Češi chtějí chytrou domácnost kvůli úsporám

<< < (6/8) > >>

Jan Franěk:
Citace: Milan Hudec  20.05.2020, 22:56

Moje spekulace doufám alespoň trochu kopírují skutečnost.

Vůbec. To bych nepsal
Citace: Jan Franěk  20.05.2020, 17:23

.... tvoje silně zavádějící spekulace v úvodu diskuse.

Citace: Milan Hudec  20.05.2020, 22:56

Ovšem výkřik typu, češi uvažují o koupi autobusu namísto osobáku protože chtí ušetřit mě přijde poněkud zoufalý, a to i v případě, když k němu přičtu slupku reklamy.

Nadpis příspěvku není dílem autora té studie, ale redaktora který se jako každý redaktor připravující článek, snaží přilákat čtenáře. Čtenář bere názvy těchto témat trochu s rezervou.

Citace: Libor Skýba  21.05.2020, 06:50

To je jako když si někdo pořizuje dneska do domu s téměř nulovou spotřebou energie tepelné čerpadlo za stovky tisíc z důvodu úspor  :)

Ano, přesně tak.  (norm)  Mnoho zákazníů se divilo, proč jim namísto TČ s vysokou účinností a vrty (cca 500-700tisKč) nabízím prostý elektrokotel za 20tis.Kč, když je elektrika tak drahá. Ale když tím elektrokotlem protopí ročně jen 10-15 tisKč, je tepelné čerpadlo včetně vrtů, nesmyslnou investicí. Neplatí to samozřejmě o všech domech, vše se posuzuje dle konkrétních dispozic a možností. Nedaleko mne je dům postavený víceméně svépomocí, kde jej vytápí elektrokotel 6kW. Pokud vím, ještě nikdy neběžel naplno a náklady na topení činily před pár lety co jsem tam naposledy byl, cca 12tis Kč  Zde nemá smysl žádná větší regulace (taky tam není),  budemeli se bavit i o návratnosti. Nicméně kdybych tento dům vybavil automatizací, tak část z té celkové investice (do cca 15tiKč - víc by to vtomto případě nebylo. Jinde to může být i 50 tisKč) věnoval na regulaci, můžeme se bavit i o tom, že návratnost by mohla být reálná a to v horizontu 12-18 let, dle provozu domácnosti. V tom navíc není započítaný následný možný růst cen energií, který může návratnost zkrátit, ale také nemusí. Jestli do toho investor bude chtí investvat je pouze na něm. Ode mne dostane pouze potřebné informace s návrhem.
Každému návrhu automatizace, předchází dosti dlouhý proces kdy se zjišťují různé informace a požadavky investora. Dle všech těchto informací a na základě předchozích zkušeností, pak vznikne návrh, který zohledňuje všechny proměnné, požadavky investora a to včetně předpokládané víše investice. Nemám rád když se to prostě paušalizuje, protože to neodráží skutečný stav. Ve výsledku je každý dům originál, přesto že si jsou v mnoha věcech podobné.
A jestli investor chce utratit 500tisKč za TČ s vrty, je ve finále jen jeho rozhodnutí.

Peter Lovacký:
Ja poznám len dvoch čo investovali doma do automatiky
No a obidvaja sú presvedčení že šetria oveľa viac jak keby automatiku nemali, a tiež nepochybujú že im firma úspory vypočítala dobre
Minulé náklady ich už dneska netrápia, takže sú vlastne obidvaja spokojní a presvedčení o tom že sú chytrejší jak ostatní čo si za podobné peniaze kúpili dačo iné
A jeden z nich čo viem je presvedčený že šetrí ešte viac, bo si firmu zazmluvnil na budúce vylepšenia, pravidelné kontroly a dlhšiu záruku
Jak by sa dalo takému investorovi vysvetľovať o šetrení dačo iné, tak to ja naozaj netuším :)

Milan Hudec:
Citace: Jan Franěk  21.05.2020, 07:27

Vůbec. To bych nepsal Nadpis příspěvku není dílem autora té studie, ale redaktora který se jako každý redaktor připravující článek, snaží přilákat čtenáře. Čtenář bere názvy těchto témat trochu s rezervou.

Citace z článku "Pro 44% domácností, které naopak takovou investici zvažují, jsou hlavní motivací úspory energie"

Takže 44% respondentů je zmateno?

Jan Franěk:
Proč zmateno? Z mnoha důvodů jsou pro ně nejdůležitější možné úspory. To je v pořádku a já v tom problém prostě nevidím. To neznamená návratnost, ale prostě jen úspory. Tyto lze dosáhnout různě a topení je jen jednou z částí kde se úspor dá dosáhnout. Nechápu co je na tom stále nepochopitelné ho. Asi kdo chce tak chápe, kdo nechce tak hledá problémy. TO že to je pro ně nejdůležitější argument, neznamená že je jediný. Často několik "slabších" důvodů, převáží jeden silnější. Nevidím v tom nic divného.

Milan Hudec:
Takže, pokud budu chtít spořit, tak nemám počítat s návratností, ale dostanou se mě jiné funkcionality, které jsem původně nevyžadoval.
Něco jako jít koupit huňatý svetr, bo je zima, a místo něho přinést tričko, byť s obrázkem.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana