Češi chtějí chytrou domácnost kvůli úsporám

<< < (7/8) > >>

Jan Franěk:
Citace: Milan Hudec  21.05.2020, 13:02

Takže, pokud budu chtít spořit, tak nemám počítat s návratností, ale dostanou se mě jiné funkcionality, které jsem původně nevyžadoval.
Něco jako jít koupit huňatý svetr, bo je zima, a místo něho přinést tričko, byť s obrázkem.

Ne. Jen ti přijde lepší teplá mikina z příjemného materiálu a ty si ji vybereš s tím vědomím, že sice není tak teplá jako ten svetr, ale prostě se v ní cítíš lépe a dle tvého ti i více sluší. Klidně bude i o 500Kč dražší a někdo to zaplatí, protože bude takzvaně značková. No a co? Nejedeš na expedici na severní pól, tak řešíš i jiné parametry, než tepelně izolační vlastnost. To samé platí i pro domácí automatizace. 

Ovšem nehodlám pokračovat v podobném duchu. Každý si z toho průzkumu vezme co chce. Nemám s tím vůbec žádný problém, jen mě nebaví diskuse o svetrech a podobných příměrech. Vždy se to nechá napsat tak, aby to podpořilo konkrétní názor. Ať si z toho každý vysosá fakta jaká chce a potřebuje.  :D :D :D

Jan Palička:
Citace: Milan Hudec  21.05.2020, 09:00

Citace z článku "Pro 44% domácností, které naopak takovou investici zvažují, jsou hlavní motivací úspory energie" Takže 44% respondentů je zmateno?

Ano, je zmateno. Nebo úplně neví, o čem mluví. Za 1. jde o placený průzkum objednaný ABB. Proč do toho ABB dala peníze? Aby věděla jak u nás rozvíjet freehome a co se dá lidem prodat? Takže marketingový průzkum mezi laiky, ne odborný. Kdyby chtěli odborný, zeptají se realizačních firem, jako je pan Franěk, co po nich zájemci opravdu chtějí.
Za druhé lidé jsou zmateni reklamou, nejen u systémovky - argument o úsporách topení je  lákadlo, které aplikační firmy i novináři používají roky; stejně tak mají lidé zahnízděnu v mysli úsporu u TČ a e-panelů na střeše.
Za třetí obecně si spousta lidí pod systémovkou představuje Netatmo, Alexu, žárovky přes wifi apod.  za pár (desítek) tisíc korun. Málokdo tuší, že jde o statisíce v investicích a další desetitisíce za dobu životnosti za servis a SW úpravy; pokud by to tušili, většina by neshledala důvod.

Citace: Jan Franěk  20.05.2020, 09:23

ALe já jsem se ještě nepotkal s nikým, kdo by to řešil jen kvůli úsporám. Proto nevím jak jinak odpovědět.  o:-)  Až takového jednou potkám, asi ho zklamu a pošlu k někomu jinému, protože mu nebudu moci pravděpodobně nic moc nabídnout, co se domácí automatizace týká. Tím mám na mysli řešení, které se mu vrátí do 5 let. Tvé zadání je velmi krátký termín a dle mého nereálný pro všechny (minimálně většinu) nově postavené domy. Reálně se podobné návrhy řeší na horizont 10-15 let. Tam bych už uspěl alespoň v části realizací. Bez konkrétního zadání je v tom ale mnoho proměnných a tady na to není dost prostoru. Ani se mi to zde nechce tak podrobně rozebírat.
Ještě bych upozornil na skutečnost, že očekávána úspora se netýká pouze vytápění, ale celkově provozu objektu. V průzkumu se píše o úsporách energie, ale ne o tom, že by šlo jen o topení.

A za čtvrté - pan Franěk se potkává s jinými lidmi, než s lidmi v průzkumu - s těmi, kteří ji chtějí z fandovství nebo z důvodu komfortu, kteří jsou ochotni do realizace a provozu ty peníze vložit a kteří ji nepořizují primárně proto, aby jim ušetřila 5 či 10 tisíc ročně za topení (nepopírám, že jsou tam i snobové, ale to je jiná kapitola) a kteří zkousnou, že finanční návratnost je v nekonečnu, protože hlavně započítávají výhody dobře udělané systémovky.

A ti také ví, že systémovka o většině důvodů uvedených pod otázkou "co si od systémové instalace slibujete" není. Možná tak ještě důvody "pohodlí" a "bezpečnější domácnost" :)

Pavel Horský:
Vše je otázkou priority.
Ve svém oboru potkávám několik skupin lidí, zákazníků.
Jsou tu tací, kterým stačí, že si mohou rozsvítit a mohou si bezpečně připojit spotřebiče do zásuvek. Nic jiného nevyžadují a nechtějí slyšet o žádných vymoženostech techniky.
Pak tu máme skupinu, která vyžaduje defacto to samé jako skupina první, jen již přemýšlí o jakémsi nadstandardu, který je např. v jednoduché regulaci osvětlení, počtu užitných zásuvek a bodů napojení dalších zařízení, které by si mohli pořídit v nějakém časovém budoucím horizontu.
Dále tu máme skupinu, která již vyžaduje základní osvětlení spojené s osvětlením doplňkovým, jako jsou různě aplikované LED pásky, nasvícení obrazů, podsvícení schodišťových stupňů, instalace nočních 1W LED svítidel u podlahy, vše v kombinaci se senzory pohybu atd. atd. atd.
No a pak tu máme skupinu, která chce naprostý komfort. V tu chvíli nastupuje instalace chytrých systémů. Tato skupina se pak dělí na další dvě. Jednou jsou hračičkové, kterým se prostě líbí vše, s čím se dá hrát a jejichž chvilka pak přichází s každou návštěvou, které mohou předvést celou tu nádheru. Tou druhou je pak zákazník, který chce hračku spojit s komfortem úspory. Chová se pak stejně jako hračička, kterého pak ještě naplňuje pocit nějaké úspory.

Každý to vnímáme po svém.
Já se profesně snažím vyjít vstříc každému zákazníkovi. Nikomu nehatím jeho představy, snažím se mu vždy vyplnit všechna jeho přání.
Chytrá instalace je z mého pohledu pro moji osobu drahou zbytečností.
Rád si přečtu názory ostatních, ale tím to pro mne tak nějak končí.

Milan to cítí jinak než Honza. No a co? To je přece v pořádku. To je prostě život  ;) :D

Jan Yossarian:
Citace: Jan Palička  21.05.2020, 14:46

Ano, je zmateno. Nebo úplně neví, o čem mluví. Za 1. jde o placený průzkum objednaný ABB. Proč do toho ABB dala peníze? Aby věděla jak u nás rozvíjet freehome a co se dá lidem prodat? Takže marketingový průzkum mezi laiky, ne odborný. Kdyby chtěli odborný, zeptají se realizačních firem, jako je pan Franěk, co po nich zájemci opravdu chtějí.
Za druhé lidé jsou zmateni reklamou, nejen u systémovky - argument o úsporách topení je  lákadlo, které aplikační firmy i novináři používají roky; stejně tak mají lidé zahnízděnu v mysli úsporu u TČ a e-panelů na střeše.
Za třetí obecně si spousta lidí pod systémovkou představuje Netatmo, Alexu, žárovky přes wifi apod.  za pár (desítek) tisíc korun. Málokdo tuší, že jde o statisíce v investicích a další desetitisíce za dobu životnosti za servis a SW úpravy; pokud by to tušili, většina by neshledala důvod.

A za čtvrté - pan Franěk se potkává s jinými lidmi, než s lidmi v průzkumu - s těmi, kteří ji chtějí z fandovství nebo z důvodu komfortu, kteří jsou ochotni do realizace a provozu ty peníze vložit a kteří ji nepořizují primárně proto, aby jim ušetřila 5 či 10 tisíc ročně za topení (nepopírám, že jsou tam i snobové, ale to je jiná kapitola) a kteří zkousnou, že finanční návratnost je v nekonečnu, protože hlavně započítávají výhody dobře udělané systémovky.

A ti také ví, že systémovka o většině důvodů uvedených pod otázkou "co si od systémové instalace slibujete" není. Možná tak ještě důvody "pohodlí" a "bezpečnější domácnost" :)

Tak nevím, kdo tady dělá zmatek.
1. Toto vlákno je svázané s článkem EATON
2. Elektrikář není cíl průzkumu. Elektrikář to neprodává ani neovlivňuje.
3. Nikdo se nebude ptát konkurence. Když pan Franěk pracuje pro Hager.
4. Výrobce si nemusí dělat placený průzkum u realizátorů, ten se dělá u veřejnosti.
5. U průzkumu není důležití čím jsou lidé zmatení ale co chtějí.

Pokud někdo tvrdí, že chce něco kvůli úspoře energií, jetě neznamená, že ho zajímá návratnost. Pokud si koupím BMW řady 7 kvůli spotřebě, bude mne zajímat návratnost?

Pavel Horský:
Citace: Jan Yossarian  21.05.2020, 16:50

Pokud si koupím BMW řady 7 kvůli spotřebě, bude mne zajímat návratnost?

Budu frajer s babolapem a musím pak počítat s tím, že budu nadále investovat do lapených bab a pokut na silnicích  ;) :D

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana