Kdo potvrdí správnosť vyhotovenia bleskozvodu?
Jan Franěk:
Citace: Vladimír Mak 12.05.2020, 09:06
Je vyhotovenie uzemnenia blezkozvodu spravne?
Podělte se s námi o projektovou dokumentaci a rádi vám to posoudíme.
Ale jak psali kolegové, jasnou a jistou první volbou by byl základový zemnič. Navíc když připravené armování (přeněji pokus o armování) mohlo krásně usnadnit uložení pásku do základů. I pro mne tento počin nějak nepochopitelný . To že jsou jednotlivé zemniče spojené s tím armováním je málo, protože nevidím nikde ošetřené spoje proti korozi a zdá se mi že ani nebude dodržen potřebný průřez. ASi šlo o šetření na FeZn pásku :-X
Vždy se najde někdo, kdo to udělá levněji ;D
Jiří Schwarz:
Citace: Vladimír Mak 12.05.2020, 12:19
... Teraz by som len chcel vedieť, či bude takéto riešenie bezpečné, alebo bude treba doplniť ešte prídavné tyče...
U hromosvodu to nejde udělat absolutně bezpečné.
Pro běžně uvažovanou bezpečnost (úroveň ochrany) se cosi dělá, ale z obrázku a popisu není úplně jasné zda to tak máte v plánu:
- uzemnění by mělo mít nějakou hodnotu, dejme tomu, že se do toho limitu vejdete
- u objektu by mělo být spojeno "vše se vším", tedy hromosvod, PE (PEN) potenciál sítě, případně voda, plyn,... A je podstatně lepší mít pro sběrnici hlavního pospojování samostatný vývod ze základového (okružního) zemniče, než to přibastlit k uzemnění svodu
- o nutnosti a způsobu připojení jiných větších vodivých částí rozhoduje jejich vzdálenost od "nulového zemního potenciálu", a to není u zemnicí soustavy A (kde to není na jednom zemniči) tak úplně jednoduché vyčíslit, protože u různě dlouhých svodů (přívodů k zemničům), s různými odporu uzemnění nemůžeme počítat s rovnoměrným rozdělením bleskového proudu mezi svody a zemniče
Pro seriozní odpověď by to chtělo, aby to přímo na místě prolezl a posoudil zkušeným projektant nebo revizák
Peter Lovacký:
Citace: Zdeněk Friedrich 12.05.2020, 12:18
Podívejte se na video ze stránek kniska.eu, jaký je správný postup zhotovení základového zemniče:
https://www.youtube.com/watch?v=QU3W9-FtW_U
Nie je mi celkom jasné načo treba vyťahovať 2x vývod zo základového zemniča
Teda načo je vlastne dobré mať 2x HUS za predpokladu, že bude len jeden prívod s jedným SPD 1. stupňa a prívod teda bude len ku jednému z tých dvoch vývodov zo zemniča
V animácii mi vlastne chýba že kam a jak má byť do stavby správne privedený prívod a SPD na vstupe
To by dosť pomohlo, bo správne uloženie prívodu na vstupe do objektu vzhľadom k vývodu zo zemniča k HUSke je tiež veľmi dôležité
Tiež ma napadlo či má dakto info o tom, že keď tá prvá kotviaca vrstva betónu s držiakmi vytvrdne, tak či to nemá vplyv na naviazanie tej ďalšej zalievacej vrstvy
Myslím to tak, že či nie je kus problém ten prechod dvoch nehomogénnych betónových vrstiev, a či teda nie je správnejšie zalievať všetko v celku a naraz
To že sa lepšie ukladá pásik chápem, len či je to aj dobré pre samotný základ keď je z dvoch samostatných vrstiev betónu
Nie som statik, tak sa len pýtam na iné názory
Jan Franěk:
Citace: Peter Lovacký 14.05.2020, 07:24
Nie je mi celkom jasné načo treba vyťahovať 2x vývod zo základového zemniča
Teda načo je vlastne dobré mať 2x HUS za predpokladu, že bude len jeden prívod s jedným SPD 1. stupňa a prívod teda bude len ku jednému z tých dvoch vývodov zo zemniča
V animácii mi vlastne chýba že kam a jak má byť do stavby správne privedený prívod a SPD na vstupe
V animaci nikde nevidím nic o 2xHUS. Jasně se tam píše o jednom vývodu pod hlavní rozvaděč a případně druhém vývodu pro technologii v technické místnosti. Je mnoho okamžiků, kdy je to výhodné a mám to tak udělané i u sebe doma. TO že v animaci není správné provedení SPD je v pořádku. Video se netýká SPD, ale základového zemniče.
Citace: Peter Lovacký 14.05.2020, 07:24
Tiež ma napadlo či má dakto info o tom, že keď tá prvá kotviaca vrstva betónu s držiakmi vytvrdne, tak či to nemá vplyv na naviazanie tej ďalšej zalievacej vrstvy
Myslím to tak, že či nie je kus problém ten prechod dvoch nehomogénnych betónových vrstiev, a či teda nie je správnejšie zalievať všetko v celku a naraz
To že sa lepšie ukladá pásik chápem, len či je to aj dobré pre samotný základ keď je z dvoch samostatných vrstiev betónu
Nie som statik, tak sa len pýtam na iné názory
Nevím. Nikdy mi ta první vrstva nestihla zatvrdnout. Ráno mi přivezli první várku betonu, já připravil zemnič a okolo oběda přijel mix, který to celé zaplnil. Navíc se to nechá připravit i bez té první vrstvy a celé to zalít betonem najednou. Jasně je ve videu napsáno, že připravit si první vrstvu betonu je vhodné, ne že se to tak musí vždy udělat. Nehledejte problémy tam kde nejsou a čtěte vložené texty pozorněji.
Jan Franěk:
Citace: Jiří Schwarz 13.05.2020, 17:18
Pro seriozní odpověď by to chtělo, aby to přímo na místě prolezl a posoudil zkušeným projektant nebo revizák
Je zcela logické a normální, že na takovou důležitou ochranu, je zpracována projektová dokumentace. Předpokládám, že projektant byl obeznámen se všemi místními skutečnostmi a poté navrhl adekvátní normořešení. Proto bych si dovolil na položenou otázku odpovědět, až po předložení projektové dokumentace. Tedy jsem ji zde po tazateli požadoval, ale vypadá to bohužel opět na práci bez dokumentace a dle provedení ....... :-\
Pak se těžko radí :-X když nemáme všechny potřebné informace. Vidím to tak - je "ušetřeno" za projekt a třeba nám to pár pitomců navíc zadarmo schválí. Nerad bývám v této roli (zle) to přiznávám
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana