Setkali jste se někdy se zkoušečkou vzor Trubač?
Miroslav Minařík:
Citace: Karel Bělohlávek 24.04.2020, 08:02
Zřejmě je tedy zkoušečka Trubač uvedena pouze v knihách Cyrila Macháčka.
Autor bohužel zkoušečku nemohl ve svých publikacích dále propagovat, jelikož zemřel již roku 1959 ve věku 47 let na následky těžkého úrazu.
Zdroj: časopis Elektrotechnik 1959/11
Ťěžkého úrazu? Snad ne elektrickým proudem (dance), že by ho dostala vlastní zkoušečka?
Václav Třetí:
Zkoušečku vzor Trubač znám též pouze z literarury, nikdy jsem ji ve skutečnosti neviděl a ani jsem neznal nikoho, kdo by ji měl a používal.
Podařilo se mi však nalézt na internetu patentní spis CZ 83245 Universální zkoušečka pro elektrické obvody. Autor Miroslav Trubač, Hrádek u Nechanic.
Podáno 31. října 1951 s platností od 1. duba 1952
Součástí spisu je detailní popis funce a obvodů včetně elektrického schéma. Zařízení bylo docela nebezpečné, jak jsem po prozkoumání schématu zjistil. Neonka (doutnavka) byla zapojena v serii pouze s kondenzátorem (nebezpečí probití, ochranné odpory zcela chybí) a při funkci fázovky měla obsluha držet vodivou část jednoho zkušebního hrotu v ruce. Stačilo se splést v poloze přepínače o jednu polohu a obsluha se drží fáze přes vlákno žárovky a předřadné odpory! V popisu i schematu chybí hodnoty odporů a žárovky, z jiného popisu vyplývá, že použitá baterie měla být 4,5V a žárovička 6V. V té době se vyráběly žárovičky 6V s proudy 50, 200 a 300 mA. Budeme-li uvažovat tu s nejmenším příkonem, vychází ztrátový výkon na předřadných odporech až 20W, celkem slušné topení vhodné na ohřátí promrzlých prstů při montáži v zimním období.
P.S. Aby nevznikla mýlka, ve věku 47 let, dne 7. října 1959, zemřel Cyril Macháček, autor mnoha elektrotechnic kých knih, nikoliv autor zkoušečky. Před časem jsem pátral po příčině jeho smrti a zjistil jsem, že informace o životě Cyrila Macháčka jsou velice skoupé, dostupná je pravděpodobně pouze jeho fotografie v již zmiňované knize, která vyšla až po jeho smrti a u ní nekrolog. Podle slov jednoho kolegy, který nechtěl být jmenován, zemřel při dopravní nehodě.
Václav Třetí:
To se (ne)povedlo, teprve před chvílí jsem si všiml, že již v příspěvku #1 má kol. Bocek odkaz na Trubačův patent. To je tak, když jeden (pořádně) nečte. Vůbec jsem si příloh při prvním prohlížení tématu nevšiml. Tímto se omlouvám.
Jan Bocek:
Jen by mne zajímalo, zdá Miroslav Trubač měl nějakou spojitost s firmou Jaroslava Vadase v Pardubicích. Téma je o zkoušečkách a Vadasky byly známe po celém světě. Trubačové zkoušečky i když patentované zřejmě nebyly zavedeny do výroby vůbec.
Život a dílo Jaroslava Vadase není nikde uceleně podchycen. Zato v diplomových pracích o vývoji státní bezpečnosti se dočteme, že po válce byl Jaroslav Vadas často na výslechu pro spolupráci s firmou Bosch. A dokonce i po znárodnění firmy, kdy již tam nepracoval. Na jedné straně barikády byli podnikatele, kteří něco uměli a dovedli zaměstnávat stovky lidí a na druhé straně u výslechu byli lidé, kde v roce 1950 mělo maturitu 1% lidí a 30% nemělo dokončené základní školní vzdělání. Z historie a z divokého desetiletí po válce se lze jen poučit. Kéž by.
Václav Třetí:
Vazba by mohla být, Hrádek u Nechanic a Pardubice nejsou nijak daleko od sebe.
Co se možné výroby týká, je to otázka v dnešní době těžko řešitelná. Možná byl vyroben nějaký prototyp nebo ověřovací serie, nebo si také M. Trubač vyrobil pouze kus pro sebe, dal ho patentovat a tím vše skončilo.
Já ji znám z Macháčkovy knihy "Rádce instalačního elektromontéra"(1960) a kol. Bělohlávek ji má v knize"Domovní elektrické instalace" 4. vydání (tu mám pouze vydání první z r.1951, vydalo vydavatelství ROH - Práce a tam samozřejmě není a měření je tam věnováno velice málo prostoru, jmenováno je pouze měření izolačního stavu vedení induktorem a měření odporu uzemnění Mášovým přístrojem, dokonce ani Vadaska není zmíněna ).
V obou knihách je zkoušečka v perokresbě, v každé trochu jiná, ale určité prvky jsou zřetelně vidět, jedná se o zobrazení stejného zařízení asi dvěma různými kreslíři. Jednoznačné je, obrázek je přesný i v detailech, že gumové zkušební kablíky vyrobené společně i s hroty, pochází z Vadasky, tedy později známé jako Metra typ ZN 500.
V "Rádci" je vyobrazeno celé spektrum měřící techniky té doby - Avomet, Megmet, Terromet, Mášova souprava, Nulomet, klešťový ampermetr a ukazatel sledu fází a také ZN 500 a všechny přístroje jsou vyfotografovan é, pouze "Trubač" je perokresba.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana