Setkali jste se někdy se zkoušečkou vzor Trubač?
Miljo Milev:
.
Při uklízení dílny jsem našel po dědovi v jedné bedně toto. Děda byl elektrikář a pracoval s vn a VVN v Plzni u Elektrických podniků. Zdá se, že jsem jediný, kdo má Trubače o:-)
Václav Třetí:
Zase jeden kamínek doplněn do historické mosaiky.
Děkujeme za fotografie. Jedná se o velice cenné zjištění, že se zkoušečka skutečně vyráběla a asi i ve větším množství, její výrobní číslo je 5400. Také se dostala do Plzně, což znamená, že byla používána možná všemi energetickými podniky (rozvodnými závody) v ČSR.
Když nad tím tak přemýšlím, její malé rozšíření bude možná vázané právě na rozvodné závody. Mohla to být také interní záležitost a běžným elektrikářům nevázaným na rozvodné závody nemusela být dostupná.
A ještě dodám, že jsem kdesi v literatuře narazil na poznámku, že vadasky vyrobené v červené barvě byly určené pro rozvodné závody, ovšem za I. republiky a za války, to by také mohla být jedna chybějící odpověď.
Provázanost výroby s Vadasovou elektromagneti ckou vadaskou (tedy zkoušečkou Metra ZN 500) ukazují nejen zkušební hroty s kablíky, ale také dolní bakelitový díl vadasky, který je i zde použit k jejich uchycení.
František Šohajda:
O Trubači jsem nikdy neslyšel.
Zkoušečka VADAS byla u nás doma běžně k použití (otec elektrikář u rozvodných závodů)...
Tuto zkoušečku ještě doma někde mám, byla "nezničitelná"....I vydržela nějaký ten pád.
Jozef BABJAK:
Asi 10 sekúnd som premýšľal, prečo je na výstavke k histrórii firmy pripnutá rozrezaná fľaša od vína. Až potom mi došlo ... Mimochodom, v rodičovskom dome sa tie oblé zásuvky 380V/25A stále používajú.
Václav Třetí:
Citace: Jozef BABJAK 10.11.2023, 06:33
Mimochodom, v rodičovskom dome sa tie oblé zásuvky 380V/25A stále používajú.
Zásuvky MEZ 25A/380V (původně ČKD) se stále používají v mnoha objektech na vesnicích i ve městech. Stále se také najdou na různých tržištích a v inserci, kde se nabízí i poptávají. To je legenda, která nás přežije, byť se již 50 let nevyrábí. Výroba skončila v roce 1972.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana