) vůbec. Nešlo by aspoň dát vedle toho termostatu krabici s nějakým perforovaným krytem?
Stejně bych doporučil použití nějakého prostorového termostatu.
Přetápění podlahy eliminujete nastavením teploty vody.
Počítejte také s velkou setrvačností podlahy (v řádu hodin).

Václav Třetí:
  Tazatel má teplovodní podlahové topení a chce ho regulovat termostatem pro elektrické podlahové topení?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana