Mohu použít podlahový termostat jako prostorový?
David Hruda:
Citace: Václav Třetí 18.05.2020, 22:07
Tazatel má teplovodní podlahové topení a chce ho regulovat termostatem pro elektrické podlahové topení?
Bohužel ano.
Citace: Daniel Kohout 18.05.2020, 06:29
Topenář mi doporučil ...
Naučil jsem se topenářům nic nevěřit. Mám s nimi velmi negativní zkušenosti.
Jan Franěk:
Je mnoho termostatů, které regulují teplotu dle prostoru a mají vstup na čidlo podlahového topení. Má to své opodstatnění a logiku. Pomohlo by zveřejnění konkrétního typu termostatu a bylo by hned jasno.
Pokud by to byl prostorový termostat s podlahovým čidlem, stačilo by jen vypnout funkci podlahového čidla a využít prosté řízení dle teploty prostoru. Bohužel to má i své velké nevýhody. Například to, že když začne do místnosti svítit slunce, termostat podlahu vypne a ta vystydne. Po západu slunce se ochladí a termostat sepne topení. To bohužel začne topit až za pár hodin, díky velké setrvačnosti podlahového topení. Použité čidlo podlahy, udržovalo vodu v podlaze na určité úrovni a to pomáhá k tomu aby podlaha úplně nevystydla a reagovala na potřebu topit mnohem pružněji, což je mnohem komfortnější. Vy díky tomu že se vám nechce sekat a napravit ignorantskou práci bez projektu jen tratit a přijdete tak o komfortní řízení teploty, tedy teplotu v prostoru bez větších výkyvů.
Myšlenka na řízení teploty prostoru čidlem uzavřeným v instalační krabici, navíc určeném k jinému použití, je úplně zcestná.
David Hruda:
Honzo,
MGU3.503.18
:)
Fuk Tomáš:
Tazatel má teplovodní podlahové topení a chce ho regulovat termostatem pro elektrické podlahové topení?
Je tomu tak.
Podle mne to, s výhradou nikoli optimálního způsobu regulace vodního podlahového topení, v zásadě fungovat bude. Jsem přesvědčen, že to je celkem obyčejný prostorový termostat a to podlahové čidlo je tam jen jako ochrana proti nadměrnému ohřátí podlahy - ze zdravotních důvodů se doporučuje něco jako max. 30 ºC (obytné prostory 29, koupelna 35). Když to smotá do krabice za termostat, tak tuto ochrannou funkci vyřadí, ale regulovat prostorovou teplotu to bude.
Dovedu si představit adaptivní PID regulátor, který si osahá dynamiku soustavy a řídí teplotu podlahy tak, aby optimálním způsobem dosáhl požadované prostorové teploty a pak ji udržoval, ale tenhle kousek nebude ten případ.
Václav Třetí:
Mám v domě podlahové vytápění (TČ, vzduch,voda) a pár pokojů chci regulovat samostatně pomocí termostatu umístěného vedle vypínače.
Topenář mi doporučil Schneider Unica termostat pro podlahové vytápění polar MGU3.503.18, ale když přišel, zjistil jsem, že má u sebe kabel s čidlem do podlahy.
Už jsou hotové omítky a podlahy, takže zasekání už nepřipadá v úvahu. Mohu čidlo smotat do krabičky pod termostat a bude to ok?
Citace: Fuk Tomáš 19.05.2020, 00:20
Je tomu tak.
Podle mne to, s výhradou nikoli optimálního způsobu regulace vodního podlahového topení, v zásadě fungovat bude. Jsem přesvědčen, že to je celkem obyčejný prostorový termostat a to podlahové čidlo je tam jen jako ochrana proti nadměrnému ohřátí podlahy. Když to smotá do krabice za termostat, tak tuto ochrannou funkci vyřadí, ale regulovat prostorovou teplotu to bude.
Termostat je dle popisu výrobce určen přímo k regulaci teploty podlahy, regulační rozsah je 5 až 45°C, takže se smotaným čidlem v krabici pod termostatem ve zdi bude velmi špatně reagovat na teplotu v místnosti, na teplotu podlahy vůbec ne. Z popisu výrobce jsem nezjistil, zda je také měřena teplota v místnosti čidlem umístěným přímo v termostatu, vypadá to že nikoliv.
Tazatel chce regulovat teplotu v několika pokojích samostatně termostatem umístěným vedle vypínače - v každém z nich samostatným termostatem?
Termostat je vybaven spínacím prvkem pro proud 10A, asi relé. Co tedy bude relé ovládat? Jak je celý systém připraven pro takovou regulaci, když nebylo počítáno ani s podlahovým čidlem? Připojit takový termostat k celé topné jednotce nebude problém, pokud jsou k dispozici dva vodiče mezi místem pro termostat a řídící jednotkou TČ, to ovšem bude ovládat celý systém. Termostat bez možnosti osazení čidla do podlahy by bylo třeba nahradit prostorovým.
Zajistit regulaci části vodního systému topení nebude už tak jednoduché. Tazatel by měl dodat detailní informace o celém systému topení, aby bylo o čem reálně uvažovat, dohady jsou na nic.
Pokud nechcete zasahovat do hotových omítek a podlah, tak se na to vykašlete, počkejte pár let (tak 10 až 20), a až vás nekomfortní topení přestane bavit, tak si nechte udělat pořádný projekt a topení předělejte.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana