Češi chtějí chytrou domácnost kvůli úsporám
Tým Elektrika:
Češi chtějí chytrou domácnost kvůli úsporám. Mírně nadpoloviční většina obyvatel Česka (56%) zatím o investici do tzv. chytré domácnosti neuvažuje. Hlavním důvodem je nedostatek financí. Pro 44% domácností, které naopak takovou investici zvažují, jsou hlavní motivací úspory energie. Vyplývá to z rozsáhlého průzkumu veřejného mínění, který v únoru realizovala v rámci své působnosti v oblasti digitální ...
Zdroj: zde...
Co pozitivního a konstruktivníh o byste doplnili k této informaci?
Milan Hudec:
Pokud jde o úspory....
Spekuluji, že se z 90% jedná o vytápění, díky spínacímu schematu "kotle" uspořím v RD nějakých 10 000/rok.
Do systémovky investuji počáteční náklad 200 000......+ za dvacet let provozu to nějaké zásahy (programování, doštelování uživatelem.... .) asi vyžadovat bude, tudíž dalších 50 000.....
Je můj odhad reálný?
Jan Yossarian:
Citace: Milan Hudec 18.05.2020, 06:18
Pokud jde o úspory....
Spekuluji, že se z 90% jedná o vytápění, díky spínacímu schematu "kotle" uspořím v RD nějakých 10 000/rok.
Do systémovky investuji počáteční náklad 200 000......+ za dvacet let provozu to nějaké zásahy (programování, doštelování uživatelem.... .) asi vyžadovat bude, tudíž dalších 50 000.....
Je můj odhad reálný?
Myslím, že jde o reálný odhad :-)
Pokud něco uživatel ušetří, pak svůj čas. Pokud uživatel neumí svůj čas zhodnotit, pak vše, co může udělat sám, označuje za ZDARMA.
Můj dědeček znal velkou násobilku jako málokdo a tvrdil, že kalkulačky z lidstva udělají blbce ... kalkulačku vidím jako pomůcku, která někomu pomůže, jinému ne. Proto nemohu tvrdit, že je "nějaká". Je pro mou osobu, mé potřeby taková a taková. Když jsem tupej, tak je to výborná pomůcka. Pokud mám místo mozku Rubikovu kostku, je kalkulačka naprostá zbytečnost.
Ale zpět k ušetřené energii ... nemám rád tvrzení, že každým ušetřený W je pro přírodu dobrý. Dobrý může být, ovšem až když zjistím kolik energie potřebuji na úsporu onoho jedhoho W.
Milan Hudec:
Citace: Jan Yossarian 18.05.2020, 13:57
Myslím, že jde o reálný odhad :-)
25 let čekat na nulu je dle mého strašně dlouho.
V podstatě "hloupý" systém několika hlavic a termostatů za bratru 20 000, a to už je lepší řada dokáže ušetřit cca polovinu oproti nabušené systémovce, v našem případě tedy 4 roky na nule.
O tom se již dá uvažovat.
Pavel Horský:
Já systémovce nikdy nepřišel na chuť a docela by mě zajímala doba návratnosti investice do jejího zřízení v závislosti na věčně omílaných úsporách.
Když na FB vidím chlubivé příspěvky, jak borec plně elektronicky reguluje domácí udírnu, tak nějak si říkám...proč? Není krása to dělat tak, jako naši dědové?
Jak říkám, za mě ne.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana